Acest site foloseste cookies. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor Afla mai multe! x












Scutul american antiracherta de la Deveselu intra in functiune

Postat la: 12.05.2016 | Scris de: ZIUA NEWS

0

Joi, 12 mai 2016, la Deveselu are loc ceremonia oficiala dedicata punerii in functiune a scutului american antiracheta. La baza militara din Deveselu (judetul Olt, la 180 de kilometri de Bucuresti), vin secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg si adjunctul secretarului american al Apararii, Robert Work, premierul Dacian Ciolos si ministrul Apararii, Mihnea Motoc.

Sistemul antiracheta este pur defensiv, cu rolul de a proteja aliatii NATO fata de rachete balistice din zona Orientului Mijlociu, iar oficialii americani si romani au spus in repetate randuri ca sistemul nu este indreptat impotriva Rusiei. Ironia istoriei face ca scutul american sa fie amplasat intr-o baza militara a carei constructie fusese finantata de Uniunea Sovietica in anii '50. Scutul antiracheta este o initiativa americana, iar facilitatea din Romania adaosteste 3 baterii cu cate 8 interceptoare (proiectile fara incarcatura explozibila).

Investitia americana se ridica la 800 de milioane de dolari, iar SUA si Romania vor ca facilitatea de la Deveselu sa intre in administrarea NATO pana in luna iulie, cand are loc summit-ul NATO de la Varsovia. Incepand de joi, scutul anti-racheta american devine oficial activ si integrat in sistemul de aparare impotriva rachetelor balistice al NATO. Este vorba despre una dintre cele mai importante baze americane din Europa, conceputa ca "sistem de aparare impotriva pericolelor din afara Europei".

Capabilitatea tehnica a bazei include un radar puternic, interceptori de rachete si echipament de comunicatii. Baza de la Deveselu gazduieste elementele scutului american antiracheta. Trei baterii, cu 24 de rachete interceptoare SM-3, amplasate in facilitatea americana din cadrul Bazei aeriene romanesti de la Deveselu (Judetul Olt). Marina americana a preluat comanda bazei militare de la Deveselu in octombrie 2014. Modulul IB SM-3 distruge rachete balistice prin impact, la o viteza extrem de mare. Programul EPAA include mobilizarea unor nave dotate cu sistemul de interceptare a rachetelor ballistice Aegis in Mediterana si interceptorul Aegis adaptat pentru uscat in Romania si Polonia (Sursa). Sistemul Aegis are rolul de a intercepta rachete cu raza scurta si medie de actiune. In prezent, exista cel putin 24 de sisteme Aegis instalate pe nave militare americane, majoritatea patruland in Oceanul Pacific.

La detectarea unei rachete ostile de catre radarele fixe sau mobile, bazele sau navele militare lanseaza interceptorii terestri care vor avea ca tinta racheta inamica. Unul dintre obiectivele SUA este ca timpul de la detectare si pana la impact sa ajunga sa fie cat mai mic in viitorul apropiat, dorindu-se distrugerea rahetelor ostile cat mai curand dupa ce acestea au decolat.

Participarea Romaniei presupune amplasarea de interceptori terestri si a unui sistem radar destinat dirijarii acestora. Sistemele radar destinate descoperirii tintelor vor fi gazduite de alte state. Cheltuielile pentru realizarea sistemului sunt suportate de catre SUA, Romania punand la dispozitie doar locatia pentru interceptori. Orice alte eventuale costuri sunt obiectul negocierii bilaterale. In ceea ce priveste banii pe care ii vor da americanii, costurile legate de amplasarea sistemului antiracheta in fosta baza aeriana de la Deveselu (jud. Olt) se ridica la 400 de milioane de dolari, la care se adauga 20 de milioane de dolari anual pentru functionarea sistemului, dupa cum anuntat in 2011 un oficial american.

Standard Missile 3 (SM-3) reprezinta un sistem antiracheta naval, utilizat de catre Fortele Navale ale Statelor Unite pentru a intercepta rachetele avioanelor, navelor, cele de croaziera si cele intercontinentale, ca parte a Sistemului de Aparare Antiracheta Aegis. Intercepoarele SM-3 sunt produse de Raytheon, au o lungime de 6.55 metri si un diametru de 0,34 metri. Interceptorii care vor fi instalati la Deveselu (jud. Olt) nu au incarcatura exploziva si nu sunt purtatori ai unor incarcaturi periculoase (nucleare, biologice sau chimice). Ei sunt proiectati sa distruga rachetele ostile prin forta impactului (forta cinetica). Racheta are o autonomie de 500 de km si o viteza maxima de 9,600 km/h. Baza de la Deveselu va functiona sub autoritatea Comandamentului Fortelor Intrunite de la Napoli.

DIN ACEEASI CATEGORIE...
albeni
Adauga comentariu

Nume*

Comentariu

ULTIMA ORA



DIN CATEGORIE

  • TOP CITITE
  • TOP COMENTATE