Acest site foloseste cookies. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor Afla mai multe! x












Dacian Cioloș a fost artizanul din Afacerea Vosganian-Videanu-Niculae soldata cu subminarea economiei naționale

Postat la: 13.11.2015 | Scris de: ZIUA NEWS

0

Procurorii i-au acuzat pe ministrii Varujan Vosganian si, mai apoi, Adrian Videanu ca au promovat cel putin doua decizii prin care pretul gazelor a fost subventionat de Guvern, scazut la sub jumatate din valoare pentru ca beneficiarul Ioan Niculae de la Interagro sa poata sa produca ingrasaminte pentru agricultura, pe care le-a vandut mai apoi pe pietele internationale la pret de dumpig, profitul fiind imens.

Pentru producerea ingrasamintelor din agricultura, cea mai importanta materie prima este gazul natural, asa cum, de pilda, pentru producerea aluminiului, materia prima cea mai importanta si mai costisitoare este curentul electric. Ca atare, cine poate beneficia de un pret mai mic la achizitionarea gazelor naturale, obtine ingrasaminte, ca produs finit, la un pret colosal de mic, cu care poate sparge orice piata internationala cu un profit urias. Este ceea ce a facu, conform referatelor procurorilor, Ioan Niculae, beneficiind, cu sprijinul ministrului Economiei, Varujan Vosganian, de un pret modic la gaze, subventionat de stat (de contribuabili, adica), care a produs ingrasaminte in fabricile sale, pe care mai apoi le-a exportat. Deci, nu au fost nici macar in sprijinul agriculturii interne, dupa cum demonstreaza Parchetul.

Interesant este ca in apararea sa, Varujan Vosganian,  ca si ceilalti martori audiati, arata ca in februarie 2008, de la ministerul Agriculturii a venit, catre cabinetulul premierului Tariceanu, solicitarea ca "trebuie luate masuri urgente pentru sprijinirea sectorului de ingrasaminte in agricultura", pe fondul tensiunilor sindiatelor din domeniu, dar si a amenintarilor lui Ioan Niculae de la Interagro ca opreste productia de ingrasaminte si inchide fabricile. La acea vreme, ministrul Agriculturii, cel care a initiat si aprobat solicitarea era nimeni altul decat Dacian Ciolos, actualul premier nom inalizat de Klaus Iohannis. De la cabinetul premierului, prin Mihnea Constantinescu - sef de cabinet al primului ministru - solicitarea expresa se indreapta catre ministrul Economiei Varujan Vosganian, care face proiectul hotararii de Guvern ce-l va favoriza in mod special pe Ioan Niculae, care decizie e luata in sedinta de Guvern, dupa ce Tariceanu face "joc de glezne", stiut fiind ca sedintele apar inregistrate si mai apoi in stenograme.

Ioan Niculae beneficiaza de subventii la gaze pe o perioada de sase luni, iar cand acest termen expira, urmand ca magnatul sa plateasca mai departe pretul corect al gazelor, cel care intervine cu o solicitare de prelungire cu inca sase luni, de data asta direct catre ministrul Vosganian (prelungirea nemaifiind obligatoriu sa treaca prin sedinta de guvern) este chiar Dacian Ciolos, ministrul Agriculturii, care explica in solicitare ca "masura subventionarii gazelor a fost extrem de benefica pentru agricultura", drept pentru care Varujan Vosganian se conformeaza si la inceputul lui septembrie 2008 o prelungeste pe inca sase luni, pana in martie 2009. Cum de fusese masura benefica pentru agricultura romaneasca stie doar Ciolos, pentru ca Ioan Niculae exporta majoritatea ingrasamintelor in strainatate, folosul fiind doar al lui si, evident, al celor care au primit spaga, dupa cum afirma procurorii in acest dosar de subminarea economiei nationale.

