Retete vechi de Craciun pentru cele mai importante feluri: Colaci, turte, caltabosi si tobă
Postat la: 24.12.2020 | Scris de: ZIUA NEWS
0
Ceremoniile culinare de Crăciun sunt legate în primul rând de colaci. Pâinea de zi cu zi e sărbătorește împletită și împodobită; devenind un simbol venerat. Privilegiat de datină, și, bineînțeles, mai îngrijit și mai îndelung muncit decât pâinea, colacul se încarcă cu emoția și speranța înnoirii, cu bucuria sărbătorii. De Crăciun, în Valahia se face și o turtă care amintește oarecum de anafura de Paști.
Colacii și Crăciunul
Ca și bucățica de pâine cu sare oferită oaspeților, colacul și turta de Crăciun poartă în ele mesaje de bunăvoie, de schimbare, de promisiuni fericite. Colacii de Crăciun sau Crăciunei, alimente sacre, se fac din aluat dospit și sunt mâncați la mesele și ospețele rituale, dăruiți colindătorilor și, prin pomană, spiritelor morților. Pot avea forme de cerc, potcoavă și stea, închipuind Soarele, Luna și stelele de pe Cer, de păpușă și cifre (care reprezintă trupul diuinității indo-europene și creștine), de cerc umplut, fără gaură la mijloc (reprezentând divinitatea neolitică geomorfă) și de diferite animale și păsări sacre (taurul, pupăza etc.).
În raport de formă, denumire și ornamente, de momentul oferirii, de perioada păstrării și contextul rito-magic al folosirii, Colacii de Crăciun reprezintă sacrificiul spiritului grâului, jertfa divinității care moare și ț renaște, împreună cu timpul, la Anul Nou, ocupația, vârsta, sexul și statutul social al celui care oferă sau primește colaci, finalitatea activităților agrare sau pastorale ale gospodarului, prefigurarea belșugului etc. Prepararea, urarea și primirea colacului, ruperea și utilizarea acestuia sunt momente ceremoniale de adăncă trăire spirituală, încărcate de numeroase practici și credințe preistorice. Prepararea Colacilor de Crăciun este unul dintre cele mai stabile și mai respectate obiceiuri românești. Turtele de Crăciun sunt un aliment sacramental reprezentând spiritul grâului. Se fac în sudul și estul României.
Asemănătoare azimelor, au o compoziție simplă: făină de grâu amestecată cu apă călduță și sare, fără utilizarea fermenților. Aluatul se întinde în foițe rotunde cu mâna sau cu făcălețul (sucitorul) și apoi se coace pe plita sobei sau, ceremonial, pe fierul plugului încins pe jăratec. În anumite zone, se coace un Colac de Crăciun antropomorf, de forma cifrei 8 (care reprezintă în bucătăria populară divinitatea). Nu se mănâncă de Sărbători ci se păstrează până la Măcinici, la Pornirea plugului. Atunci se pune în bârsa plugului sau în coarnele boilor înaintea primei brazde și se mănâncă în țarină de gospodari și de vitele de muncă. (după Ion Ghinoiu - „Obiceiuri populare de peste an")
TURTĂ DIN FĂINĂ DE GRÂU
• 500 g făină • sare • apă cât primește un aluat (de-i vârtos ori moale, puterea casei decide) • Făina se cerne, se frământă cu apă și un pic de sare până nu se mai lipește de degete • Se rup bucăți de aluat, se rotunjesc și turtesc (desigur!) și se pun pe vatră sau într-o tavă presărată cu făină, în cuptorul încins sau sub țest; când li s-a întărit coaja sunt gata Paranteză de expediat la alte capitole: de aici încolo încep adaosurile în grăsimi, brânzeturi, ouă, smântână, desigur și alte bunătăți ce schimbă viața și chiar și numele turtei, îndepărtând-o întrucâtva de rolul primar religios căruiai fusese destinată.
