Acest site foloseste cookies. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor Afla mai multe! x












China a lansat primul satelit cuantic şi ne pregăteşte pentru criptarea perfectă

Postat la: 18.08.2016 | Scris de: ZIUA NEWS

0

Comunicaţiile bazate pe fizica cuantică pot aduce cea mai bună criptare. China face un pas important în telecomunicaţii, unul care în câţiva ani s-ar putea dovedi la fel de important ca inventarea smartphone-ului.

China a lansat în spaţiu primul satelit cuantic de telecomunicaţii. Astfel, această ţară poate construi un sistem de comunicaţii criptate pe care nu le-ar putea intercepta nimeni. Satelitul a fost numit „Mozi", în onoarea unui filosof şi cercetător chinez din secolul al V-lea înainte de Hristos şi va fi utilizat pentru a demonstra utilitatea tehnologiei cuantice în comunicaţiile de mare distanţă. Criptarea este un bonus binevenit. Pasul făcut de China vine la trei ani după ce Edward Snowden a demontrat cât de uşor pot fi „ascultate" comunicaţiile prin sisteme tradiţionale.

În prezent, criptarea presupune codificarea mesajului la sursă, transmiterea lui şi decodificarea la destinaţie, cu cheia potrivită. Acest nou sistem foloseşte fotoni, particula fundamentală a luminii, pentru a transmite cheile de criptare necesare decriptării informaţiei. Avantajul este însă că datele conţinute în fotoni sunt imposibil de interceptat, iar orice tentativă de spionaj ar provoca autodistrugerea lor. Cumva, a venit firesc pasul Chinei în cursa unor comunicaţii perfect securizate, dat fiind că această ţară este celebră pentru deschiderea ei pentru serviciile online, dar şi pentru blocajul aplicat marilor companii precum Facebook şi Google.

Înaintea de lansarea acestui prim satelit cuantic, eficienţa tehnologiei a fost demonstrată în laborator şi recordul actual este de 300 kilometri. Satelitul va încerca să transmită date între Beijing şi Urumqi, capitală regiunii Xinjiang, cele două fiind la o distanţă de aproape 2.500 kilometri. „Este ca şi cum ai arunca o monedă din avion, acesta fiind la 100 km altitudine, şi să speri că va cădea în fanta unei puşculiţe care se învârte", a explicat Wang Jianyu, şef de proiect. Analogia sa face referire la poziţionarea precisă pe care trebuie s-o aibă satelitul faţă de Pământ ca să transmită corect.

DIN ACEEASI CATEGORIE...
albeni
Adauga comentariu

Nume*

Comentariu

ULTIMA ORA



DIN CATEGORIE

  • TOP CITITE
  • TOP COMENTATE