Acest site foloseste cookies. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor Afla mai multe! x












ISIS a pus la punct un serviciu secret de elită care se ocupă de atentatele din Occident

Postat la: 04.08.2016 | Scris de: ZIUA NEWS

0

Organizaţia teroristă Stat Islamic a pus la punct un serviciu secret care se ocupă de pregătirea atentatelor sângeroase din Occident şi cu antrenarea islamiştilor care le comit, a dezvăluit un deţinut german care a fost membru ISIS într-un interviu acordat New York Times, informaţie confirmată de mai mulţi oficiali din serviciile de informaţii din Europa şi SUA.

Serviciul secret se numeşte Emni şi a fost creat iniţial ca o poliţie internă care să asigure disciplina în rândul jihadiştilor şi să identifice eventuali spioni. A devenit însă, între timp, o forţă care coordonează operaţiunile externe ale ISIS, având ca scop exportarea terorismului, arată mii de pagini de documente obţinute de NYT de la serviciile de informaţii belgiene, germani şi austriece, scrie News.ro.

Potrivit mai multor adepţi ISIS capturaţi în Europa, Emni este un serviciu structurat pe mai multe nivele, controlat de sirianul Abu Muhammad al-Adnani. Acesta era cunoscut anterior ca purtător de cuvânt şi director de propagandă al organizaţiei teroriste. Născut în oraşul Binnish, din nordul Siriei, al-Adnani ar avea 39 de ani, iar Departamentul american de Stat a pus o recompensă de cinci milioane de dolari pe capul său. Însă detaliile despre el sunt puţine. Există o singură fotografie cunoscută a sa, care a fost făcută în urmă cu mulţi ani.

Potrivit jihadiştilor prinşi, când recruţii din forţele speciale termină cele 10 niveluri de antrenament necesare, ei sunt legaţi la ochi şi duşi să îi jure credinţă sirianului. Ei rămân legaţi la ochi până la întoarcere, astfel încât nici măcar ei nu ştiu cum arată comandantul. Pe lângă rolul de comandant al Emni, el este cel care aprobă toate clipurile de propagandă publicate de ISIS.

Sub al-Adnani se află o serie de locotenenţi însărcinaţi cu planificarea atacurilor în diferite regiuni ale lumii. Printre aceşti locotenenţi, s-ar fi aflat şi Abdelhamid Abaaoud, presupusul organizator al atentatelor din noiembrie de la Paris, care a fost ucis la câteva zile după atacuri.

"Este o strategie operaţională creativă şi interesantă să poţi să te bazezi pe cineva ca Abaaoud, care are propria sa reţea în străinătate", a explicat preşedintele Centrului pentru Analiza Terorismului de la Paris, Jean-Charles Brisard. "I-au oferit autonomie privind tactica şi strategia, chiar dacă operaţiunea în ansamblu a avut nevoie de aprobarea conducerii Statului Islamic", a adăugat el.

Analizând actualii lideri ai Emni, serviciile secrete se concentrează pe doi indivizi, cunoscuţi ca Abu Souleymane (francez) şi Abu Ahmad (sirian). Ei sunt consideraţi principalii locotenenţi ai lui Adnani, potrivit unui oficial american din Pentagon şi unui oficial din serviciile de informaţii.

Ambii joacă un rol direct în identificarea combatanţilor trimişi în străinătate, în alegerea ţintelor şi în organizarea logistică a teroriştilor, inclusiv în ceea ce priveşte plata traficanţilor de migranţi care i-au dus pe islamişti în Europa. Unul dintre ostaticii din sala de concerte Bataclan a povestit că unul dintre terorişti l-a întrebat la un moment dat pe altul: "Ar trebui să îl sunăm pe Souleymane?". Al doilea kamikaze s-a enervat pentru că întrebarea a fost în franceză şi a schimbat conversaţia în arabă.

"Am înţeles imediat că da, acesta era individul, poate nu cel care a organizat atacul, dar care era ierarhic peste ei", a spus martorul. Mărturia sa este inclusă într-un raport detaliat, de 51 de pagini, al forţelor antiterorism franceze. "Erau ca soldaţii", aşteptând ordine, a adăugat el. Souleymane, al cărui nume de război de complet este Abu Souleymane al-Faransi sau Abu Souleymane Francezul se pare că are 30 de ani şi că a fost promovat ca principalul strateg pentru atacurile teroriste din Europa după moartea lui Abaaoud.

Numele lui Abu Ahmad, celălalt locotenent din Emni, apare în declaraţia unui suspect de terorism despre care anchetorii cred că urma să facă parte din echipa de comando din noiembrie de la Paris. Este vorba de un algerian numit Adel Haddadi. Haddadi a spus că el şi un alt membru al echipei, un pakistanez pe nume Muhammad Usman, au fost separaţi de alţi doi atacatori după ce au ajuns în Grecia cu barca.

Haddadi, în vârstă de 28 de ani, şi Usman, în vârstă de 22 de ani, au fost arestaţi în cele din urmă într-o tabără de migranţi din Salzburg, Austria. Ceilalţi doi bărbaţi trimişi împreună cu ei au fost cei doi kamikaze care s-au detonat la Stade de France în noiembrie. După ce a ajuns în Siria şi după ce a fost în "campusul international" al ISIS, în februarie 2015, Haddadi a lucrat ca bucătar la Raqqa luni de zile, înainte ca un membru al Emni să îl acosteze, arată documente franceze şi austriece.

„Într-o zi un sirian a venit în bucătărie şi mi-a spus că cineva pe nume Abu Ahmad vrea să mă vadă", a spus Haddadi. După ce a discutat cu un adjunct saudit al lui Abu Ahmad, care i-a explicat ce aşteaptă de la el, Haddadi s-a întâlnit şi cu locotenentul Emni. Algerianul l-a descris drept un bărbat sirian, cu vârsta cuprinsă între 38 şi 42 de ani, slab, cu o barbă lungă şi neagră, îmbrăcat în negru.

Abu Ahmad i-a dat acestuia numărul său de telefon, cerându-i să îl înregistreze în agendă ca FF, precum şi 2.000 de dolari în bancnote de 100 de dolari. De asemenea, el ar fi aranjat ca Haddadi şi ceilalţi jihadişti din grupul său să obţină paşapoarte siriene false şi ar fi tranferat bani prin Western Union către agenţii trimişi în Occident. Abu Ahmad a ţinut legătura cu Haddadi prin SMS-uri şi mesagerie online. Numărul de telefon al lui Ahmad a fost găsit şi pe o foaie de hârtie descoperită în buzunarul unuia dintre kamikaze de la Stade de France.

DIN ACEEASI CATEGORIE...
albeni
Adauga comentariu

Nume*

Comentariu

ULTIMA ORA



DIN CATEGORIE

  • TOP CITITE
  • TOP COMENTATE