Acest site foloseste cookies. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor Afla mai multe! x












Costin Borc și Anca Nedea au girat și susținut țepele și jocul piramidal al unor agenții de turism

Postat la: 18.08.2016 | Scris de: ZIUA NEWS

0

Scandalul recent provocat de insolventa agentiei de turism Genius Travel prin care sute de turisti s-au trezit cu banii luati si fara vacante a readus in prim plan o modalitate en vogue de tepuire a turistilor care se prolifereaza de ani buni pe piata romaneasca, fara ca vreo institutie a statului sa se sesizeze.

Printr- smecherie simpla, patronii multor agentii de turism folosesc in interes personal banii turistilor, ai hotelierilor si transportatorilor. Practic, cativa baieti destepti grupati in jurul presedintelui Asociatei Nationale a Agentiilor de Turism (ANAT), Alin Burcea, au creat de cativa ani un sistem de tip Caritas on turism. Cum procedeaza? Turistul plateste la agentie contravaloarea unui pachet de servicii turistice, dar agentia nu vireaza banii in acelasi timp sau imediat banii catre prestatorul de servicii, fie ca este hotelier sau transportator.

Practic, agentia, desi a incasat de la turist contravaloarea pachetului de servicii turistice la hotelul dorit de client, tine banii si isi vireaza catre prestator dupa mult timp sau cand are chef ori daca mai are chef. Astfel, agentia in loc sa-si retina doar comisionul aferent, foloseste luni de zile in interes personal sau de grup banii destinati prestatorului. Insa, mai multe institutii ale statului abilitate prin lege, in loc sa stopeze aceste tepe cum ar fi Ministerul Economiei, Comerțului și Relațiilor cu Mediul de Afaceri, Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor (ANPC), dar mai ales Autoritatea Nationala pentru Turism (ANT), le incurajeaza prin noncombat sau din anumite interese.

Mai grav este ca vicepremierul Costin Borc si presedintele ANT-Anca Nedea Pavel au toate parghiile legale sa stopeze aceste tepe, dar nu au facut-o si nu o fac. Ba mai mult, din anumite motive, chiar le incurajeaza, si totodata refuza sa implementeze o recomandarea a Uniunii Europene privind stoparea tepuirea turistilor.

Vicepremierul Borc încurajeaza țepele prin ignorarea unei Directievei UE

De aproape un an de zile, ministrul Economiei Costin Borc si sefa ANT- Anca Nedea Pavel, sunt obligati printr-o directiva europeana recenta sa reglementeze si sa stopeze tepele de piata turistica romaneasca si jocul piramidal al agentiilor de turism, dar nu o fac si turistii sunt in continuare pacaliti de anumite agentii de turism. Prin Directiva UE 2015/2302 a Parlamentul European si a Consiliului Europei din 25 noiembrie 2015- privind pachetele de servicii de călătorie și serviciile de călătorie asociate, Romania trebuie sa implementeze "o serie de drepturi importante ale consumatorilor în legătură cu pachetele de servicii de călătorie, în special în ceea ce privește cerințele în materie de informare, răspunderea comercianților pentru executarea serviciilor incluse în pachet și protecția în caz de insolvență a organizatorului sau a comerciantului cu amănuntul".

Mai mult, in directiva se stipuleaza ca „este necesară adaptarea cadrului legislativ la evoluțiile pieței pentru a asigura adecvarea acestuia la specificul pieței interne, pentru a elimina ambiguitățile și pentru a remedia lacunele legislative", Mai mult, articolele 17 si 18 ale acestei directive obliga tarile membre al UE sa reglemeteze aceste aspecte, iar tarile europene cu care ne comparam pe piata turistica deja au au reglementat aceasta probelema. Astfel, la articolul 17 al Directivei UE 2015/2302 se stipuleaza:

