Acest site foloseste cookies. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor Afla mai multe! x












Victor Ponta nu mai este doctor în drept

Postat la: 02.08.2016 | Scris de: ZIUA NEWS

0

Ministrul Educaţiei, Mircea Dumitru, a semnat, ieri, ordinul de retragere a titlului ştiinţific de doctor în drept lui Victor Ponta. "Se retrage titlul ştiinţific de doctor în domeniul drept acordat domnului Ponta V. Victor Viorel de către Universitatea din Bucureşti, conferit prin Ordinul ministrului educaţiei, cercetării şi tineretului nr. 5663 din 15.12.2003", se arată la articolul 1 al ordinului emis de ministrul Educaţiei Naţionale şi Cercetării Ştiinţifice, publicat pe site-ul MENCS.

La articolul 2 al aceluiaşi ordin se precizează că "Direcţia Generală Învăţământ Superior comunică prezentul ordin IOSUD - Universitatea din Bucureşti, care îl va duce la îndeplinire, şi persoanei nominalizate la art. 1". Totodată, potrivit articolului 3, "prezentul ordin se publică pe site-urile oficiale ale CNATDCU, MENCS şi IOSUD - Universitatea din Bucureşti". Consiliul Naţional de Atestare a Titlurilor Diplomelor şi Certificatelor Universitare a respins în data de 27 iulie contestaţia lui Victor Ponta la decizia consiliului de retragere a titlului de doctor. "Consiliul general al CNATDCU s-a pronunţat cu 37 de voturi din 47 pentru respingerea contestaţiei. Cu alte cuvinte, decizia consiliului general menţine raportul comisiei de analiză a sesizării, care constată plagiatul tezei de doctorat şi propune retragerea titlului de doctor", a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului Educaţiei, Mirabela Amarandei.

CNATDCU a decis în data de 30 iunie să recomande Ministerului Educaţiei retragerea titlului de doctor lui Victor Ponta. Victor Ponta a obţinut titlul de doctor în drept din partea Universităţii Bucureşti, în iulie 2003, cu teza intitulată "Curtea Penală Internaţională". Îndrumătorul ştiinţific al lucrării a fost Adrian Năstase, pe atunci premier în funcţie. La 18 iunie 2012, ediţia online a revistei Nature a publicat ştirea că Victor Ponta, "prim-ministrul României, a fost acuzat că ar fi copiat secţiuni mari ale tezei sale de doctorat în drept din 2003 din publicaţii anterioare, fără să pună referinţe exacte".

Concomitent, imputaţia de plagiat a fost publicată şi de cotidianul german Frankfurter Allgemeine Zeitung. Karl-Peter Schwarz, un jurnalist al acestui cotidian şi autor al anchetei publicate de acesta, a comentat subiectul într-un interviu din 20 iunie 2012, în care a arătat că acest caz ar fi mai grav decât cel al politicienilor plagiatori din Germania şi Ungaria, întrucât aceştia din urmă "nu ar fi copiat pagini întregi ale tezei, aşa cum a făcut el". O prima decizie a CNATDCU a fost dată pe 29 iunie 2012, în care membrii comisiei susţineau că Victor Ponta a plagiat 85 de pagini cuvânt cu cuvânt. De altfel pe 17 iulie 2012, Comisia de Etică din cadrul Universităţii Bucureşti a decis în unanimitate că este vorba de plagiat. Mai mult potrivit comisiei, acesta a plagiat intenţionat, găsindu-se pasaje copiate în 115 pagini din cele 297 . Singura comisie care l-a absolvit de vină a fost Consiliul Naţional de Etică, care e decis în data de 18 iulie 2012 că Ponta nu a plagiat.

DIN ACEEASI CATEGORIE...
albeni
Adauga comentariu

Nume*

Comentariu

ULTIMA ORA



DIN CATEGORIE

  • TOP CITITE
  • TOP COMENTATE