Retete vechi de Craciun pentru cele mai importante feluri: Colaci, turte, caltabosi si tobă
Postat la: 24.12.2020 | Scris de: ZIUA NEWS

Ceremoniile culinare de Crăciun sunt legate în primul rând de colaci. Pâinea de zi cu zi e sărbătorește împletită și împodobită; devenind un simbol venerat. Privilegiat de datină, și, bineînțeles, mai îngrijit și mai îndelung muncit decât pâinea, colacul se încarcă cu emoția și speranța înnoirii, cu bucuria sărbătorii. De Crăciun, în Valahia se face și o turtă care amintește oarecum de anafura de Paști.
Colacii și Crăciunul
Ca și bucățica de pâine cu sare oferită oaspeților, colacul și turta de Crăciun poartă în ele mesaje de bunăvoie, de schimbare, de promisiuni fericite. Colacii de Crăciun sau Crăciunei, alimente sacre, se fac din aluat dospit și sunt mâncați la mesele și ospețele rituale, dăruiți colindătorilor și, prin pomană, spiritelor morților. Pot avea forme de cerc, potcoavă și stea, închipuind Soarele, Luna și stelele de pe Cer, de păpușă și cifre (care reprezintă trupul diuinității indo-europene și creștine), de cerc umplut, fără gaură la mijloc (reprezentând divinitatea neolitică geomorfă) și de diferite animale și păsări sacre (taurul, pupăza etc.).
În raport de formă, denumire și ornamente, de momentul oferirii, de perioada păstrării și contextul rito-magic al folosirii, Colacii de Crăciun reprezintă sacrificiul spiritului grâului, jertfa divinității care moare și ț renaște, împreună cu timpul, la Anul Nou, ocupația, vârsta, sexul și statutul social al celui care oferă sau primește colaci, finalitatea activităților agrare sau pastorale ale gospodarului, prefigurarea belșugului etc. Prepararea, urarea și primirea colacului, ruperea și utilizarea acestuia sunt momente ceremoniale de adăncă trăire spirituală, încărcate de numeroase practici și credințe preistorice. Prepararea Colacilor de Crăciun este unul dintre cele mai stabile și mai respectate obiceiuri românești. Turtele de Crăciun sunt un aliment sacramental reprezentând spiritul grâului. Se fac în sudul și estul României.
Asemănătoare azimelor, au o compoziție simplă: făină de grâu amestecată cu apă călduță și sare, fără utilizarea fermenților. Aluatul se întinde în foițe rotunde cu mâna sau cu făcălețul (sucitorul) și apoi se coace pe plita sobei sau, ceremonial, pe fierul plugului încins pe jăratec. În anumite zone, se coace un Colac de Crăciun antropomorf, de forma cifrei 8 (care reprezintă în bucătăria populară divinitatea). Nu se mănâncă de Sărbători ci se păstrează până la Măcinici, la Pornirea plugului. Atunci se pune în bârsa plugului sau în coarnele boilor înaintea primei brazde și se mănâncă în țarină de gospodari și de vitele de muncă. (după Ion Ghinoiu - „Obiceiuri populare de peste an")
TURTĂ DIN FĂINĂ DE GRÂU
• 500 g făină • sare • apă cât primește un aluat (de-i vârtos ori moale, puterea casei decide) • Făina se cerne, se frământă cu apă și un pic de sare până nu se mai lipește de degete • Se rup bucăți de aluat, se rotunjesc și turtesc (desigur!) și se pun pe vatră sau într-o tavă presărată cu făină, în cuptorul încins sau sub țest; când li s-a întărit coaja sunt gata Paranteză de expediat la alte capitole: de aici încolo încep adaosurile în grăsimi, brânzeturi, ouă, smântână, desigur și alte bunătăți ce schimbă viața și chiar și numele turtei, îndepărtând-o întrucâtva de rolul primar religios căruiai fusese destinată.
