Acest site foloseste cookies. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor Afla mai multe! x












Vicepremierul Borc se lasă sabotat de UDMR și conducerea Ministerului Finanțelor Publice

Postat la: 18.01.2016 | Scris de: ZIUA NEWS

0

Viceprim-ministrul si ministrul Economiei, Comerțului și Relațiilor cu Mediul de Afaceri, Costin Borc, se confrunta la acest inceput de an cu un sabotaj discret, dar ferm, din partea conducerii Ministerului Finantelor Publice, in special a secretarilor de stat Gabriel Biris si a udemeristului Attila Gyorgy.

Imediat dupa preluarea mandatului, Costin Borc le-a dat asigurari celor 160.000 de angajati din turismul romanesc ca va sustine si promova in cadrul Guvernului introducerea impozitului specific (forfetar) intrucat in nota de fundamentare a acestui proiect legislativ se precizeaza foarte clar ca statul colecteaza mai mult prin impozitul forfetar decat prin impozitul pe profit.

Practic, intelesese ca introducerea impozitului specific este vital pentru turismul romanesc. Dar, imediat si-a dat seama ca a fost lucrat, intrucat actualul ministru de Finante, Anca Dragu, a dat dispozitie secretarului de stat Attila Gyorgy sa avizeze negativ acest proiect legislativ initiat de 130 de parlamentari, desi existau toate avizele legale, inclusiv cel al Consiliului Legislativ. Ca atare, pe 22 decembrie 2015 proiectul a fost amanat la Senat pentru sesiunea parlamentara din 2016 din lipsa de cvorom. Trebuie precizat ca si seful Senatului- Calin Popescu Tariceanu care a fost ani la rand un dusman inrait al impozitului forfetar, a inteles necesitatea introducerii acestuia si a fost de acord cu initiativa celor 130 de parlamentari.

Biriș, dușmanul impozitului forfetar

Intre timp, un alt secretar de stat de la Ministerul Finantelor, Gabriel Biris, se opune din rasputeri impotriva introducerii impozitului forfetar. Prin 2009, Gabriel Biris declara ca „impozitul forfetar reprezinta "o intoarcere in timp" si constituie o solutie de compromis, ce ar putea fi aplicata doar pe termen scurt, pana cel tarziu la finalul lui 2010", Ulterior, prin 2013, el sustinea ca „este un impozit care nu încurajează absolut deloc disciplina financiară şi nici combaterea evaziunii fiscale". Inatamplator sau nu, secretarul de stat Gabriel Biris detine un off-shore sau poate mai multe. Oare de ce?

Caz unic în lume

Acum vicepremierul Costin Borc vrea sa urgenteze introducerea impozitului specific, dar s-a lovit, din nou, opozitia Ministerului Finantelor Publice. Astfel, ministrul Anca Dragu, sfatuita de Attila Gyorgy si Gabriel Biris, a decis sa faca o comisie formata din reprezentanti ai ministerelor Economiei, Finantelor si Justitiei care sa analizeze impactul introducerii impozitului specific.

Practic, prin constituirea acestei comisii, ca deh, cand vrei sa ingropi ceva faci o comisie, cabinetul Ciolos a ingropat impozitul specific (forfetar) si automat si turismul romanesc. Astfel, Romania a devenit un caz unic in lume: agentii economici vor sa plateasca impozite per total mai mult, dar sa plateasca toti in cuantum mai mic, insa statul roman refuza incasari mai mari la bugetul de stat prin neintroducerea impozitului forfetar si mentinerea impozitului pe profit.

DIN ACEEASI CATEGORIE...
albeni
Adauga comentariu

Nume*

Comentariu

ULTIMA ORA



DIN CATEGORIE

  • TOP CITITE
  • TOP COMENTATE