Acest site foloseste cookies. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor Afla mai multe! x












Michel Barnier: Negocierile privind Brexitul trebuie incheiate in 18 luni

Postat la: 06.12.2016 | Scris de: ZIUA NEWS

0

Acordul de iesire al Marii Britanii trebuie incheiat "pana in octombrie 2018", a afirmat marti negociatorul sef al Comisiei Europene insarcinat cu aceasta chestiune, Michel Barnier, care a cerut guvernului britanic, confruntat cu incertitudinea unei proceduri judiciare, sa nu piarda timpul, scrie AFP.

"Timpul va fi scurt, e clar ca perioada de negociere va fi mai scurta de doi ani", a afirmat Barnier, care a vorbit pentru prima oara in fata presei dupa preluarea acestei functii, in octombrie. Francezul, care a inceput prin a vorbi in engleza, a reamintit ca acordul care trebuie negociat intre Londra si trebuie ulterior aprobat de Consiliu (care reprezinta statele membre) si de Parlamentul European, apoi de Marea Britanie, in limita unei perioade de doi ani prevazuta de procedura.

"Daca Marea Britanie va notifica Consiliul european pana la finele lui martie 2017, putem spune ca negocierile ar putea incepe cateva saptamani mai tarziu" si ca un acord ar putea fi semnat "pana in octombrie 2018" pentru putea definitiva procedurile inainte de alegerile europene din 2019, a argumentat Barnier.

"In mod global, avem mai putin de 18 luni pentru a negocia", a subliniat el, repetand, in engleza si in franceza, ca "UE este pregatita sa primeasca notificarea" britanica pentru a lansa formal procedura de divort. Odata incheiat acordul de divort, "este dificil de imaginat o perioada de tranzitie" inainte de a definit exact termenii viitoarei relatii cu UE, a adaugat el.

Inainte de aceste declaratii, Barnier s-a consultat cu cele 27 de state membre ale UE (fara Marea Britanie) pentru a lua pulsul legat de termenii doriti de blocul comunitar. Premierul britanic Theresa May a promis sa lanseze procedurile pana la finele lui martie 2017, dar o decizie in curs a Curtii Supreme de justitie ar putea intarzia acest calendar. Cei 11 membri ai celei mai inalte instante din regat vor examina pana joi decizia din noiembrie a Inaltei curti din Londra potrivit careia guvernul nu ar trebui sa activeze articolul 50 din Tratatul de la Lisabona fara sa consulte deputatii.

 

DIN ACEEASI CATEGORIE...
albeni
Adauga comentariu

Nume*

Comentariu

ULTIMA ORA



DIN CATEGORIE

  • TOP CITITE
  • TOP COMENTATE