Acest site foloseste cookies. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor Afla mai multe! x


Obama refuză cererea lui Netanyahu şi Trump, facilitând o rezoluţie ONU contra colonizării israeliene

Postat la: 24.12.2016 - 09:51 | Scris de: ZIUA NEWS

0

Consiliul de Securitate ONU a adoptat, vineri, o rezoluţie istorică prin care se cere suspendarea activităţilor israeliene de colonizare în Cisiordania, în contextul în care Administraţia Barack Obama a refuzat cererea lui Benjamin Nentanyahu şi a lui Donald Trump de a bloca iniţiativa prin veto.

Statele Unite, unul dintre cei cinci membri permanenţi ai Consiliului de Securitate ONU, s-au abţinut de la vot, permiţând adoptarea rezoluţiei antiisraeliene cu 14 voturi pentru şi 0 împotrivă. Rezoluţia, iniţiată de Egipt, arată că toate coloniile evreieşti de pe teritoriile palestiniene ocupate după anul 1967, inclusiv din Ierusalimul de Est, nu au "nicio validitate legală". Rezoluţia cere încetarea "tuturor activităţilor israeliene de colonizare", argumentând că măsura este "esenţială pentru menţinerea soluţiei coexistenţei a două state". Potrivit rezoluţiei, toate activităţile israeliene de colonizare sunt "încălcări flagrante" ale reglementărilor internaţionale.

Premierul Israelului, Benjamin Netanyahu, şi preşedintele-ales al SUA, Donald Trump, ceruseră Administraţiei Barack Obama să blocheze prin veto, la Consiliul de Securitate ONU, proiectul de rezoluţie anticolonizare. "Statele Unite trebuie să blocheze prin veto proiectul de rezoluţie antiisraelian dezbătut în Consiliul de Securitate ONU", a transmis Benjamin Netanyahu miercuri.

Egiptul prezentase în Consiliul de Securitate ONU un proiect de rezoluţie care prevede încetarea activităţilor israeliene de colonizare în Cisiordania şi în Ierusalimul de Est, zone revendicate de Autoritatea Palestiniană. "În cazul în care Statele Unite nu vor bloca prin veto proiectul de rezoluţie, vor încălca angajamentele pe termen lung asumate faţă de Israel", declara, sub protecţia anonimatului, un oficial guvernamental israelian citat de cotidianul Haaretz.

După câteva ore, Donald Trump, viitorul preşedinte al SUA, transmitea la rândul său prin Twitter şi Facebook: "Rezoluţia dezbătută la Consiliul de Securitate al Naţiunilor Unite referitoare la Israel trebuie blocată prin veto. Aşa cum Statele Unite susţin de mult timp, pacea dintre israelieni şi palestinieni se va realiza doar prin negocieri directe între părţi, nu prin impunerea unor condiţii de către Naţiunile Unite. Actuala situaţie plasează Israelul într-o poziţie delicată în negocieri şi este extrem de nedreaptă pentru toţi israelienii".

DIN ACEEASI CATEGORIE...
Adauga comentariu

Nume*

Comentariu

ULTIMA ORADIN CATEGORIE

  • TOP CITITE
  • TOP COMENTATE