TURTELE DE AJUN
Iată un prim exemplu: ce fac moldovencele pentru noaptea de Ajunul Crăciunului. Aluat: • 800 g făină • apă, sare
• ulei de uns tava • Se frământă un aluat ce se poate întinde foaie subțire (muchie de cuțit) • Se taie cu paharul turtițe • Se unge tava cu puțin ulei (se poate și fără, presărând doar făină) • Tava se pune pe foc și se coc turtițele repede, pe o parte și pe alta, apoi se lasă să aștepte • Se înmoaie turtițele-n sirop, se tăvălesc prin nucă sau mac și se presară cu zahăr pudră
CALTABOȘI
• Niște mațe groase (bine spălate în apă rece) • măruntaie - inimă bojoci, ficat, splină - cam 1,5 kg • 500g carne foarte grasă de la gât • 2 cepe (cui îi place) • 0,5 kg șorici (sau cât s-a adunat) • sare, piper, ienibahar, maghiran (după gust) . • 500 g orez fiert cât să rămână tare (pentru cine vrea), bine spălat • Se fierb inima plămânul, ficatul, splina și carnea în apă cu puțină sare, se toacă (eu personal, sunt pentru satâr și cuțit, să simtă omul ce mănâncă bob cu bob; alții preferă mașina, că dă pastă ca de pateu • Se prăjește ceapa tocată, se scurge bine • Se amestecă totul - tocătura ceapa orezul cu o parte din zeama de la fiert, se pun și sarea, condimentele, mirodeniile - până ajunge ca o coleașă care curge încet • Se umplu mațele, se leagă la capete, se fierb un sfert de oră la foc mic (în zeama în care au fiert măruntaiele)
CALTABOȘI MOLDOVENEȘTI
Nu se fac din măruntaie, ci numai din carne! E o chestie mai ciudată, cu stafide, ceapă. Nici nu știu de ce le spune caltaboși! Pare mai degrabă un fel de cârnat balcanic...: • 1 Moș (maț gros de porc) grijit bine Umplutură: • 2 cepe
• 3 linguri stafide • 1 pahar orez • 2 linguri untură sare, piper, coriandru, cât ziceți• 1 kg carne de porc mai împănată (piept, ceafă) . Zeama: • Apă câtă trebuie ca să-l acopere și chiar mai multă, parfumată cu foi de dafin, ienibahar, boia • 1 pahar supă de oase • 1 lingură zahăr • Ceapa mărunțită bine se pune la călit în untură • Carnea se toacă cât se poate „din satâr" • Se amestecă toate, carne, ceapă, orez, stafide, sare, piper, coriandru • Se umple „moșul" (dar nu se-ndeasă) se leagă la capete (în anumite sate se închide ca sarmalele, înfundând pielea mațului) se înțeapă, să nu crape, și se pune la fiert, acoperit, 1 ceas, pe foc mic • Se mănâncă pe loc, zeamă și cârnat, cu lingura, ca o ciorbă fierbinte, adăugând eventual un pic de oțet sau lapte acru și un ardeiaș iute
TOBĂ
• 2 picioare porc • 2 urechi • 2 rinichi • 1 limbă • 1 inimă • 1 jumătate cap porc • 100 g șoric • 2 căpățâni usturoi
• 3 foi dafin • sare, piper • 1 bășică porc sau maț gros de vită • 500 g carne slabă porc (cazături) • Se pune seara bășica sau mațul la muiat în apă rece • Se spală intens rinichii, se lasă în apă cu oțet peste noapte • Capul, picioarele, urechile și inima se fierb în apă - o parte carne două părți apă - cu ceva sare, foi de dafin și piper, până se desprinde carnea de pe oase • Limba, rinichii, șoricul și carnea se fierb 1 oră, sau mai mult, până se-nmoaie • Se curăță limba de pieliță • Trebuie să scadă, să rămână câtă carne atâta zeamă (ba chiar și mai puțină zeamă) • Se pisează bine usturoiul •Se taie toată carnea feliuțe, bucățele, dar cât mai lungă, să dea bine la tăiere, și se freacă, cât e caldă, cu usturoi, piper, sare, după gust •Se umple bășica (bine curățată și spălată cu apă și oțet) cu carnea tăiată și zeama îngroșată • Se coase bine și se pune la fiert în apă sărată un sfert de oră • Se răcește puțin, se pune între două scândurele, să ia formă (de tobă!) eventual se afumă
TOBĂ DE ARDEAL
• 1 burtă de porc • 1 limbă • 500 g carne (fleică) • câteva fâșii de șorici • 2 rinichi • 2 urechi (vărfuri) • 1 lingură sare • 1 vârf cuțit piper măcinat • 1 linguriță paprică • 200 g slănină (o bucată lungă cât burta) • Se taie toată carnea, limba și slănina, fâșii, se dă cu piper, boia și sare, se pun la fiert în apă puțină, cât să le acopere • Se grijește burta • Se umple burta bine, punând pe cât posibil fășiile de carne, limba și slănina pe lung; se coase des, se înțeapă să nu crape • Se pune din nou la fiert în apă rece (să fiarbă 1 jumătate de oră de la primul clocot), dreasă cu 1 ceapă, 3 foi de dafin, 1 pahar vin, 1 linguriță boabe de piper • Se presează o zi înte două funduri de lemn, e gata de Crăciun
DIN ACEEASI CATEGORIE...
