Acest site foloseste cookies. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor Afla mai multe! x












Expert geo-strateg: "Dacă Trump câştigă, nu va fi bine pentru Europa de Est"

Postat la: 08.11.2016 | Scris de: ZIUA NEWS

0

Dacă devine preşedinte, Donald Trump nu se va retrage din NATO, în ciuda retoricii sale din timpul campaniei, dar are o viziune destul de nonconformistă despre Rusia şi e dispus la compromisuri în politica externă, a declarat Paul Stronski, analist asociat al Programului Carnegie pentru Rusia şi Eurasia.

Stronski este expert în relaţia dintre Rusia şi ţările din vecinătate, din Asia Centrală şi din sudul Caucazului şi a lucrat ca analist pe politica internă a Rusiei la Departamentul de Stat. 'Trump este un izolaţionist. Nu vrea să fie loial niciunei alianţe. Nu numai faţă de NATO; orice altă alianţă,'a afirmat el. 'Dacă Trump câştigă, nu va fi bine pentru flancul estic. E dispus să cadă la înţelegere, vorbeşte despre cum SUA şi Rusia pot coopera în Siria şi Orientul Mijlociu şi s-ar putea să cadă la învoială ca SUA să nu se implice prea mult pe flancul estic', a arătat analistul.

Cu toate acestea, a mai adăugat el, nu va face nicio mişcare atât de radicală cum ar fi retragerea din NATO. 'E foarte multă retorică, dar cred că, dacă, câştigă el, vor fi experţi în politică externă din rândul republicanilor care să lucreze în administraţia condusă de el şi care vor încerca să îi tempereze impulsurile", a arătat expertul. Analistul a mai adăugat că, totuşi, chiar şi aşa, Europa de Est va primi şi mai puţină atenţie pentru că administraţia Trump va vedea o singură ameninţare, terorismul.

Pe de altă parte, Hillary Clinton, care are mult mai multă experienţă şi care înţelege importanţa NATO, are şi o echipă care înţelege importanţa securităţii în Europa de Est şi va continua probabil linia politicii externe a lui Barack Obama, cu toate că Hillary Clinton este mai agresivă în abordarea politicii externe decât a fost Obama, a mai adăugat expertul.

'Cu toate acestea, cred că nu se va pune problema unei lărgiri a alianţei,' a subliniat el. 'Dar cred că unele ţări, în situaţia Georgiei, vor primi asistenţă pentru a-şi consolida apărarea'. Expertul crede că o posibilă administraţie Clinton va pune accentul pe combaterea terorismului, pe situaţia din Orientul Mijlociu şi pe relaţia cu Havana, care e mai aproape de casă.

În privinţa Rusiei, dincolo de corespondenţa electronică a lui Clinton şi încercarea de a sparge securitatea electronică a sistemului electoral, sunt destul de multe persone care au fost prinse la mijloc în scandal şi există destulă anxietate la nivelul opiniei publice. 'Nu văd o îmbunătăţire a relaţiilor cu Rusia. Clinton şi Putin nu se plac deloc', spune Stronski. 'Dar, după cum vedeţi, nu e chiar o prioritate. Rusia va continua să hărţuiască statele estice din NATO şi răspunsul va fi să le consolideze rezilianţa', a adăugat analistul.

De asemenea, nu crede că vor fi impuse mai multe sancţiuni Rusiei pentru că Uniunea Europeană nu ar sprijini acest lucru. Ţările UE sunt de acord să continue sancţiunile deja impuse, dar să le şi extindă. În ceea ce priveşte asistenţa şi fondurile pentru dezvoltarea instituţiilor democratice în ţările din Europa de est, o guvernare a lui Trump va aduce din nou o mare necunoscută, însă o administraţie Clinton ar continua eforturile.

'Dacă stai de vorbă cu oamenii din agenţiile guvernamentale vor fi mai preocupaţi de propaganda rusească în limba engleză şi influenţa ei în ţări precum Serbia sau regiuni precum Republika Srpska. Dar cred că, încet-încet, avem o mai mare claritate şi se vor concentra mai puţin pe mesajul propagandei şi pe cum să-l corecteze de fiecare dată şi vor insista pe construirea capacităţii jurnaliştilor locali de a lupta împotriva neadevărurilor', a concluzionat Stronski pentru Agerpres.

DIN ACEEASI CATEGORIE...
albeni
Adauga comentariu

Nume*

Comentariu

ULTIMA ORA



DIN CATEGORIE

  • TOP CITITE
  • TOP COMENTATE