Acest site foloseste cookies. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor Afla mai multe! x












Mircea Kivu: "Modificarea legii electorale prin OU ar reprezenta un precedent periculos!"

Postat la: 20.01.2016 | Scris de: ZIUA NEWS

0

Deşi modificarea legii electorale - în sensul ca primarii să fie aleşi din două tururi - ar fi un câştig, o schimbarea a regulilor jocului prin ordonaţă de urgenţă (ceea ce presupune încălcarea principiului separaţiei puterilor) ar reprezenta, pe termen lung, "o piatră de moară ataşată statului de drept", afirmă sociologul Mircea Kivu.

"Rezumând, da, pentru alegerile locale din acest an modificarea legii electorale ar fi un câştig.

O piatră de moară

Pe termen lung, ar fi o piatră de moară ataşată statului de drept. Precedentul modificării unei legi organice electorale "la solicitarea societăţii civile" ar putea fi invocat, de acum înainte, de orice guvern pentru a justifica preluarea prerogativelor de legiferare ale Parlamentului - adică încălcarea principiului separaţiei puterilor.

Încălcarea neutralităţii politice

În plus, venind din partea actualului Guvern, această acţiune, care aduce prejudicii evidente unui actor politic (PSD, care deţine majoritatea primarilor în funcţie), ar încălca neutralitatea care legitimează orice guvern "tehnocrat". Cât despre societatea civilă, nu-i rămâne decât să accepte consecinţele faptului că în urmă cu un an, când s-a decis soarta legilor electorale, nu a găsit resursele de sa se mobiliza cu adevărat", scrie Mircea Kivu, pe Facebook.

Alex Miclovan

DIN ACEEASI CATEGORIE...
albeni
Adauga comentariu

Nume*

Comentariu

ULTIMA ORA



DIN CATEGORIE

  • TOP CITITE
  • TOP COMENTATE