Acest site foloseste cookies. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor Afla mai multe! x












O imensa crapatura in gheata din Antartica ameninta omenirea. Savantii, in alerta!

Postat la: 25.08.2016 | Scris de: ZIUA NEWS

0

O crapatura care a crescut in cinci luni cu 22 de kilometri in lungime, acum ajungand la aproape 130 de kilometri, a fost monitorizata cu atentie de catre oamenii de stiinta.

Localizat pe coasta Peninsulei Antarctica, stratul de gheata Larsen este divizat in trei blocuri mai mici, Larsen A, B si C. Larsen A si B au suferit un declin major de-a lungul ultimilor 20 de ani, acum Larsen C este cea mai mare dintre ele si pare sa aiba acelasi viitor. O echipa de cercetatori din cadrul proiectului MIDAS au declarat ca 12% din intregul bloc de gheata Larsen C se va rupe, lasand frontul de gheata in pozitia sa cea mai retrasa.

,,Simularile pe calculator ne-au dovedit ca stratul de gheata care va ramane va fi instabil, Larsen C ar putea avea aceeasi soarta ca Larsen B, care in 2002 s-a dezintegrat'', au declarat cercetatorii, citati de Mediafax. In acest moment, suprafata acopera 1.600 de kilometri patrati, insa expertii se asteapta ca portiunea sa se dezintegreze pana la sfarsitul acestei decade. Blocul de gheata Larsen A s-a dezintegrat in 1995.

Larsen C acopera o zona de 55.000 km patrati, echivalentul a jumatate din Islanda. In momentul desprinderii, cercetatorii au prezis ca se va forma un iceberg de 6.000 km patrati, care va cadea in ocean. ,,Daca bucata se va desprinde sa spunem in doi, trei ani, frontul se va retrage foarte mult'', a declarat Daniela Jansen, de la Alfred Wegener Institute. Daca Larsen C isi va pierde toata gheata, cercetatorii prezic ca nivelul oceanelor va creste cu 10 cm.

DIN ACEEASI CATEGORIE...
albeni
Adauga comentariu

Nume*

Comentariu

ULTIMA ORA



DIN CATEGORIE

  • TOP CITITE
  • TOP COMENTATE