Acest site foloseste cookies. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor Afla mai multe! x












Plagiat al lui Alin Petrache? Probleme în două articole și o carte publicată!

Postat la: 08.08.2016 | Scris de: ZIUA NEWS

0

O anchetă publicată astăzi de Centrul Român pentru Jurnalism de Investigație ridică problema plagiatului în două articole şi o carte publicate în 2012-2013 de lectorul universitar doctor Alin Petrache, președintele COSR, care se află acum cu lotul olimpic la Rio 2016.

Articolele, apărute în Buletinul Universităţii Naţionale de Apărare „Carol I", conţin, aproape integral, fragmente preluate cuvânt cu cuvânt de la alţi autori, fără ghilimele şi note de subsol, scrie într-un articol publicat de crji.org. În carte, zeci de pagini sunt copiate după aceeaşi metodă. Petrache dă vina pe o „eroare", respectiv „neatenţie" şi promite retragerea articolelor, precum şi revizuirea volumului, scrie sursa citată.

Circa 99% din articolul „Teoriile producerii oboselii" (Buletinul Universităţii Naţionale de Apărare Carol I, nr 2/2012, pp. 276-279) este copiat, cuvânt cu cuvânt, din cartea „Refacere - recuperare: kinetoterapie în activitatea sportivă", ed. a III-a, Editura Fundaţiei România de Mâine, Bucureşti, 2009, pp. 19-22. Fără ghilimele şi fără să existe vreo notă de subsol, aşa cum cer regulile academice. Volumul Elenei Sabău apare în bibliografie, fapt care nu exclude culpa, după cum a arătat şi Comisia de Etică a Universităţii din Bucureşti în cazul unor situaţii similare din teza de doctorat a fostului premier Victor Ponta.

Exact la fel stau lucrurile şi în cazul articolului „Tipul somatic şi antrenamentul", apărut în acelaşi număr al Buletinului (pp. 270-275). De data aceasta, preluările sunt din câteva site-uri dedicate sfaturilor din domeniul nutriţiei şi exerciţiilor de fitness, cu minime modificări, de genul: în loc de „după părerea unora", „părerea unor specialişti."

„Constantând că aceste articole nu au conţinut tocmai materialul pe care mi l-am propus la vremea respectivă, în sensul că am trimis, din eroare, alt material, am solicitat deja instituţiei retragerea acestora din cuprinsul revistei, urmând ca în numărul următor să transmit pentru publicare, articolele cu conţinut corect", a explicat situaţia, pe mail, Alin Petrache (pe parcursul acestui articol, răspunsurile sale au fost redate exact, adăugându-se doar diacriticele). Preşedintele Comitetului Olimpic se află în acest moment în Brazilia, la Jocurile Olimpice de Vară, alături de lotul României.

Varianta ataşării unui alt document, din calculator, a fost explicaţia primită din partea lui Alin Petrache şi de Elena Sabău, care a luat legătura cu acesta după ce i s-a cerut un punct de vedere din partea CRJI. „A fost foarte surprins şi foarte emoţionat. S-a grăbit să verifice şi a descoperit că, atunci când a pregătit articolul, a avut mai multe documente din care să-şi extragă ideile, inclusiv paginile mele, şi a făcut o greşeală când l-a trimis, pe e-mail, spre publicare", a spus profesoara universitară din Bucureşti, care s-a declarat de acord cu faptul că „articolul nu respectă regulile academice". Ea a părut satisfăcută de explicaţia lui Petrache care „ar fi fost foarte ocupat în acea perioadă".

Varianta aceasta are însă un important punct slab: chiar dacă minimă, există o prelucrare/editare a textului Elenei Sabău, în sensul că ordinea anumitor fragmente a fost schimbată, iar unele au fost tăiate. În plus, numele autorilor invocaţi de cei doi autori a fost inversat: „C. Bota" la Sabău, „Bota C." la Petrache, iar unele cuvinte au fost înlocuite: „perspectivele unei mari descoperiri" (Sabău) versus „perspectivele acestei mari descoperiri" (Petrache).

DIN ACEEASI CATEGORIE...
albeni
Adauga comentariu

Nume*

Comentariu

ULTIMA ORA



DIN CATEGORIE

  • TOP CITITE
  • TOP COMENTATE