„În scopul identificării unui pachet de servicii sau a unor servicii de călătorie asociate ar trebui să se țină seama numai de combinația dintre diferite tipuri de servicii de călătorie, cum ar fi cazarea, transportul călătorilor rutier, feroviar, naval sau aerian, precum și închirierea de autovehicule sau de anumite motociclete. Cazarea în scop rezidențial, inclusiv pentru cursuri de limbi străine de lungă durată, nu ar trebui considerată drept cazare în sensul prezentei directive. Serviciile financiare, precum asigurările de călătorie, nu ar trebui să fie considerate servicii de călătorie. În plus, serviciile care fac parte intrinsecă dintr-un alt serviciu de călătorie nu ar trebui să fie considerate servicii de călătorie de sine stătătoare. Între acestea se numără, de exemplu, transportul bagajelor oferit ca parte a transportului de călători, servicii minore de transport, precum transportul călătorilor în cadrul unei vizite cu ghid sau transferurile între un hotel și un aeroport sau o gară feroviară, mesele, băuturile și serviciile de curățenie oferite ca parte a cazării sau accesul la facilități locale precum piscină, saună, tratamente balneare sau gimnastică inclus pentru oaspeții hotelului. Aceasta mai înseamnă că, în cazurile în care, spre deosebire de cazul unei croaziere, cazarea peste noapte este oferită ca parte a transportului depasageri rutier, feroviar, naval sau aerian, cazarea nu ar trebui considerată un serviciu de călătorie de sine stătător dacă principala componentă este înmod evident transportul".

De asemenea, articolul 18 ale acestei directive precizeaza ca: „Alte serviciituristice care nu fac parte intrinsecă din transportul călătorilor, din cazare sau din închirierea de autovehicule sau de anumite motociclete pot fi, de exemplu, vânzarea de bilete pentru concerte, evenimente sportive, excursii sau parcuri tematice, vizite cu ghid, abonamente de schi și închirierea de echipament sportiv precum echipamentul de schi, sau tratamente balneare. Cu toate acestea, dacă aceste servicii se combină doar cu un alt tip de serviciu de călătorie, de exemplu cazare, aceasta ar trebui să ducă la crearea unui pachet de servicii sau a unor servicii de călătorie asociate doar dacă serviciile respective reprezintă o parte semnificativă din valoarea pachetului de servicii sau a serviciului de călătorie asociat sau sunt promovate sau reprezintă în alt fel o caracteristică esențială a călătoriei sau a vacanței. Dacă alte servicii turistice reprezintă cel puțin 25 % din valoarea combinației, serviciile respective ar trebui să fie considerate ca reprezentând o parte semnificativă a valorii pachetului sau a serviciului de călătorie asociat. Ar trebui clarificat faptul că, în cazul în care se adaugă alte servicii turistice, de exemplu, la cazarea într-un hotel, rezervate ca serviciu de sine stătător după sosirea călătorului la hotel, aceasta nu ar trebui să constituie un pachet. Aceasta nu ar trebui să conducă la eludarea prezentei directive prin oferirea de către organizatori sau comercianții cu amănuntul a posibilității călătorului de a selecta în avans servicii turistice suplimentare, oferind apoi încheierea contractului pentru aceste servicii doar după începerea executării primului serviciu de călătorie."

Borc și Nedea nu vor cont fiduciar, dar susțin Caritasul lui Burcea

Ca urmare a faptul ca vicepremierul Borc si sefa ANT- Anca Nedea Pavel, refuza sa puna in aplicarea directiva UE si totodata sa stopeze tepelele date turistilor, un grup de 4-5 tour operatori, printre care si firma Mareea Travel a vicepreseidntelui ANAT, Marius Usturoiu, continua sa-si bata joc de clienti. Totodata, prin jocul de musamalizare a tepelor facut de Borc si Nedea, mii de agentii de turism nu pot beneficia de protectia oferita de contul fiduciar care, astfel, ar garanta serviciile turistilor ca persoane fizice. Potrivit informatiilor detinute de ZIUAnews, Costin Borc si Anca Nedea i-au dat asigurari sefului ANAT-Alin Burcea, ca atata timp cat ei sunt la butoane nu se va introduce si nu se va aplica contul fiduciar, iar ei vor depune toate eforturile pentru constituirea unui fond de garantare, adica a unui Caritas in turism.

