Cum să-ți activezi genele anti-îmbătrânire și să trăiești mai mult timp
Postat la: 25.03.2024 | Scris de: ZIUA NEWS
0
Deşi de cele mai multe ori ne referim la genele moştenite ca la un dat şi este adevărat, pentru că nu le putem schimba, cercetătorii anunţă că putem avea, de fapt, mai mult control asupra modului în care funcționează ele.
Ne naștem cu aproximativ 20.000 de gene, care sunt porțiuni de ADN care conțin instrucțiuni pentru celule. Există două copii ale fiecăreia, câte una moștenită de la fiecare dintre părinții noștri.
Oamenii de știință știu că unele gene ne predispun la un risc mai mare de a deveni obezi, de a dezvolta Alzheimer și de a suferi de cancer, de exemplu. Cu toate acestea, obiceiurile legate de stilul de viață se împletesc cu modul în care sunt exprimate genele noastre și pot efectiv să le activeze sau să le dezactiveze pe unele dintre ele. În plus, cercetările au indicat faptul că longevitatea depinde în proporţie de 75% de mediul de viaţă şi doar 25% reprezintă componenta genetică.
„Studiile au arătat că longevitatea la oameni este în proporție de aproximativ 25% ereditară. Ceea ce înseamnă că durata de viață este determinată în cea mai mare parte, 75%, de mediu și doar 25% de genele noastre", spune profesorul Joao Pedro Magalhaes, șeful Laboratorului de Genomică a Îmbătrânirii și Reîntinerire de la Universitatea din Birmingham.„Dacă faci exerciții fizice, acest lucru induce schimbări în corpul tău care, la rândul lor, afectează modul în care sunt exprimate genele tale. Același lucru este valabil și pentru dietă", a continuat el.
Deşi în prezent este foarte greu să se traseze o linie de demarcație între modificările stilului de viață, o modificare a expresiei genelor și efectul de antrenare asupra longevității, există unele cercetări promițătoare. Dr. Nick Ktistakis, lider de grup la Institutul Babraham, unde cercetătorii studiază procesul de îmbătrânire, spune că există o genă numită mTOR, care reglează modul în care celulele noastre detectează nutrienții. „S-a demonstrat că reducerea activității mTOR prelungește durata de viață în multe organisme și probabil că ar face acest lucru și în cazul oamenilor. Așadar, reducerea activității mTOR este bună pentru longevitate", spune el.
O modalitate de a dezactiva eficient mTOR este reducerea caloriilor, potrivit studiilor efectuate pe animale, cărora li s-a redus hrana până la jumătate. Cu toate acestea, oamenii de știință recunosc că ar fi nevoie de o putere de voinţă extraordinară pentru a face acest lucru, pe de o parte, iar, pe de altă parte, o astfel de abordare radicală ar putea declanșa efecte secundare periculoase, cum ar fi o pierdere prea mare în greutate. Prin urmare, ei studiază o alternativă farmaceutică, un medicament dezvoltat ca imunosupresor pentru pacienții cu transplant de organe, dar care, la fel ca și restricția calorică, dezactivează mTOR.
Studii separate au susținut dovezile privind reducerea caloriilor pentru a trăi mai mult. Unul realizat de o echipă de la Universitatea Columbia a constatat că persoanele care și-au redus consumul de alimente cu 25% timp de doi ani și-au încetinit îmbătrânirea biologică cu două până la trei procente. Cercetătorii au remarcat că, deși reducerea drastică a caloriilor nu poate fi aplicată în toate cazurile, postul intermitent (mâncând foarte puțin sau deloc pentru o perioadă de timp determinată, cum ar fi una sau două zile pe săptămână) sau alimentația cu restricții de timp (consumând alimente într-un interval fix în fiecare zi) ar putea dezactiva mTOR.
Oamenii de știință sunt, de asemenea, încântați de o genă numită FOXO3. Studiile care datează de mai bine de un deceniu arată că aceasta activează autofagia, procesul prin care celulele scapă de părțile vechi și deteriorate, proces vital pentru creșterea duratei de viață sănătoase. „Studiile noastre au arătat că FOXO3 integrează semnale de la zeci de alte gene care afectează procesul de îmbătrânire. Gândiți-vă la ea ca la o genă superintendentă, care dirijează procesul de îmbătrânire și protejează împotriva bolilor legate de vârstă", explică Craig Willcox, profesor de sănătate publică și gerontologie la Universitatea Internațională Okinawa din Japonia.
Exercițiile fizice pot activa FOXO3, alertând-o că trebuie să se pună la treabă și să contrabalanseze stresul la care activitatea fizică supune organismul. Ca răspuns, FOXO3 declanșează eliberarea de antioxidanți, care reduc inflamația. Cât de repede este activată gena depinde de genele și de stilul de viață al unei persoane.
Atunci când oamenii de știință de la Universitatea din Rochester au comparat modul în care sunt reglate genele la zeci de animale, ei au descoperit că, în rândul speciilor care trăiesc cel mai mult, genele legate de inflamații și de procesul de transformare a alimentelor în energie au fost atenuate. Echipa a concluzionat că acest lucru înseamnă că un program de somn nesănătos sau expunerea la lumină pe timp de noapte ar putea crește expresia genelor care reduc durata de viață în rândul oamenilor, în ciuda faptului că studiul lor s-a concentrat pe animale.
