Acest site foloseste cookies. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor Afla mai multe! x












România a exportat armament şi echipamente militare de 38 milioane de euro în primele luni din 2016

Postat la: 17.08.2016 | Scris de: ZIUA NEWS

0

România a exportat armament şi echipamente militare de peste 38 milioane de euro în primele trei luni din 2016, principala destinaţie fiind Statele Unite ale Americii (aproximativ 19 milioane de euro), potrivit datelor Departamentului pentru Controlul Exporturilor (ANCEX) din cadru MAE.

Raportul ANCEX pe primele trei luni ale anului 2016 arată că România a exportat armament şi echipamente militare în valoare totală de 38.026.004 de euro. Astfel, statul român a exportat în Statele Unite ale Americii produse militare în valoare de aproximativ 19 milioane de euro, între care 1.900 de puşti semiautomate, 500 de pistoale, 300 de mitraliere uşoare, 4.500 de puşti de asalt, 100 de mitraliere de calibru 12,7 milimetri, 80 de mitraliere antiaeriene cu o ţeavă, 300 de aruncătoare de grenade antitanc de calibru 40 de milimetri, dar şi diverse echipamente şi accesorii.

Totodată, Israelul a importat din România, în aceeaşi perioadă, produse militare în valoare de peste patru milioane de euro, însemnând componente pentru vehicule militare de teren şi pentru aeronave, componente pentru sisteme de testare şi identificare şi pentru echipamente de formare de imagini şi contra-acţiune, produse pentru sisteme aeroportuare şi alte echipamente.

În Arabia Saudită, România a vândut 192 de aruncătoare de calibru 60 de milimetri şi muniţie pentru arme de calibru mic, valoarea exporturilor depăşind două milioane de euro, în timp ce marocanii au cumpărat de la noi un elicopter militar multirol care a necesitat o reparaţie în regim de perfecţionare activă de aproximativ 2.400.000 de euro.

Printre ţările fruntaşe care au importat produse militare româneşti în primele luni ale anului se numără şi India (2.158.612 euro), Bulgaria (1.754.266 euro), Italia (1.195.015 euro) şi Marea Britanie (1.031.846 euro). În timp ce în India s-au vândut un motor pentru avion militar de luptă şi un strung greu pentru producţia de apărare, în Bulgaria s-au exportat, printre altele, 22 de aruncătoare de grenade antitanc, dar şi explozibil. Italienii au solicitat, printre altele, subsisteme de date ADT şi GDT, iar Marea Britanie - paraşute de diferite feluri şi părţi componente pentru aeronave militare.

România a prestat şi trei acţiuni de intermediere între Africa de Sud şi Azerbaidjan (şase echipamente pentru aeronave militare), Republica Cehă şi Mozambic (18 produse pentru avion militar de şcoală şi antrenament) şi India şi Mozambic (10 echipamente pentru avion militar de luptă). De asemenea, statul român a participat la 16 operaţiuni de tranzit rutier, valoarea totală a produselor militare care au tranzitat teritoriul ţării ridicându-se la peste 19.000.000 de euro.

În aceeaşi perioadă a anului 2015, România a exportat produse militare în valoare totală de peste 43 de milioane de euro. La nivelul întregului an 2015, valoarea totală a exporturilor în domeniul produselor militare a fost de peste 160 de milioane de euro. Exporturile de armament şi tehnică militară româneşti au fost, la nivelul întregului an 2014, de 159 de milioane de euro, după ce în 2013 exporturile se dublaseră, Statele Unite ale Americii rămânând în poziţia de principal client de armament românesc, contractele cu americanii reprezentând 35% din total.

DIN ACEEASI CATEGORIE...
albeni
Adauga comentariu

Nume*

Comentariu

ULTIMA ORA



DIN CATEGORIE

  • TOP CITITE
  • TOP COMENTATE