-
Florin Călinescu demontează mitul rusofililor. „E iluzionism, să pună niște țațe botul la ceva irelevant"
Florin Calinescu, cunoscut pentru opiniile sale directe și ironice, considera ca intreaga dezbatere despre orientarea &b ...
-
Delia a dezvăluit pe cine vrea preşedinte. „Da, mi-e teamă că o să-mi iau o bâtă în cap"
Artista Delia Matache a anuntat pe cine va vota in turul al doilea al alegerilor prezidentiale si a recunoscut faptul ca ...
-
Inteligenţa artificială de azi poate sparge în timp record codul Enigma din Al Doilea Război Mondial
Masina de criptat Enigma a fost un cifru diabolic care a necesitat un efort extraordinar de decriptare pentru Alan Turin ...
-
Cântărețul Bogdan Mocanu, tăiat cu macetele după o răfuială într-un club de fițe. Atacatorii au primit ani grei de închisoare
Pe 6 mai 2025, Judecatoria Constanța a pronunțat sentințele in cazul celor trei barbați acuzați de atacul asupra cantare ...
-
Procesul dintre două influenceriţe şi soţii de fotbalişti a captivat Marea Britanie. Cum s-a încheiat "meciul"
Procesul dintre doua influencerite si sotii de fotbalisti, care a captivat Marea Britanie, a ajuns in sfarsit la final: ...
-
Un robot umanoid devenit agresiv în timpul unei prezentări cu public
Un robot umanoid, dotat cu inteligența artificiala, a devenit violent in timpul unei prezentari cu public. Incidentul a ...
-
Mașina lui Sebi, tânărul mort în accidentul de la 2 Mai, se aprinde din senin, pentru a doua oară consecutiv
Fenomen inexplicabil și cutremurator, petrecut in noaptea de 2 mai 2025, aproape la ora 2:00. Mașina lui Sebi Olariu, ta ...
-
Un specialist în longevitate spune că și-a redus vârsta biologică cu 15 ani: ce mănâncă la micul dejun pentru a evita creșterile bruște ale glicemiei
Un medic și cercetator in domeniul imbatranirii sanatoase, care susține ca și-a redus varsta biologica cu aproximativ 15 ...
-
Dezvăluire șocantă la Hollywood: Fiica lui Robert de Niro a rupt tăcerea
Fiica lui Robert De Niro, Airyn, a marturisit intr-un interviu cu Them publicat marți ca este transgender. Ea este unul ...
-
Waze a făcut update-ul așteptat de toți șoferii: Ce pot vedea acum pe celebra aplicație
Poliția Romana a introdus recent in arsenalul sau 700 de radare moderne montate pe trepied, iar efectele nu au intarziat ...
-
O descoperire medicală ar putea face ca oamenii să trăiască până la 130 de ani
Un studiu recent publicat in Cell Metabolism sugereaza ca limitarea izoleucinei - un aminoacid esențial prezent in multe ...
-
Cânta mai bine cand avea 3 ani. Cleopatra Stratan face un remake după piesa „Ghiță" la 20 de ani de la prima lansare VIDEO
Cleopatra Stratan a lansat o versiune noua și a piesei care a consacrat-o in copilarie - „Ghița". La aproape 20 de ...
-
Punctul verde pe ecranul telefonului. Nu ignora acest semn important si ai sa vezi ce inseamna
Telefonul mobil a devenit indispensabil in viața cotidiana, fiind utilizat nu doar pentru comunicare, ci și pentru diver ...
-
Scandal uriaș după X Factor. Fiul Corneliei Catanga face praf show-ul de la Antena 1: "Sunt alte aranjamente"
Ultima ediție a X Factor s-a incheiat. George Radu, finalistul lui Marius Moga in categoria „Baieti sub 24 de ani" ...
