Acest site foloseste cookies. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor Afla mai multe! x












Victor Ponta îngroapă promovarea turistică a României în străinătate de dragul ministrului Mihai Tudose

Postat la: 16.09.2015 | Scris de: ZIUA NEWS

0

Ministrul Economiei, Comertului si Turismului, Mihai Tudose, s-a laudat catre apropiatii sai ca, azi, in sedinta de Guvern, premierul Victor Ponta va infiinta oficial Institutul Roman de Comert Exterior (IRCE), si, astfel, vor fi desfiintate, prin includerea in noua entitate, cele noua reprezentante de promovare turistica ale Romaniei din strainatate.

Decizia este considerata de catre specialistii, mai ales de catre cei straini, ca fiind una aberanta ce va conduce automat la ingoparea definitiva a promovarii turismului romanesc peste hotare. Nici macar Nicolae Ceausescu nu a indraznit sa ia o asemenea decizie, mai mult. el chiar a infiintat birouri in toate marile capitale ale lumii. Practic, prin infiintarea IRCE, ministrul Mihai Tudose mai creaza inca o structura birocratica in cadrul ministerului cu vreo 40 de oameni condusa de un secretar de stat, cu secretare, soferi, directori si sefi inutili.

In plus, Tudose va oferi si posturi caldute in strainatate pentru pilele garantate politic, asa cum este postul de sef al reprezentantei de promovare turistica a Romaniei de la Beijing unde a aterizat, printr-un concurs cu dedicatie, constanteanca Mihaela Parteca, prietena vicepresedintelui Autoritatii Nationale pentru Turism (ANT)- Mirela Matichescu. Mai mult, recent Mirela Matichescu si Mihai Tudose au infiintat un birou de promovarea turistica la Los Angeles pentru secretarul de stat Bogdan Pandelica, care inca nu s-a decis cine-l va ocupa: sotia sau fiica acestuia.

Pupila lui Mazăre, turistul bugetar numărul unu al României

Practic, artizanul desfiintarii birourilor de turism din strainatate este ministrul Mihai Tudose, dar el nu ar fi avut sorti de izbanda daca nu ar fi fost sustinut de catre pupila lui Radu Mazare, vicepresedintele ANT- Mirela Matichescu, care, pentru a-si mentine scaunul, a fost de acord sa desfiinteze birourile din strainatate si sa se infiinteze IRCE. De fapt, Mirela Matichescu s-a confesat catre apropiatii sai ca atata timp cat va Victor Ponta premier ea nu va avea nicio problema, anuntandu-i totodata ca premierul i-a dat asigurari ca nu va mai numi un presedinte la ANT cat timp el va fi seful Guvernului.

Mai trebuie precizat ca toti care au condus ministerului sau ANT de cand pupila lui Mazare a fost pusa ca vicepresedinte au avut probleme si automat au fost schimbati, dar Mirela Matichescu a ramas la butoanele turismului romanesc, desi nimeni din domeniu nu stia decat de la petrecerile lui Radu Mazare. Mai mult, Mirela Matichescu a ajuns in acest an sa fie turistul numarul al Romaniei, dar calatorind pe bani publici, si astfel n-a ratat nicio susanea turistica externa si dupa ce s-a plictisit de iesirile in Europa, gen Milano sau Praga, a trecut la destinatii mai exotice, precum Columbia, unde se afla acum, si Japonia unde va ajunge in perioada urmatoare.

Groparii promovării turistice în străinătate

La ora actuală, România, prin intermediul ANT are nouă reprezentanţe de promovare şi informare turistică în străinătate, denumite şi birouri naţionale de turism. Acestea se află la Viena, Paris, Berlin, Roma, Madrid, Varşovia, Moscova, Londra şi New York. Însă, în prezent, si din cauza faptului ca Mirela Matichescu tine de scaun si este preocupata de cat mai multe iesiri peste hotare, activitatea acestora este redusă cu mult sub pragul de avarie din cauza lipsei banilor şi a slabei implicări a Ministerului Economiei, Comertului si Turismului, unde funcţionează ANT.

Dezastrul de la birourile de turism a început cu ministrul Elena Udrea, a fost continuat de Maria Grapini si Florin Jianu si acum Mihai Tudose care a finalizeaza „opera" de ingropare definitiva a promovarii turistice externe a Romaniei, ajutat de Mirela Matichescu. Trebuie precizat ca Romania a avut inca de pe timpul lui Nicolae Ceausescu reprezentanţe de promovare şi informare turistică in toate marile capitale ale lumii si toate statele membre CAER. Cel mai vechi birou de turism al Romaniei din strainatate a fost cele de la Paris si Tel Aviv- Israel, infiintate inca din 1960.

Ponta şi Tudose, mai tari decât Ceauşescu

ZIUAnews a prezentat, recent, in exclusivitate, o analiza dura si foarte pertinenta a unor specialisti de top din turismul romanesc si din strainatate despre impactul devastator pe care-l va avea pe piata mondiala decizia aberanta de desfiintare a birourilor de turism din strainatate. Mai mult, analiza ajunsa pe masa ministrul Mihai Tudose si a premieruului Victor Ponta si evidentia importanta enorma pe care tarile care conteaza pe piata turismului international o acorda promovarii turismului in strainatate prin birourile de promovare si informare turistica.

Ungaria are 20 de birouri in strainatate, Turcia-40, Grecia-29, Israel-17, Croatia-19, Cehia-25, Austria-30Italia-27, Franta-35, Marea Britanie-35, Spania-33, Germania-29, Elvetia-17, Olanda-16 iar Malta-14. Pana si Thailanda, cu 15 birouri, Egiptul-17 si Iordania-11 au mai multe birouri decat Romania, care a ajuns la noua reprezentate. In plus, majoritatea tarilor care conteaza pe acesta piata au un minister numai pentru turism.

Dar Victor Ponta cat si Mihai Tudose nu au inteles ca un birou de turism al Romaniei din strainatate este un mesager al industriei ospitalitatii romanesti si nu este doar o jucarie in mana unor politicieni de duzina, si, ca atare, in sedinta de Guvern de azi vor pecetlui infiintarea IRCE, dupa ce si Ministerul Justitiei si-a dat avizul, ingroparea definitiva a promovarii turismului romanesc in strainatate. Nici macar, Nicolae Ceausescu n-a indraznit sa desfiinteze reprezentanţe de promovare şi informare turistică din strainatate, si Romania era pe acea vreme prezenta in toate marile capitale ale lumii.

Ion Teleanu

DIN ACEEASI CATEGORIE...
albeni
Adauga comentariu

Nume*

Comentariu

ULTIMA ORA



DIN CATEGORIE

  • TOP CITITE
  • TOP COMENTATE