Acest site foloseste cookies. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor Afla mai multe! x












Secretarii primăriilor ar putea răspunde penal pentru actele emise ilegal

Postat la: 03.05.2016 | Scris de: ZIUA NEWS

0

Mai mulţi deputaţi PNL au iniţiat un proiect legislativ de modificare a Legii administraţiei publice locale aşa încât aleşii locali să răspundă penal exclusiv numai în cazul în care actele pe care le emit nu au avizul de legalitate dat de secretarul instituţiei precum şi semnăturile funcţionarilor publici cu atribuţii în domeniul actului emis. În cazul în care actele de legalitate au fost semnate iar prin acestea se dovedeşte că s-a încălcat legea, cei care vor răspunde, exclusiv, sunt secretarii din primării şi consilii.

În prezent, textul Art. 128 la care se face referire în proiectul de lege este următorul: "Consilierii locali sau judeţeni, după caz, primarii, viceprimarii, primarul general al municipiului Bucureşti, primarii şi viceprimarii subdiviziunilor administrativ-teritoriale, preşedinţii şi vicepreşedinţii consiliilor judeţene, secretarii unităţilor administrativ-teritoriale şi personalul din aparatul de specialitate al primarului, respectiv al consiliului judeţean, răspund, după caz, contravenţional, administrativ, civil sau penal pentru faptele săvârşite în exercitarea atribuţiilor ce le revin, în condiţiile legii."

Acesta se modifică şi va avea următorul cuprins:

"Consilierii locali sau judeţeni, după caz, primarii, viceprimarii, primarul general al municipiului Bucureşti, primarii şi viceprimarii subdiviziunilor administrativ-teritoriale, preşedinţii şi vicepreşedinţii consiliilor judeţene, secretarii unităţilor administrativ-teritoriale şi personalul din aparatul de specialitate al primarului, respectiv al consiliului judeţean, răspund exclusiv, după caz, contravenţional, administrativ, civil sau penal pentru faptele săvârşite în exercitarea atribuţiilor ce le revin, în condiţiile legii, dacă actele pe care le emit nu au avizul de legalitate dat de secretarul instituţiei precum şi semnăturile funcţionarilor publici cu atribuţii în domeniul actului emis."

De asemenea, se introduce un articol nou 128^1 cu următorul cuprins:

"Secretarii unităţilor administrativ-teritoriale şi personalul din aparatul de specitalitate al primarului, respectiv al consiliului judeţean, răspund exclusiv, după caz, contravenţional, administrativ, civil sau penal pentru faptele săvârşite în exercitarea atribuţiilor ce le revin, în condiţiile legii."
"Prin această măsură considerăm că s-ar stopa acţiunile de intimidare şi corupţie ale factorilor politici de decizie din administraţia publică locală", se explica în expunerea de motive semnată de iniţiatorul legii, deputatul PNL Grigore Crăciunescu. Proiectul a fost depus pe 26 aprilie la Camera Deputaţilor şi va intra în procesul legislativ. Senatul este camera decizională.

DIN ACEEASI CATEGORIE...
albeni
Adauga comentariu

Nume*

Comentariu

ULTIMA ORA



DIN CATEGORIE

  • TOP CITITE
  • TOP COMENTATE