Acest site foloseste cookies. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor Afla mai multe! x












Europol: Care sunt tarile-tinta ale teroristilor de la ISIS pentru noi atacuri teroriste

Postat la: 02.12.2016 | Scris de: ZIUA NEWS

0

Gruparea Stat Islamic (ISIS) planuieste noi atacuri teroriste in Europa in viitorul apropiat, a avertizat oficiul european de politie Europol, agentia europeana de aplicare a legii, intr-un raport dat publicitatii vineri la Haga, transmite DPA.

Infrangerile din Irak si Siria si cresterea numarului de combatanti care revin in tarile de origine au sporit riscul unor atacuri in Europa occidentala, potrivit raportului elaborat de Centrul de combatere a terorismului al Europol, care citeaza opinii ale serviciilor de informatii potrivit carora in Europa s-ar putea afla deja zeci de potentiali luptatori ai gruparii Statul Islamic.

Se crede ca gruparea terorista pune la punct noi tactici pentru comiterea de atacuri in Occident, iar expertii sunt de parere ca Franta este cea mai evidenta tinta. Cu toate acestea, si in Belgia, Olanda, Marea Britanie si Germania exista riscul unor atacuri teroriste.

Atentatele ar putea fi comise de grupari afiliate Statului Islamic sau de atacatori care actioneaza pe cont propriu, asa-numitii "lupi singuratici", iar in atacuri ar putea fi folositi explozibili, arme automate, cutite, topoare, macete sau masini. Expertii in terorism mai cred ca probabilitatea unor atacuri cu masina-capcana este mare.

"Dispozitive de fabricatie artizanala, explozive militare sau (dispozitive) cumparate din comert (si amplasate) in masini-capcana", asa cum s-a intamplat in Siria sau in Irak, "nu au fost inca folosite de gruparea SI in Europa", se mentioneaza in raport. Dar "tinand cont de faptul ca modul de operare folosit in Orientul Mijlociu tinde sa fie copiat de teroristi in Europa... ne putem imagina ca gruparea SI va recurge la ele la un moment dat", potrivit aceleasi surse, citate de AFP.

Pana in prezent, nicio masina-capcana nu a fost folosita pe continentul european, insa Europol aminteste ca gruparea terorista vinovata de atacurile din Paris si Bruxelles luase in calcul un astfel de atac, dar si-a schimbat planurile odata cu interventia politiei. AFP aminteste ca in septembrie, la Paris, in apropiere de catedrala Notre-Dame a fost descoperita o masina in care se aflau mai multe butelii cu gaz.

Exista riscul ca refugiati din Siria sa fie recrutati si radicalizati si este la fel de probabil ca luptatorii gruparii Statul Islamic sa se infiltreze in caminele refugiatilor, se mai mentioneaza in raport. Gruparea terorista are totodata interesul sa exploateze actuala criza a refugiatilor cu care se confrunta Europa, prin polarizarea cetatenilor si incitarea lor impotriva refugiatilor, se mai mentioneaza in raport.

Totodata, raportul Europol subliniaza ca expertii in combaterea terorismului sunt ingrijorati de faptul ca Libia incepe sa devina, dupa Siria, "o noua baza pentru gruparea SI din care ar putea lansa atacuri in inima Uniunii Europene si in Africa de Nord". In 2015, fortele de securitate europene au arestat 667 de persoane suspectate de activitati jihadiste, potrivit aceluiasi raport.

DIN ACEEASI CATEGORIE...
albeni
Adauga comentariu

Nume*

Comentariu

ULTIMA ORA



DIN CATEGORIE

  • TOP CITITE
  • TOP COMENTATE