Acest site foloseste cookies. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor Afla mai multe! x


Rusia va fi forțată să ia măsuri de retorsiune în cazul instalării de rachete intermediare în Europa

Postat la: 01.10.2019 - 09:19 | Scris de: ZIUA NEWS

0

Instalarea de rachete cu raze scurte și intermediare de acțiune în Europa va schimba în mod radical condițiile de securitate pentru Rusia și va forța Moscova să ia măsuri de retorsiune, a declarat adjunctul ministrului rus de Externe, Serghei Riabkov, scrie Mediafax, citând Tass.

"Cred că apariția unor astfel de sisteme în Europa Centrală, dar și în cea Occidentală, va schimba în mod radical situația din punct de vedere al garantării securității noastre", a afirmat oficialul pentru publicația Jurnalul pentru Afaceri Internaționale.

"Apariția unor astfel de arme, care prin raza lor de acțiune ar acoperi o parte considerabilă a teritoriului Rusiei, cel puțin sigur partea sa europeană, dacă vorbim de ipotetica instalare unor astfel de sisteme în Europa, ar necesita măsuri de compensare din partea noastră", a subliniat Riabkov.

Ministrul adjunct a menționat că Moscova propune "o alternativă în forma unui moratoriu privind instalarea de astfel de sisteme".

"Am anunțat un moratoriu și credem că politicienii responsabili din cercurile NATO ar putea lua o măsură similară", a adăugat Riabkov.

Conform publicaţiei Kommersant, Vladimir Putin le-a trimis recent liderilor din mai multe ţări, inclusiv din cadrul NATO, o propunere de introducere a unui moratoriu referitor la instalarea de rachete cu raze scurte şi medii de acţiune în Europa şi în alte regiuni.

Secretarul general al Alianței Nord-Atlantice, Jens Stoltenberg, a confirmat că a primit o propunere din partea Moscovei privind un moratoriu referitor la instalarea de anumite tipuri de sisteme balistice în Europa, însă NATO consideră că oferta nu este credibilă, a declarat Oana Lungescu, purtătoarea de cuvânt a alianței transatlantice.

La începutul lunii august, Administraţia Donald Trump a finalizat procedura de retragere din Tratatul Forţelor Nucleare Intermediare (INF), argumentând că Rusia a încălcat acordul. La rândul său, Moscova a avertizat că va fi nevoită să dezvolte noi tipuri de armament după retragerea SUA din Tratatul INF.

Mai mult, există temeri că acordul Noul START (Tratatul pentru Limitarea Armelor Strategice), ultimul acord major ce limitează dezvoltarea forţelor nucleare, care va expira în 2021, nu va fi reînnoit după această dată. Tratatul INF prevedea interzicerea rachetelor cu raze de acţiune cuprinse între 500 şi 5.500 de kilometri.

Donald Trump susţine că Rusia a încălcat acest Tratat, prin dezvoltarea rachetelor Novator 9M729 (SSC-8, potrivit terminologiei NATO), dar Administraţia Vladimir Putin a acuzat în mai multe rânduri că sistemele balistice instalate de Statele Unite în Europa, inclusiv în România, constituie încălcări ale acordului. După abandonarea tratatului, Rusia a semnalat în mai multe rânduri că dorește un moratoriu privind rachetele cu raze scurte şi intermediare de acţiune.

DIN ACEEASI CATEGORIE...
Adauga comentariu

Nume*

Comentariu

ULTIMA ORADIN CATEGORIE

  • TOP CITITE
  • TOP COMENTATE