Acest site foloseste cookies. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor Afla mai multe! x












SRI - „supraveghere în masă". Ministrul Comunicațiilor: proiectul a fost aprobat pentru că respectă toate condițiile

Postat la: 08.08.2016 | Scris de: ZIUA NEWS

0

Patru ONG-uri acuză SRI de supravegherea în masă a cetățenilor printr-un proiect derulat prin fonduri europene. Organizaţiile neguvernamentale au trimis luni o scrisoare deschisă mai multor instituţii naţionale şi europene, prin care cer anularea acestui proiect.

„APADOR-CH împreună cu alte trei organizaţii neguvernamentale a trimis astăzi această scrisoare deschisă mai multor instituţii naţionale şi europene, exprimându-şi îngrijorarea cu privire la un proiect de supraveghere în masă implementat de Serviciul Român de Informaţii, cu o finanţare europeană", se precizează într-un comunicat al Asociaţiei Pentru Apărarea Drepturilor Omului în România.

Potrivit documentului, SRI a câştigat un proiect pe fonduri europene prin care intenţionează să achiziţioneze software şi hardware de 25 de milioane de Euro pentru „consolidare şi asigurarea interoperabilităţii sistemelor informatice". Proiectul poartă denumirea de SII Analytics și are un potențial de supraveghere generalizată a întregii populații a României, spun cei de la APADOR-CH. Acest sistem ar deveni un adevărat Big Brother iar proiectul nu are prevăzute măsuri de garantare a drepturilor cetățenești mai spun ONG-urile. În plus, așa cum este gândit sistemul, nu există o limitare a accesului SRI sau al altor instituții publice la datele personale colectate, arată comunicatul APADOR-CH.

Asociaţia susţine că proiectul a fost depus pe data de 9 iunie, la o zi după ce apelul pentru fondurile europene structurale a fost lansat public, şi a fost aprobat foarte repede, în prezent SRI derulând deja o licitaţie pentru achiziţia echipamentelor necesare şi a softurilor. Potrivit APADOR-CH, proiectul şi-ar propune crearea unei baze de date comune de la majoritatea instituţiilor publice româneşti, care ar permite căutarea oricăror informaţii despre cetăţeni, serviciul având acces necontrolat la informaţii.

„De exemplu prin capitolul de „analiză comportamentală", orice cetăţean ar putea avea o fişă „de bună purtare", constituită din informaţii adunate din toate bazele de date guvernamentale, inclusiv viitorii parlamentari, judecători, procurori sau antreprenori, fişe ce pot fi folosite în scopuri nelimitate. Acestea pot fi corelate cu alte informaţii publice pentru crearea de profile individuale", explică ONG-ul.

Un alt capitol al proiectului dă frisoane celor care apără drepturile și libertățile cetățenești. Asociaţia precizează că „anumite părţi din proiect, capitolele de „Recunoaştere facială" sau „Interceptarea comunicaţiilor" din documentul explicativ, indică faptul că proiectul are de fapt şi un scop nedeclarat, acela de supraveghere generalizată a întregii populaţii. Un exemplu în acest sens este baza de date de recunoaştere facială. Aceasta ar urma să conțină aproximativ 50-60 de milioane de imagini frontale, gen carte de identitate sau paşapoarte, la care SRI are acces nelimitat şi nesupravegheat. ONG-urile spun că o astfel de prevedere nu are nici o utilitate sau justificare în „prevenirea fraudei", aşa cum pretinde SRI în descrierea proiectului, fiind de fapt o formă de spionare a vieţii private a tuturor cetăţenilor".

 

Ministrul interimar al Comunicaţiilor, Dragoş Tudorache, a declarat luni că proiectul SRI SII Analytics a fost aprobat pentru că îndeplinea toate criteriile din ghidul de finanţare. "Am văzut scrisoarea APADOR-CH. Am discutat şi cu colegii de la Ministerul Fondurilor Europene. Am înţeles din discuţiile avute azi dimineaţă că SRI vor ieşi cu explicaţii tehnice în ceea ce priveşte obiectivele şi rezultatele aşteptate de la acest proiect, pentru a lămuri ceea ce, de fapt, acest proiect face sau nu face", a precizat Tudorache. Ministrul a mai precizat că SRI a accesat finanțarea europeană la fel ca orice altă instituție publică. Tudorache a precizat că în urma întâlnirii cu reprezentanții SRI, Serviciul Român de Informații va ieși cu o poziție publică despre ce rezultate doresc să obțină prin implementarea proiectului.

DIN ACEEASI CATEGORIE...
albeni
Adauga comentariu

Nume*

Comentariu

ULTIMA ORA



DIN CATEGORIE

  • TOP CITITE
  • TOP COMENTATE