Daca Dacian Ciolos ar fi oprit subventionarea nu s-ar fi perpetuat aceasta si in 2009, cand la putere a venit guvernul Boc, iar ministru in locul lui Vosganian a fost Adriean Videanu, acuzat si el in acelasi dosar. Videanu, la randul lui, a prelungit cu inca sase luni, mai apoi, alte sase, si tot asa, pana cand, dupa instalarea guvernului Ponta, subventia a fost oprita, iar cazul a ajuns pe mana procurorilor. Daca Ciolos nu ar fi cerut prelungirea, nici Videanu nu putea s-o mai prelungeasca ulterior fara o sedinta de guvern. Asa, fiind prelungire la prelungire, Videanu s-a aparat in fata anchetatorilor ca nu el a initiat masura ci ca ea a fost mostenita ca gata aprobata de la vechiul guvern.

Evident, se pune intrebarea, inainte de a prezenta, mai jos argumentele procurorilor, cum de pot fi acuzati de subminarea economiei nationale Varujan Vosganian si Adriean Videanu, iar initiatorul acestei masuri, ca si cel care a perpetuat-o intre guverne, adica Dacian Ciolos, nu e acuzat? Si in plus, cum poate fi premier si, mai ales, tehnocrat un fost ministru care a facut asa ceva, beneficiind de sprijinul cabinetului Tariceanu? Oar Ciolos nu ar trebui audiat de Parchet? Oare Klaus Iohannis cunoaste aceste amanunte, mai ales ca asa cum se va vedea mai jos, ele au fost semnalate de mai multe ori in perioada 2007-2012 de catre Serviciul Roman de Informatii?

Referatul de la DIICOT central a fost transmis la cabinetul Procurorului General al Romaniei si cu care acesta din urma a sesizat Senatul Romaniei pentru avizarea urmaririi penale a fostului ministru al Economiei, Varujan Vosganian si avizarea urmaririi penale de catre Presedintele Romaniei a lui Adriean Videanu. Citam pasaje din acest referat:

In opinia DIICOT: "Ordinul mentine prevederile referitoare la aplicarea retroactiva a reducerilor comerciale de 40 USD/mmc incepand cu februarie 2008. O alta dispozitie priveste faptul ca dispozitia de 40 USD/mmc se aplica gazelor din productia interna, care au un pret mult mai mic decat cele de import, astfel ca SC INTERAGRO SA urma sa beneficieze de o dubla reducere. Intrucat perioada de acordare a reducerilor comerciale a expirat in luna iunie 2008, ministrul Varujan Vosganian a emis un nou ordin, respectiv Ordinul nr. 2652 din 9 septembrie 2008 (volumul I filele 160-163) prin care se mandateaza AGA - SNGN ROMGAZ sa hotarasca cu privire la continuarea acordarii reducerilor comerciale de 40 USD/mmc pentru gazele naturale din productia interna, pentru perioada 1 august 2008- 31 martie 2009, conditiile de acordare fiind identice cu cele din Ordinul nr. 1481 din 13 mai 2008".

In notele sustinute in fata Senatului de catre Varujan Vosganian, cu privire la acuzatiile din referatul acuzator al procurorului DIICOT, fostul ministru al Economiei explica: "Referatul procurorului omite tocmai dimensiunea politica a deciziei mele, ignorand situatia exploziva in fata careia a fost pus Guvernul in luna februarie 2008, atunci cand majoritatea combinatelor de ingrasaminte chimice au decis sa-si inceteze temporar activitatea (doua dintre ele erau deja inchise). Sindicatele tuturor unitatilor de profil s-au angrenat in ample miscari de protest, prefectii judetelor implicate au trimis, in scris, apeluri urgente din care rezulta ca starea localitatilor afectate este dramatica si ca exista riscul ca situatia, in urma amplificarii miscarilor sindicale, sa scape de sub control, Ministerul Agriculturii (n.r. - prin ministrul Dacian Ciolos) ne-a solicitat o interventie imediata. (...) De altfel, Nota Ministerului Economiei din 19.02.2008 nu a fost initiata de mine, ci a fost determinata de solicitarea din 08.02.2008 provenind de la Cabinetul Primului Ministru, sub semnatura consilierului de stat Mihnea CONSTANTINESCU (n.r. - acolo unde trimisese Ministerul Agriculturii solicitarea)."

