Acest site foloseste cookies. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor Afla mai multe! x












Foşti conducători ai Clubului Dinamo, trimişi în judecată pentru crime împotriva umanităţii

Postat la: 01.08.2016 | Scris de: ZIUA NEWS

0

Tudor Postelnicu, fost ministru de interne şi şef al Securităţii, şi generalul George Homoştean, fost ministru de interne - amândoi, conducători ai clubului Dinamo înainte de 1989 - au fost trimişi în judecată pentru crime împotriva umanităţii de procurorii militari de la Parchetul General.

Postelnicu şi Homoştean, alături de Marin Pârvulescu şi Vasile Hodiş, foşti ofiţeri ai Direcţiei a VI-a Cercetări Penale de la Securitate, sunt acuzaţi în dosarul uciderii disidentului anticomunist Emil Gheorghe Ursu. Acesta a fost ucis în bătaie în închisoare, în noiembrie 1985, pe motiv că ar fi fost ostil regimului. Securitatea îl urmărise în perioada ianuarie - septembrie 1985, apoi Ursu a fost arestat pe 21 septembrie, iar nici două luni mai târziu, pe 17 noiembrie, a murit în închisoarea Jilava, din cauza bătăilor comandate de Securitate. „Pentru a disimula adevăratul obiect al cercetării disidentului Ursu Gheorghe Emil şi pentru a putea face «dovada» că nu există un dosar politic pe numele acestuia, organele de securitate au «inventat» infracţiunea de deţinere şi operaţiuni interzise cu mijloace de plată străine. În realitate, aşa cum reiese din materialul probator administrat în cauză, reprezentanţii Departamentului Securităţii Statului erau interesaţi de aspecte precum: legăturile disidentului cu postul de radio «Europa Liberă», relaţiile şi discuţiile cu lumea literară şi artistică din ţară şi din diaspora, impresiile consemnate în jurnalul personal despre politica statului şi despre conducătorii partidului şi statului comunist", scrie în rechizitoriul procurorilor militari de la Secţia Parchetelor Militare din Parchetul General, conform eranews.ro.

„George Homoştean, în calitate de ministru de interne, şi Tudor Postelnicu, în calitate de şef al Departamentului Securităţii Statului, în cursul lunilor octombrie şi noiembrie 1985, au transmis către Ambasadele României de la Paris şi Washington documente oficiale prin care au disimulat caracterul represiv şi politic al acţiunilor întreprinse de maior (rez.) Pârvulescu şi col. (rez.) Hodiş împotriva lui Ursu, în perioada în care acesta a făcut obiectul urmăririi informative şi judiciare pentru opinii considerate ostile regimului comunist. De asemenea, la solicitarea comunităţii internaţionale şi a unor oameni politici din SUA de a primi informaţii referitoare la situaţia disidentului român, aceştia au ascuns caracterul represiv al acţiunilor îndreptate împotriva lui Ursu Gheorghe Emil, inculpaţii Homoştean George şi Tudor Postelnicu înlesnind astfel săvârşirea faptelor comise de inculpaţii maior (rez.) Pârvulescu Marin şi col. (rez.) Hodiş Vasile. Totodată, în exercitarea abuzivă a funcţiilor deţinute, cei doi foşti demnitari au întreprins demersuri dolosive în scopul ascunderii cauzelor reale ale cercetării disidentului Ursu Gheorghe Emil şi, ulterior, ale cauzelor decesului acestuia", mai scrie în rechizitoriu.

Generalul Homoştean şi Postelnicu au jucat un rol determinant în ascensiunea şi impunerea echipei Dinamo pe scena fotbalului românesc în anii '80. Cei doi sunt amintiţi şi de Cornel Dinu în cartea sa autobiografică. Aceştia au contribuit la construirea celor două mari echipe Dinamo - prima, la începutul deceniului 9 al secolului trecut, formaţia pregătită de Dumitru Nicolae Nicuşor, care a jucat semifinala Cupei Campionilor Europeni -, cea de-a doua, în a doua jumătate a deceniului 9 al secolului trecut, formaţia pregătită de Mircea Lucescu, care a jucat semifinala Cupei Cupelor. Aceste performanţe au fost obţinute însă prin mijloace abuzive, echipa Securităţii înregimentând cu forţa fotbaliştii din România şi, cel mai adesea, făcând presiuni asupra adversarilor din campionatul intern ca să se dea la o parte. Postelnicu şi Homoşteanu, pasionaţi amândoi de fotbal, se aflau într-o permanentă competiţie cu Steaua lui Valentin Ceauşescu şi a generalilor. Războiul căpătase proporţii dramatice, iar arbitrilor le era frică să mai conducă meciurile dintre cele două din cauza ameninţărilor.

Cornel Dinu, care în campania 1983-1984, când Dinamo a ajuns în semifinalele Cupei Campionilor, era antrenor secund al echipei, povesteşte în memoriile sale că Securitatea mobiliza resurse importante pentru a afla totul nu numai despre adversari, dar şi despre arbitrii care urmau să oficieze la partidele din cupele europene. Unii dintre aceştia erau mituiţi chiar şi cu valută forte, banii provenind din fondurile Securităţii. În acel moment, Postelnicu era şeful Securităţii. El a fost numit de dictatorul Nicolae Ceauşescu în această funcţie în 1978. Despre Postelnicu a scris în memoriile sale şi Mircea Angelescu, fost preşedinte al FRF şi ministru al Sporturilor, acesta indicându-l pe ex-comandantul Securităţii drept unul dintre cei mai malefici, cruzi şi primitivi oameni care au contribuit la extinderea corupţiei în fotbalul românesc. Tudor Postelnicu are acum 85 de ani, iar generalul George Homoştean - 93.

DIN ACEEASI CATEGORIE...
albeni
Adauga comentariu

Nume*

Comentariu

ULTIMA ORA



DIN CATEGORIE

  • TOP CITITE
  • TOP COMENTATE