-
Teo Trandafir spune la ce truc apelează după operația de micșorare de stomac pentru a se mentine in forma
Teo Trandafir este una dintre cele mai cunoscute personalitați din showbiz-ul romanesc, cu o cariera impresionanta in te ...
-
Piramida lui Benben este un mister pentru oamenii de știință
Nimeni nu a reușit inca sa ofere o explicație clara despre originea și tehnologia din spatele Piramidei lui Benben. De a ...
-
Martorul cheie din procesul vedetelor a fost găsit mort: Dosarul Epstein e în aer după un deces învăluit în mister
Virginia Giuffre, care i-a acuzat pe printul Andrew si pe Jeffrey Epstein de abuz sexual, a murit la 41 de ani, a anunta ...
-
Coincidență uluitoare în legătură cu moartea Papei Francisc: "E real, nu e o invenție. Nu știu cum să explic..."
O coincidența uluitoare a ieșit la iveala in legatura cu decesul Papei Francisc, care a murit luni, la 88 de ani, și ech ...
-
Nu mai folosiți "Te rog" și "Mulțumesc" atunci cand vorbiți cu roboții: șeful OpenAI atrage atenția asupra unui aspect neașteptat
Sam Altman, CEO-ul OpenAI, atrage atenția asupra unui aspect neașteptat: chiar și politețea utilizatorilor, exprimata pr ...
-
"Tactica poșetei" - escrocheria la care apelează tot mai mulți clienți pentru a nu plăti consumația la restaurante
Un restaurant de lux din Bari, Italia, a devenit recent scena unei escrocherii rafinate. Trei persoane - doi barbați și ...
-
Deci, care sunt acele structuri ascuțite, asemănătoare piramidei de pe Marte?
Exista o teorie a conspirației interesanta care spune ca pe Marte exista obiecte asemanatoare piramidelor care se alinia ...
-
Ce avere a lăsat moștenire cel mai bogat român, fost premier al României de două ori: "24 de moșii, 17 munți, 6 palate în București, 7 vii și terenuri valoroase"
În dimineața zilei de 23 martie 1913, Bucureștiul a fost cuprins de doliu odata cu moartea lui Gheorghe Grigore Ca ...
-
Dieta Moromete este considerata noul trend al nutritionismului. Cum a ajuns romanul lui Marin Preda să te ajute să slăbești chiar și 30 de kilograme
Dieta Moromete ar putea fi exact ce cauți. Inspirata din simplitatea vieții de altadata, aceasta metoda de slabit a fost ...
-
Calcifierea glandei pineale: Afecțiunea care îți afectează creierul - Cum se manifestă
Glanda pineala sau epifiza este ceasul nostru biologic intern. Glanda e sub forma unui con și este de marimea unui bob d ...
-
Cât de ușor se poate genera o mare criză la nivel mondial din cauza nebuniei provocate de ciocolata Dubai
Un desert devenit viral pe rețelele de socializare a dezechilibrat lanțurile globale de aprovizionare și a declanșat o e ...
-
A lăsat 10 euro într-un cont de economii în 2005 și a uitat de ei: Suma găsită după 20 de ani
Un tanar francez a avut parte de o surpriza amuzanta dupa ce a verificat un cont de economii uitat timp de 20 de ani. &I ...
-
Epoca AI - Soțiile virtuale, refugiul bărbaților fără partenere
Ultimele inovații tehnologice vin in ajutorul barbaților aflați in cautare de soluții ca sa-și aline singuratatea. Tot m ...
-
O femeie a pretins că este mută pentru a primi pensie de handicap. Momentul care a dat-o de gol, după 16 ani de minciuni
O femeie din Andaluzia, Spania, care a beneficiat timp de 16 ani de o pensie de handicap pentru incapacitatea de a vorbi ...
-
Într-un viitor apropiat AI va păcăli oamenii ca la concurs. Cele mai mari escrocherii se vor face in masa pe actuala populatie umană
Destul de recent, AI a pacalit oamenii și a trecut testul Turing - testul care arata ca o inteligenta artificiala nu poa ...
-
Autoritățile din China le cer oamenilor care au sub 50 de kilograme să stea în case, ca să nu fie luați pe sus de vânt
Localnicii care au sub 50 de kilograme au fost indemnați insistent de autoritațile de la Beijing sa ramana in case. Moti ...
comentarii
Adauga un comentariuAdauga comentariu