"Nota viza sprijinirea industriei de ingrasaminte chimice si a agriculturii, prin acordarea unor facilitati combinatelor producatoare la pretul gazelor. In baza aprobarii acestei Note in sedinta de Guvern din 05.03.2008, am emis patru ordine succesive, la 12.03.2008, 25.03.2008, 25.04.2008 si 13.05.2008, prin care am imputernicit, pentru adunarile generale corespunzatoare ale SNGN ROMGAZ SA, reprezentantii Ministerului Economiei sa decida in sensul celor aprobate de Guvern, punand in aplicare nota respectiva. Ordinele ministeriale nu acordau ele facilitatile si nici macar nu stabileau beneficiarii, ci reluau conditiile stabilite in nota aprobata de Guvern. De fiecare data se preciza expres ca facilitatile pot fi acordate consumatorilor intreruptibili, iar acestea erau conditionate de plata consumului curent si de rezolvarea chestiunii datoriilor anterioare. La expirarea termenului de 6 luni al acestor masuri speciale aprobate de Guvern, o noua perioada de 6 luni a fost aprobata de Guvern la 03.09.2008, de data aceasta la initiativa Ministerului Agriculturii" (n.r - minsistru fiind acelasi Dacian Ciolos).

Martori in dosar au declarat anchetatorilor ca era de notorietate "ca cei din industria chimica fac presiuni la nivelul SNGN ROMGAZ SA si al Ministerului Economiei pentru acordarea discount-urilor" si ca "argumentele de genul ajutorarii agriculturii romanesti prin subventionarea productiei de ingrasaminte chimice nu erau reale".

Referatul continua cu activitatea "infractionala" a fostului ministru al Economiei Adriean Videanu, care "a aprobat si sustinut in Guvern, trei Memorandumuri, in scopul sprijinirii intereselor financiare ale grupului infractional constituit si condus de Ioan Nicolae de a obtine discount-uri substantiale la gazele naturale, inclusiv la cele de productie interna, peste plafoanele practicate de SNGN ROMGAZ SA cu nerespectarea dispozitiilor legale si in conditiile in care SC INTERAGRO SA inregistra datorii foarte mari la plata gazului consumat. Videanu a prelungit discounturile si s-a aparat in fata procurorilor ca nu el a initiat intreaga procedura, ci vechiul guvern, prin Vosganian si Ciolos.

Conform referatului, prin cel de-al doilea Memorandum, din 9.02.2010, ministrul Economiei Adriean Videanu a aprobat continuarea politicii de acordare a reducerilor la pretul de valorificare a gazelor din productia interna pentru perioada 1.01.-31.01.2010, "si abia ulterior, in data de 17.02.2010, retroactiv, a solicitat Guvernului sa se pronunte cu privire la politica aprobata de el, de continuare a acordarii de discounturi pentru clientii SNGN ROMGAZ SA pentru anul 2010, tocmai pentru a acorda o aparenta de legalitate masurilor vadit prejudiciatoare la adresa SNGN ROMGAZ SA pe care le-a si dispus".

In referatul DIICOT se mai arata ca "cei doi ministri Varujan Vosganian si Videanu Adriean au ignorat in totalitate informarile si sesizarile primite de la Serviciu Roman de Informatii in intervalul 2007-2010, prin care se atentiona asupra riscurilor majore rezultate prin alocarea si mentinerea facilitatilor acordate SC INTERAGRO SA. Luand cunostinte de aceste aspecte cu care SRI informa periodic, ministrii Economiei Varujan Vosganian, respectiv Videanu Adriean, nu numai ca nu pot invoca necunoasterea situatiei de fapt, dar rezulta fara dubiu faptul ca au actionat in cunostinta de cauza si premeditat pentru sprijinirea grupului infractional".

