Acest site foloseste cookies. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor Afla mai multe! x












Încă un fost securist de marcă este mare şef în SRI

Postat la: 11.05.2015 | Scris de: ZIUA NEWS

0

Conducerea SRI continuă să încalce OUG nr. 24/2008 privind accesul la propriul dosar şi deconspirarea Securităţii, muşamalizând faptul că şeful SRI Dâmboviţa, ca fost securist, a făcut poliţie politică, activitate criminală incompatibilă funcţiilor deţinute în trecut şi în prezent. La fel de grav este că şi conducerea CNSAS încearcă să ascundă acest adevăr, cu toate că recunoaşte că SRI nu a solicitat informaţii până acum despre persoana respectivă, aşa cum îl obliga legea.

Colonelul Marin Constantin este un securist notoriu, care a lucrat în Serviciul special „S" - corespondenţă specială, în timpul regimului comunist. Mai exact, desfăşura activităţi de poliţie politică, violând corespondenţa cetăţenilor. Acesta a fost o bună bucată de timp prim-adjunct al şefului SRI Prahova, col. Corneliu Păltânea, până când acesta a primit două condamnări penale: una de trei ani cu suspendare şi alta de doi ani cu executare. Apoi, col. Marin Constantin a fost uns în locul condamnatului la conducerea SRI Prahova, unde a tras sforile până în iulie anul trecut când, pentru a fi extras din atenţia opiniei publice prahovene, a fost mutat ca şef al SRI Dâmboviţa, unde activează bine mersi şi în prezent.

Conducerea SRI nu se sinchiseşte de legile acestei ţări

Anul acesta, mr. (r) Daniel Florea a adresat o solicitare de informaţii Consiliului Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii, interesându-se dacă conducerea SRI a respectat legea în cazul col. Marin Constantin - mai exact OUG nr. 24/2008 -, verificându-l pe acesta dacă este compatibil cu funcţiile ocupate. Şi, stupoare, a aflat că „nu, SRI nu a solicitat CNSAS verificarea dlui col. (SRI) Constantin Marin, cu ocazia numirii acestuia în funcţia de şef al Direcţiei Judeţene de Informaţii Prahova (UM 0735 Ploieşti)".  Este cât se poate de clar că pe onor conducerea SRI o doare-n cot de legile acestei ţări, instituţia funcţionând ca stat în stat, aşa cum ZiuaNews a demonstrat-o în repetate rânduri.

Lege călcată în picioare

Potrivit OUG nr. 24/2008, art. 5 alin. 1, „Persoanele care candidează, au fost alese sau au fost numite în una dintre demnităţile ori funcţiile prevăzute la art. 3 lit. b)-h), cu excepţia celor care la data de 22 decembrie 1989 nu împliniseră vârsta de 16 ani, vor face o declaraţie publică pe propria răspundere, conform modelului prevăzut în anexa la prezenta ordonanţă de urgenţă, în sensul că au avut sau nu calitatea de lucrător al Securităţii sau de colaborator al acesteia. Verificarea calităţii de lucrător al Securităţii sau de colaborator al acesteia se face din oficiu pentru persoanele care au candidat, au fost alese sau numite în demnităţile ori în funcţiile prevăzute la art. 3 lit. b)-h), inclusiv pentru cele aflate în exerciţiul respectivelor demnităţi ori funcţii la data intrării în vigoare a prezentei ordonanţe de urgenţă."

Iar la art. 3 al aceleiaşi ordonanţe desluşim următoarele: „Pentru a asigura dreptul de acces la informaţii de interes public, orice cetăţean român, cu domiciliul în ţară sau în străinătate, precum şi presa scrisă şi audiovizuală, partidele politice, organizaţiile neguvernamentale legal constituite, autorităţile şi instituţiile publice au dreptul de a fi informate, la cerere, în legătură cu calitatea de lucrător al Securităţii sau de colaborator al acesteia, în sensul prezentei ordonanţe de urgenţă, a candidaţilor la alegerile prezidenţiale, generale, locale şi pentru Parlamentul European, precum şi a persoanelor care ocupă următoarele demnităţi sau funcţii:

lit. h): „directorul şi adjuncţii săi, conducătorii structurilor centrale şi judeţene de la Serviciul Român de Informaţii, directorul, adjuncţii săi şi conducătorii structurilor centrale de la Serviciul de Informaţii Externe, Serviciul de Protecţie şi Pază, Serviciul de Telecomunicaţii Speciale şi Direcţia Generală de Informaţii şi Protecţie Internă din cadrul Ministerului Internelor şi Reformei Administrative".

De ce conducerea SRI l-a ţinut în braţe pe col. Marin Constantin atâta amar de vreme, refuzând să-l verifice şi să-l dea afară din instituţie, doar generalul Florian Coldea, adjunctul serviciului, ne-ar putea lămuri, chit că suntem gata să pariem că n-o va face. Că ce-i pasă acestui „înstelat" de infracţiuni ca abuzul în funcţie ori neglijenţa în serviciu, pedepsite de Codul penal, sau de vreo lege oarecare, ori de opinia publică, când interesele sale personale şi cele de castă primează?!...

Dan Coste

AICI: accesează solicitarea mr. (r) Daniel Florea adresată CNSAS.

AICI: accesează răspunsul CNSAS adresată mr. (r) Daniel Florea.

DIN ACEEASI CATEGORIE...
albeni
Adauga comentariu

Nume*

Comentariu

ULTIMA ORA



DIN CATEGORIE

  • TOP CITITE
  • TOP COMENTATE