Mai nou, ZIUA a semnalat ca deja viceprim-ministrul Costin Borc si totodata ministrul Economiei, Comerțului și Relațiilor cu Mediul de Afaceri, a pregatit o ordonanata de urgenta pentru infiintarea si functionarea fondului turistic de garantare. In realitate, prin acest fond de garantare se doreste crearea unui nou Caritas prin care agentiile de turism care dau tepe, an de an, sa-i despagubeasca turistii pagubiti dintr-un fond constituit din banii agentiilor care lucreaza corect. Practic, cei care dau tepe permanent pot sa dea in continuare ca sunt o multime de fraieri, adica agentii de turism, care vor cotiza pentru acoperirea tepelor acestora.

Artizanul acestui Caritas turistic este presedintele ANAT, Alin Burcea, patronul agentiei Paralela 45 Turism, fost secretar de stat in cabinetul Nastase si prieten cu vicepremierul Borc. Demersul tandemului Borc-Burcea, vine la scurt timp dupa ce Consiliul Concurentei a declansat o investigatie pentru practici anticoncurentiale la 13 agentii de turism din cauza lui Alin Burcea. Acesta ii indemna pe cei de la agentiile de turism sa se organizeze dupa regulile mafiei, spunanndu-le ca ideal al fi sa devina cartel. „Ca la MAFIE. Mă mânca-v-ar tata, hai să facem o regulă: MAFIA... Ideal ar fi să facem CARTEL", sustinea Alin Burcea intr-o inregistrare video prezentata de ZIUAnews.

Burcea, pentru unii mumă, pentru alții ciumă

De fapt, Alin Burcea a anuntat din nou dupa scandalul Genius Travel ca vrea un fond de garantare pentru agentiile de turism. Insa, el demonstreaza ca habar nu are de legislatie si nici nu cunoaste statutul asociatiei pe care o conduce. Burcea a anunta ca agentia Genius Travel a fost exclusa din ANAT, dar in statutul ANAT se precizeaza cu totul altceva privind conditiile in care poate fi exclus un membru. In acest caz, ANT putea doar sa suspende agentia in cauza din calitatea de membru ANAT.

In schimb, Alin Burcea nu a procedat la excludere in cazul tepel uriase date de catre Mareea Travel a prietenului sau Marius Usturoiu. De ce oare? Poate si din cauza faptului ca si agentia lui Alin Burcea a mai dat tepe si dupa metodele lui Marius Usturoiu!? Nu intamplator, acum agentia lui Usturoiu are de achitat catre hotelieri circa 1,5 milioane de euro si asteapta cu nerabdarea ca Alin Burcea sa organizeze bursa de turism din septembrie pe Litoral de unde sa primeasca ceva bani in avans ca sa achite datoriile din acest sezon, asa cum procedeaza de ami multi ani.

Nedea, mimează controlul ca să protejeze țepele din turism

In schimb, ANT condus de Anca Nedea mimeaza ca se implica in scandalul Genius Travel si anunta ca a facut control la sediul agentiei din Bdul Bratianu din Capitala. De fapt, ce a facut? A verificat adresa agentia unde existau niste lacate pe usa, dar repzentantii ANT nu au mers si la punctele de lucru care functioneaza bine mersi in Bucuresti si in tara. Insa, ANT nu a avut curaj sa veficice agentiile lui Alin Burcea si Marius Usturoiu care au tepuit si mai tepuiesc turistii chiar si acum.

Ion Teleanu

DIN ACEEASI CATEGORIE...
albeni
Adauga comentariu

Nume*

Comentariu

ULTIMA ORA



DIN CATEGORIE

  • TOP CITITE
  • TOP COMENTATE