Senatorul Varujan Vosganian arata urmatoarele aspecte extrem de importante referitoare la situatia incriminata de procurorii DIICOT: "Extrem de important de subliniat este faptul ca, la expirarea celor 6 luni in care s-au aplicat, in mod derogatoriu, masurile propuse si/sau adoptate de mine, ministrul Agriculturii din acea perioada, Dacian CIOLOS (actualmente comisar european), a aratat in scris caracterul benefic al acestor masuri pentru agricultura romaneasca. Mai mult, domnul Dacian CIOLOS, in calitatea sa de atunci de ministru al Agriculturii, a intocmit si promovat in Guvern o nota privind prelungirea masurilor propuse si/sau adoptate de mine anterior, care a fost aprobata in sedinta Guvernului din 03.09.2008. Ultimul ordin ministerial emis de mine, cel din 09.09.2008, a fost emis tocmai in executarea acestei note aprobate in sedinta Guvernului, la propunerea Ministerului Agriculturii."

Este important de spus ca aceasta ordonanta de urgenta a fost avizata pentru legalitate de Ministerul Justitiei, semnand, in calitate de secretar de stat, in locul ministrului Justitiei Catalin PREDOIU, secretarul de stat de la acea data, Alina BICA. Avizarea favorabila, sub semnatura doamnei Alina BICA, a fost, de altfel, expres confirmata de DIICOT in comunicatul de presa din 06.09.2013. Alina BICA, culmea, mai apoi, in calitate de procuror sef DIICOT, a solicitat procurorului general al Parchetului de pe langa inalta Curte de Casatie si Justitie, pe baza referatului procurorului de caz, prezentarea catre Senat a propunerii de a se cere urmarirea penala a lui Varujan Vosganian.

 

Pasaje din stenograma ședinţei de Guvern din 27.02.2008:

Varujan Vosganian: Lucrurile în privinţa asta stau aşa, stimaţi colegi. Eu am făcut o Notă în care am prezentat această industrie şi am prezentat...Industria are 9000 de salariaţi şi consumă 70%, consumă numai gaze naturale. Problema însă nu este atât creşterea gazului natural, ci este faptul că, o dată cu creşterea gazului natural şi, atenţie, la ei nu creşte cu 8%, la ei creşte cu...mai mult, pentru că preţul gazului la industrie este 60% intern şi
40% extern şi atunci.....

Călin Popescu Tăriceanu: Nu-i mai bine să importăm noi îngrăşăminte din Rusia şi China sau de la ăştia care au gaze?!

Varujan Vosganian: Domnule Prim-ministru, ar fi bine dar, vedeţí dumneavoastră, pe lângă faptul că avem vreo 9000 de salariaţi, 70% din producţia lor se duce la export, deci... .

Călin Popescu Tăriceanu: Mai rău! Dacă se duce la export producţia, înseamnă chiar că suntem proşti.

Varujan Vosganian: Păi, nu suntem, că ne creşte deficitul...în fine....

Călin Popescu Tăriceanu: Auzi, nu mă lua pe mine cu vrăjeala...Noi ce facem?! Eu am înţeles. Practic, trebuie să subvenţionăm preţul gazului ca ei să producă şi după aia să exporte. Deci, eu nu fac decât prin subvenţie să...export subvenţia. (...) Varujan, hai să vedem care este prețul la îngrășăminte pe piața liberă și să vedem dacă e același preț cu care vând ăștia, atunci mai bine importă și-mi salvezi... pentru că altfel senzația mea este că subvenționăm prostește, ți-am spus. Și consumatorul final, individual și industria....Asta e o subvenție....

Varujan Vosganian: Deci, asta e problema. Dacă să acordăm, eu am zis ca, împreună cu Ministerul Agriculturii (n.r. - cu Dacian Ciolos), să găsim o formulă, o schemă, dacă poate să reziste industria, dar am zis totuși să acordăm o perioadă...

DIN ACEEASI CATEGORIE...
albeni
Adauga comentariu

Nume*

Comentariu

ULTIMA ORA



DIN CATEGORIE

  • TOP CITITE
  • TOP COMENTATE