O altă genă de interes pentru specialişti este AMPK, genă a cărei activare este corelată cu longevitate. „AMPK este adesea considerată «comutatorul principal» al metabolismului nostru și, de asemenea, este văzută ca o joncțiune centrală pentru multe căi sensibile la nutrienți asociate cu longevitatea", spune dr. Harpal Bains, directorul medical al Clinicii Harpal din Londra. Atât ceaiul verde, cât și antioxidantul quercetină, care se găsește în ceapă, broccoli, citrice și fructe de pădure, pot activa AMPK, spune specialistul.
DIN ACEEASI CATEGORIE...
ULTIMA ORA
-
"Am descoperit în sfârșit secretul neașteptat pentru a slăbi rapid". Cum a dat jos 18 kilograme o femeie de 55 de ani
La 55 de ani, fiind de mult adepta unei diete relativ sănătoase, Dawn Marsh suferea de inflamații dureroase la nivelul articulațiilor, o piele ternă și nivel scăzut de energie.
-
Microsoft forțează actualizarea automată la Windows 11 24H2: Ce trebuie să știi
După ce a fost lansată în mod opțional pe 1 octombrie anul trecut, actualizarea Windows 11 24H2 a trecut, începând cu 16 ianuarie 2025, la o nouă fază de distribuție. Microsoft descarcă acum automat această versiune pe PC-urile complet compatibile, fără intervenția utilizatorilor.
-
Oamenii de știință au descoperit că strugurii dublează intensitatea câmpului magnetic - și acest lucru ar putea revoluționa senzorii cuantici
Cercetătorii de la Universitatea Macquarie au exploatat umilul strugure pentru a dubla intensitatea câmpului magnetic în configurațiile senzorilor cuantici, ceea ce ar putea revoluționa tehnologiile cuantice compacte și eficiente.
-
Precizări după motivarea ÎCCJ: ANAF îl va executa silit pe Klaus Iohannis și va recupera "fructele neculese"
Direcţia Generală Regională a Finanţelor Publice Braşov din cadrul Administraţiei Judeţene a Finanţelor Publice Sibiu vine cu precizări după ce Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a publicat vineri, 17 ianuarie, motivarea deciziei în urma căreia imobilul din Str. Gheorghe Magheru din Sibiu,
-
Concluzia lui Robert Turcescu despre Călin Georgescu după interviu: "Are foame de putere" VIDEO
Jurnalistul Robert Turcescu a publicat mai multe concluzii pe care le-a tras despre candidatul la prezidențiale Călin Georgescu în urma unui interviu de joi, 16 ianuarie , pe care l-a facut la Metropola TV.
-
A fost sau nu „Raisa 8283" agentă a Serviciului Secret al Armatei? Explicația MApN
În social media, dar și în media online au început să apară din ce în ce mai multe informații referitoare la o femeie care ar fi avut acces la informații secretizate și care ar face dezvăluiri compromițătoare despre oficiali și foști oficiali din stat, sub pseudonimul „Raisa 8283".
-
DGA a intrat peste mafia de la Facultatea de Medicină: Mită la examenul de rezidențiat, mai mulți profesori universitari cercetați
Un profesor de la Facultatea de Medicină şi Farmacie a Universităţii „Dunărea de Jos" din Galaţi a fost plasat sub control judiciar după ce a primit mită peste 9000 de euro pentru a da subiectele de examen în avans unor candidaţi la rezidenţiat
-
Miron Cozma bate câmpii la Parchet în dosarul Mineriadei: "Eu l-am arestat pe Iliescu în '91 şi era să-l împuşc!"
Miron Cozma, fost lider al minerilor din Valea Jiului, s-a prezentat vineri la Parchetul General pentru a i se aduce la cunoştinţă că are calitatea de inculpat în dosarul Mineriadei din iunie 1990 pentru săvârşirea de infracţiuni contra umanităţii.
-
OMS solicită o sumă colosală pentru crizele sanitare fără precedent "în contextul conflictelor, schimbărilor climatice, epidemiilor şi strămutării populaţiilor"
Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a cerut 1,5 miliarde de dolari pentru a îşi susţine activităţile în 2025 în contextul ''crizelor sanitare mondiale fără precedent'', o sumă identică celei de anul trecut.
DIN CATEGORIE
- TOP CITITE
- TOP COMENTATE
- 1.Porți un smart watch? Ai risc crescut de cancer din cauza unor substanțe toxice despre care companiile nu scot o vorbă
- 2.Noul Nostradamus a facut șapte previziuni înfricoșătoare pentru 2025
- 3.Baba Vanga: Predicții Îngrijorătoare pentru 2025 - „Începutul Apocalipsei"
- 4.Răsturnare de situație: Care a fost, de fapt, cauza decesului actorului Mircea Diaconu - Fiica acestuia, mărturii emoționante
- 5.Dacă nu ești atent vei transforma cafeaua într-o băutură otravitoare
- 6.O cercetare absolut surprinzătoare schimba total datele care se stiau pana acum despre cum poți trăi mai mult
- 7.Urmează să intrăm în Anul Șarpelui: 2025 va fi un an al transformărilor profunde
- 8.Încep pregătirile pentru unul dintre cele mai mari experimente globale. Ce presupune și ce vor să afle cercetătorii
- 9.Despre consumul de alcool în Vechiul Regat
- 10.Bani cu nemiluita: cât încasează Andra pentru un concert de 45 de minute
comentarii
Adauga un comentariuAdauga comentariu