Acest site foloseste cookies. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor Afla mai multe! x












Cioloș a „girat" ca Tulcea să rămână fără fonduri europene de peste un miliard de euro

Postat la: 11.05.2016 | Scris de: ZIUA NEWS

0

Premierul Dacian Ciolos a participat luna trecuta, la Tulcea, la dezbaterea Strategiei integrate de dezvoltare durabila a Deltei Dunarii un de au fost prezenti toti factorii implicati in acest proiect, in frunte cu presedintele Consiliului Judetean Tulcea, Horia Teodorescu. Scopul consultarii acestei strategii este acela ca documentul final sa asigure un echilibru intre proiectele publice si cele private, dar si intre prioritatile de finantare.

Insa, in abordarea Guvernului, strategia trebuie sa tina cont atat de infrastructura de transport, cat si de cea sociala si de mediu, in scopul de a implementa proiecte care sa asigure dezvoltarea economica durabila a Deltei. Astfel, prin instrumentul Investitia Teritoriala Integrata Delta Dunarii (ITI Delta Dunarii) se pun la dispozitie fonduri de peste 1 miliard de euro pentru dezvoltarea regiunii, banii fiind asigurati tot prin programele operationale de fonduri europene, gestionate de diverse ministere. Si privatii au, insa, ceva bani alocati, pe verticala, prin acest instrument, care canalizeaza, catre Delta Dunarii, 1,1 miliarde de euro, din mai multe programe operationale. Pentru antreprenoriat, sunt disponibili bani europeni in Programul National de Dezvoltare Rurala, Programul Operational Pescuit, Programul Operational Competitivitate etc.

S-a vândut blana ursului din pădurile Deltei Dunării

Insa, descinderea lui Dacian Ciolos la Tulcea a fost doar praf in ochii autoritatilor locale intrucat premierul, ori nu stie, ori a fost dezinformat, promitand autoritatilor tulcene ca pana la sfarsitul anului 2016, cand el poate nici nu mai este prim ministru, strategia integrata de dezvoltare durabila a Deltei Dunarii va fi finalizata. Dar aceasta afirmatie a premierului demonstreaza inca o data ca au fost doar vorbe in vant pentru ca dupa definitivarea strategiei mai sunt multe etape de parcurs, cum ar fi stabilirea mecanismelor financiare, realizarea ghidurilor, ceea ce inseamna ceva timp, iar pana acum, din execitiul financiare 2014-2020 nu s-a cheltuit pentru ITI Delta Dunarii nici macar un euro. Ca atare, sansele ca in judetul Tulcea sa ajunga vreun euro din fonduri europene sunt aproape zero.

De ce? Pentru ca autoritatile locale din Tulcea, in frunte cu cei de la Consiliul Judetean, nu au fost in stare sa depuna proiecte de atragere a fondurilor europene din exercitiul 2014-2020 si si-au mascat incomptenta laudandu-se ca vor veni bani prin ITI Delta Dunarii. Numai ca in Ghidul pentru programe europene, la capitolul „Conditii specifice de accesare a fondurilor in cadrul apelului de proiecte" se precizeaza foarte clar: „Prin prezentul apel de proiecte nu se finanteaza: „Proiecte pentru obiectivele de investitii localizate in teritoriul acoperit de ITI Delta Dunarii". Practic, autoritatile locale din Tulcea, in frunte cu baronului judetean Horia Teodorescu, au vandut premierului Ciolos blana ursului din padure intrucat nu au depus proiecte de investitii prin fonduri europene pe motiv ca vor veni bani prin ITI Delta Dunarii, dar ITI este in ...aer, asa ca banii europeni pentru zona Tulcea sunt pe undeva pe la Sfantul Asteapta.

Ion Teleanu

DIN ACEEASI CATEGORIE...
albeni
Adauga comentariu

Nume*

Comentariu

ULTIMA ORA



DIN CATEGORIE

  • TOP CITITE
  • TOP COMENTATE