Acest site foloseste cookies. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor Afla mai multe! x












Dosarul Rompetrol: Replica lui Mugur Isărescu la referatul DIICOT

Postat la: 14.05.2016 | Scris de: ZIUA NEWS

0

Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, a făcut primele comentarii cu privire la referatul DIICOT despre Rompetrol. Isarescu "consideră că este nepotrivit să comenteze public cu privire la proceduri judiciare în curs. Vor fi aduse eventuale clărificări, dacă vor fi necesare, în cadrul legal specific".

Procurorii DIICOT au pus în discuţie rolul jucat de Guvernul Mugur Isărescu şi de Radu Sârbu, preşedintele Consiliului de Administraţie al Fondului Proprietăţii de Stat (la data respectivă), în privatizarea companiei "Petromidia", potrivit Ordonanţei din 22 aprilie 2016, întocmită cu referire la dosarul "Rompetrol II", în care a fost dispus un sechestru în sumă de 3 miliarde de lei.

DIICOT notează că, ignorând dispoziţiile legale obligatorii, Fondul Proprietăţii de Stat a reluat procedura de privatizare a Petromidia, pentru un pachet majoritar de acţiuni de 69,991%, iar prin încheierea Contractului de vânzare- cumpărare nr. 29/2000, pachetul majoritar de acţiuni de 69,991% a fost achiziţionat de firma "The Rompetrol Group BV Olanda" reprezentată de Patriciu Dan Costache, valoarea totală a pachetului fiind de 50.517.620 dolari, preţul unei acţiuni fiind de 2 dolari şi fără ca FPS să păstreze acţiunea nominativă de control.

Practic, instituţiile implicate în procesul de privatizare al Petromidia, respectiv Guvernul României şi Fondul Proprietăţii Statului, în loc să acţioneze în interesul statului român, în conformitate cu obligaţiile constituţionale şi legale, au acţionat exclusiv în interesul lui Patriciu Dan Costache, astfel încât după ce acesta a eşuat în anul 1997 în încercarea de «a intra în stăpânirea» acestei societăţi comerciale, să reuşească în final să o achiziţioneze la un preţ de nimic, fiindu-i făcută cadou, atât rafinăria, cât şi fondul de comerţ al acesteia, potrivit procurorilor.

Radu Sârbu, fost preşedinte al Consiliului de Adminis¬traţie al Fondului Proprietăţii de Stat, a ţinut să lămurească cum stăteau lucrurile la data privatizării Petromidia, precizând că această companie era în topul pierderilor şi ar fi trebuit închisă. În opinia sa, momentul care trebuie cercetat de procurori este convertirea în obligaţiuni a datoriilor istorice ale Petromidia.

DIN ACEEASI CATEGORIE...
albeni
Adauga comentariu

Nume*

Comentariu

ULTIMA ORA



DIN CATEGORIE

  • TOP CITITE
  • TOP COMENTATE