Acest site foloseste cookies. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor Afla mai multe! x


NYT: Modul în care oligarhii şi populiştii din UE mulg milioane de euro destinate agriculturii

Postat la: 04.11.2019 - 09:58 | Scris de: ZIUA NEWS

0

Guvernul populist din Ungaria condus de premierul Viktor Orban şi din alte state membre ale Uniunii Europene folosesc subvenţiile destinate agriculturii pentru clientela lor politică, familie şi apropiaţi în detrimentul micilor fermieri, arată o anchetă a cotidianului The New York Times.

O investigație New York Times, desfășurată în nouă țări pentru cea mai mare parte a anului 2019, a descoperit un sistem de subvenții care este în mod deliberat opac, subminează în mare măsură obiectivele Uniunii Europene privind mediul și este afectat de corupție și auto-tranzacţionare.

În fiecare an, blocul format din 28 de țări plătește 65 de miliarde de dolari sub formă de subvenții agricole destinate să sprijine fermierii de pe continent și să mențină în viață comunitățile rurale. Dar în toată Ungaria și în o mare parte din Europa Centrală și de Est, cea mai mare parte se îndreaptă către cei puternici. Prim-ministrul Cehiei a strâns zeci de milioane de dolari din subvenții doar anul trecut.

Programul agricol al Europei, un sistem care a contribuit la formarea Uniunii Europene, este acum exploatat de aceleași forțe antidemocratice care amenință blocul din interior. Acest lucru se datorează faptului că guvernele din Europa Centrală și de Est, conduse de mai mulți populisti, au o largă influență în ceea ce privește modul în care subvențiile, finanțate de contribuabilii din toată Europa, sunt distribuite - chiar dacă întregul sistem este învăluit în mister.

Programul este cel mai important punct din bugetul central al Uniunii Europene, reprezentând 40% din cheltuieli. Este unul dintre cele mai mari programe de subvenții din lume.

Cu toate acestea, unii parlamentari de la Bruxelles care scriu și votează politica agricolă recunosc că adesea habar nu au unde se duc banii.

Un astfel de loc este județul Fejer, care este locul premierului populist al Ungariei, Viktor Orban. O pictogramă a extremei drepte a Europei și un critic dur al elitelor de la Bruxelles și din Europa, domnul Orban este fericit să accepte banii Uniunii Europene. Ancheta Times a constatat că folosește subvențiile europene ca pe un sistem de patronaj prin care își îmbogățește prietenii și familia, îşi protejează interesele politice și îşi pedepsește rivalii.

Guvernul lui Viktor Orban a scos la licitație mii de hectare de pământ care au ajuns din proprietatea statului la membrii familiei sale și la apropiați, inclusiv la un prieten din copilărie care a devenit unul dintre cei mai bogați bărbați din țară, potrivit Times. Cei care controlează terenul, la rândul lor, se califică pentru milioane de subvenții din partea Uniunii Europene.

"Este un sistem absolut corupt", a spus Jozsef Angyan, care a fost cândva subsecretarul pentru Dezvoltare Rurală al Guvernului condus de Viktor Orban.

Chiar dacă Uniunea Europeană susține programul de subvenții ca rețea esențială de siguranță pentru fermierii muncitori, studiile au arătat în mod repetat că 80 la sută din bani se adresează celor mai mari 20% dintre beneficiari. Iar unii dintre cei de la vârf au folosit acești bani pentru a acumula puterea politică.

În Republica Cehă, cel mai mare beneficiar al subvenției este Andrej Babis, cel care ocupă funcția de prim ministru. Analiza Times a constatat că companiile sale din Cehia au strâns cel puțin 42 de milioane de dolari în subvenții agricole, anul trecut. Domnul Babis, care a negat orice infracțiune, este subiectul a două audituri privind conflictul de interese în acest an. În ultimii ani, guvernul ceh a adoptat reguli care facilitează marile companii să primească mai multe subvenții.

În Bulgaria, subvențiile au devenit bunăstare pentru elita agricolă. Academia de Științe din Bulgaria a constatat că 75 la sută din principalele tipuri de subvenții agricole europene în țară se termină în mâinile a aproximativ 100 de entități. În această primăvară, autoritățile au efectuat raiduri în toată țara, care au expus legături corupte între oficialii guvernamentali și oamenii de afaceri agricoli.

În Slovacia, procurorul superior a recunoscut existența unei „mafii agricole". Micii fermieri au relatat că au fost bătuți și escrocați pentru terenuri valoroase pentru subvențiile pe care le primesc. Jurnalistul Jan Kuciak a fost ucis anul trecut în timp ce investiga mafioţi italieni care s-au infiltrat în agricultură, a profitat de subvenții și a construit relații cu politicieni puternici.

DIN ACEEASI CATEGORIE...
Adauga comentariu

Nume*

Comentariu

ULTIMA ORADIN CATEGORIE

  • TOP CITITE
  • TOP COMENTATE