Acest site foloseste cookies. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor Afla mai multe! x












DIICOT îi bagă pe jurnaliştii Sky News la „siguranţă naţională"

Postat la: 12.08.2016 | Scris de: ZIUA NEWS

0

Furia publică stârnită de inadvertenţele evidente cu realitatea, din materialul cu presupusul trafic de arme din România, prezentat de Sky News, prin corespondentul său Stuart Ramsay, alunecă pe panta penală, dar într-o direcţie care s-ar putea dovedi periculoasă pentru jurnalism şi libertatea de exprimare.

Procurorii DIICOT îi acuză pe trei dintre românii participanţi la filmările Sky News de „comunicarea de informaţii false", pe lângă nerespectarea regimului armelor şi constituire de grup infracţional organizat, ei fiind reţinuţi. Procurorii îl vor ancheta însă şi pe jurnalistul britanic care a realizat materialul, sub aceleaşi acuzaţii: suspect de infracţiunea de „comunicare de informaţii false". „Este o reacţie excesivă", consideră Ioana Avădani, directorul Centrului pentru Jurnalism Independente, care nu ar rezolva cu nimic problema de imagine creată României. „Nu înţeleg finalitatea, în afară de faptul că se vor cheltui nişte bani pentru aceste demersuri", arată şi Nicoleta Andreescu, director APADOR-CH.

O astfel de anchetă ridică trei mari probleme: are o finalitate îndoielnică pentru situaţia creată, este dificil de probat şi se poate constitui într-un precedent pentru cenzura jurnaliştilor. Procurorii DIICOT ar trebui să dovedească două lucruri esenţiale: primul, că un material de presă, fie el şi fals, a constituit o ameninţare la securitatea naţională a României; al doilea, că jurnalistul britanic ştia că informaţiile publicate sunt false. Pentru început, procurorii susţin un lucru neaşteptat: materialul de la Sky News a creat „o puternică stare de temere în rândul populaţiei civile, dar şi un sentiment de insecuritate". De acest lucru sunt acuzaţi însă şi cei trei români, nu doar jurnalistul britanic. Cazul jurnalistului Stuart Ramsay ar fi al 7-lea caz din istoria DIICOT de „comunicare de informaţii false", cinci dintre cele precedente fiind clasate cu NUP, iar unul aflându-se în lucru, conform unor surse judiciare.

Procurorii DIICOT care anchetează cazul presupusei contrabande cu arme, prezentată într-un reportaj al televiziunii britanice Sky News şi care are toate ingredientele unei poveşti contrafăcute, îl vor ancheta printr-o comisie rogatorie în Marea Britanie pe jurnalistul Stuart Ramsay, autorul materialului, sub acuzaţia de „comunicare de informaţii false", infracţiune privind securitatea naţională a României. Joi noapte, DIICOT i-a pus sub urmărire penală, reţinându-i pe trei dintre cei cinci români care l-au ajutat pe britanic să realizeze reportajul cu informaţii false de pe Sky News.

Szanto Aurelian, Pantics Levente şi Pantics Szaba Atilla sunt acuzaţi de comunicare de informaţii false, nerespectarea regimului armelor şi muniţiilor şi constituirea unui grup infracţional organizat. Unul dintre ei a fost reţinut pentru 24 de ore. Infracţiunea de comunicare de informaţii false, prevăzută la articolul 404 în Codul Penal, se pedepseşte cu unu până la 5 ani închisoare şi este definită astfel: „Comunicarea sau răspândirea, prin orice mijloace, de ştiri, date sau informaţii false ori de documente falsificate, cunoscând caracterul fals al acestora, dacă prin aceasta se pune în pericol securitatea naţională".

Acesta este al 7-lea dosar din istoria DIICOT privind această infracţiune. Cinci dintre ele au fost clasate cu neînceperea urmăririi penale, iar al şaselea se află încă în lucru, conform unor surse judiciare. Nicoleta Andreescu, directorul APADOR-CH, îşi aminteşte pentru gândul cum a argumentat un deputat necesitatea acestei infracţiuni în noul Cod Penal românesc: „Un deputat la vremea respectivă ne-a justificat că este pentru situaţiile în care, de exemplu, se anunţă în presă că România urmează să bombardeze Bulgaria şi Bulgaria o ia de bună şi ne bombardează la rândul ei. Acesta a fost un exemplu. Noi am zis că este un instrument de cenzură şi că nu îşi găseşte locul în Codul Penal".

Procurorii DIICOT le aduc acuzaţii nemaivăzute în România celor trei români care l-au ajutat pe Stuart Ramsay la realizarea reportajului fals: răspunsurile lor regizate ar fi creat „o puternică stare de temere în rândul populaţiei civile, dar şi un sentiment de insecuritate" şi „sentimente reprobatoare la adresa statului român". De unde şi acuzaţia că securitatea naţională a fost pusă în pericol. De acelaşi lucru este acuzat, implicit (deşi nu este încă urmărit penal) şi jurnalistul britanic.

„Faptele prezentate au generat pe de o parte sentimente reprobatoare la adresa statului român, iar pe de altă parte un sentiment de insecuritate în rândul cetăţenilor din România, având în vedere prezentarea unor posibile ameninţări la adresa securităţii naţionale a ţării. S-a reţinut că faptele prezentate în cadrul investigaţiei jurnalistice realizate de către postul de televiziune britanic, dar şi răspunsurile pe care presupuşii traficanţi de arme le-au dat la întrebările jurnaliştilor au fost de natură a crea o puternică stare de temere în rândul populaţiei civile, dar şi un sentiment de insecuritate", arată DIICOT.

Procurorii DIICOT mai arată într-un comunicat de presă că „aşa-zisa investigaţie jurnalistică nu era fundamentată pe fapte şi împrejurări reale, ci a fost creată din iniţiativa jurnaliştilor, prezentând ca veridice unele date şi informaţii false". Jurnaliştii britanici de la Sky News sunt acuzaţi că „au prezentat publicului larg un scenariu care, dacă ar fi fost adevărat, ar fi creat impresia că autorităţile statului român nu gestionează sau nu sunt interesate de a gestiona o aşa-zisă problemă creată de vânzarea de arme pe teritoriul său, din motive de incompetenţă sau de corupţie".

O acuzaţie adusă jurnaliştilor britanici de la Sky News include chiar faptul, neexplicitat de vreo lege penală din România, că aceştia „s-au exprimat inacceptabil". Redăm pasajul integral din comunicat: „Pe lângă modul de exprimare absolut inacceptabil şi de neînţeles adoptat de către jurnalistul britanic şi preluat de către angajatorul său, postul de televiziune, acţiunile grupului de ziarişti britanici pe teritoriul României sunt de natură a afecta securitatea naţională a statului român prin inducerea în eroare a autorităţilor europene, a populaţiei largi din Europa şi din România cu privire la posibilitatea autorităţilor de stat române de a gestiona contrabanda cu armament provenit din zone de conflict vecine statului român, de natură a aproviziona cu armament de război deosebit de periculos grupări teroriste din vestul Europei (deseori zguduit în ultimii ani de atentate teroriste) şi din Orientul Mijlociu, aceste fapte, dacă ar fi reale, circumscriindu-se finanţării terorismului islamic de către statul român prin complicitatea laşă sau pasivă a autorităţilor acestora".

DIN ACEEASI CATEGORIE...
albeni
Adauga comentariu

Nume*

Comentariu

ULTIMA ORA



DIN CATEGORIE

  • TOP CITITE
  • TOP COMENTATE