TURTELE DE AJUN
Iată un prim exemplu: ce fac moldovencele pentru noaptea de Ajunul Crăciunului. Aluat: • 800 g făină • apă, sare
• ulei de uns tava • Se frământă un aluat ce se poate întinde foaie subțire (muchie de cuțit) • Se taie cu paharul turtițe • Se unge tava cu puțin ulei (se poate și fără, presărând doar făină) • Tava se pune pe foc și se coc turtițele repede, pe o parte și pe alta, apoi se lasă să aștepte • Se înmoaie turtițele-n sirop, se tăvălesc prin nucă sau mac și se presară cu zahăr pudră
CALTABOȘI
• Niște mațe groase (bine spălate în apă rece) • măruntaie - inimă bojoci, ficat, splină - cam 1,5 kg • 500g carne foarte grasă de la gât • 2 cepe (cui îi place) • 0,5 kg șorici (sau cât s-a adunat) • sare, piper, ienibahar, maghiran (după gust) . • 500 g orez fiert cât să rămână tare (pentru cine vrea), bine spălat • Se fierb inima plămânul, ficatul, splina și carnea în apă cu puțină sare, se toacă (eu personal, sunt pentru satâr și cuțit, să simtă omul ce mănâncă bob cu bob; alții preferă mașina, că dă pastă ca de pateu • Se prăjește ceapa tocată, se scurge bine • Se amestecă totul - tocătura ceapa orezul cu o parte din zeama de la fiert, se pun și sarea, condimentele, mirodeniile - până ajunge ca o coleașă care curge încet • Se umplu mațele, se leagă la capete, se fierb un sfert de oră la foc mic (în zeama în care au fiert măruntaiele)
CALTABOȘI MOLDOVENEȘTI
Nu se fac din măruntaie, ci numai din carne! E o chestie mai ciudată, cu stafide, ceapă. Nici nu știu de ce le spune caltaboși! Pare mai degrabă un fel de cârnat balcanic...: • 1 Moș (maț gros de porc) grijit bine Umplutură: • 2 cepe
• 3 linguri stafide • 1 pahar orez • 2 linguri untură sare, piper, coriandru, cât ziceți• 1 kg carne de porc mai împănată (piept, ceafă) . Zeama: • Apă câtă trebuie ca să-l acopere și chiar mai multă, parfumată cu foi de dafin, ienibahar, boia • 1 pahar supă de oase • 1 lingură zahăr • Ceapa mărunțită bine se pune la călit în untură • Carnea se toacă cât se poate „din satâr" • Se amestecă toate, carne, ceapă, orez, stafide, sare, piper, coriandru • Se umple „moșul" (dar nu se-ndeasă) se leagă la capete (în anumite sate se închide ca sarmalele, înfundând pielea mațului) se înțeapă, să nu crape, și se pune la fiert, acoperit, 1 ceas, pe foc mic • Se mănâncă pe loc, zeamă și cârnat, cu lingura, ca o ciorbă fierbinte, adăugând eventual un pic de oțet sau lapte acru și un ardeiaș iute
TOBĂ
• 2 picioare porc • 2 urechi • 2 rinichi • 1 limbă • 1 inimă • 1 jumătate cap porc • 100 g șoric • 2 căpățâni usturoi
• 3 foi dafin • sare, piper • 1 bășică porc sau maț gros de vită • 500 g carne slabă porc (cazături) • Se pune seara bășica sau mațul la muiat în apă rece • Se spală intens rinichii, se lasă în apă cu oțet peste noapte • Capul, picioarele, urechile și inima se fierb în apă - o parte carne două părți apă - cu ceva sare, foi de dafin și piper, până se desprinde carnea de pe oase • Limba, rinichii, șoricul și carnea se fierb 1 oră, sau mai mult, până se-nmoaie • Se curăță limba de pieliță • Trebuie să scadă, să rămână câtă carne atâta zeamă (ba chiar și mai puțină zeamă) • Se pisează bine usturoiul •Se taie toată carnea feliuțe, bucățele, dar cât mai lungă, să dea bine la tăiere, și se freacă, cât e caldă, cu usturoi, piper, sare, după gust •Se umple bășica (bine curățată și spălată cu apă și oțet) cu carnea tăiată și zeama îngroșată • Se coase bine și se pune la fiert în apă sărată un sfert de oră • Se răcește puțin, se pune între două scândurele, să ia formă (de tobă!) eventual se afumă
TOBĂ DE ARDEAL
• 1 burtă de porc • 1 limbă • 500 g carne (fleică) • câteva fâșii de șorici • 2 rinichi • 2 urechi (vărfuri) • 1 lingură sare • 1 vârf cuțit piper măcinat • 1 linguriță paprică • 200 g slănină (o bucată lungă cât burta) • Se taie toată carnea, limba și slănina, fâșii, se dă cu piper, boia și sare, se pun la fiert în apă puțină, cât să le acopere • Se grijește burta • Se umple burta bine, punând pe cât posibil fășiile de carne, limba și slănina pe lung; se coase des, se înțeapă să nu crape • Se pune din nou la fiert în apă rece (să fiarbă 1 jumătate de oră de la primul clocot), dreasă cu 1 ceapă, 3 foi de dafin, 1 pahar vin, 1 linguriță boabe de piper • Se presează o zi înte două funduri de lemn, e gata de Crăciun
DIN ACEEASI CATEGORIE...
ULTIMA ORA
-
Româncă celebră infectață cu tulpina africană arată aventura COVID-19: "S-au încurcat rezultatele testelor, voluntarii m-au salvat!"
Fosta jurnalistă Liana Alexandru este unul dintre cei doi pacienți cu COVID-19 în cazul cărora s-a depistat tulpina sud-africană a SARS-COV2. Ea povestește într-o postare pe Facebook întreaga sa aventură COVID-19.
-
Furt de criptomonede în valoare de 620.000 de dolari reusit de un bărbat din Iași. Procurorii arata cum a fost posibil
O companie din insulele Cayman - al șaptelea operator de criptomonede la nivel mondial - a fost victima unei infracțiuni de fraudă informatică. Mai exact, potrivit procurorilor, un bărbat din Iași a reușit să acceseze sistemul informatic al firmei și să fure criptomonede de 620.000 de dolari.
-
Șoșoacă scandalizată: "Politicieni corupți și trădători de neam și țară nu au făcut altceva decât să impună sclavizarea și îngenuncherea unui întreg popor"
Senatorul Diana Șoșoacă a lansat o serie de acuze extrem de dure la adresa politicienilor și a oamenilor legii "nu au făcut altceva decât să impună sclavizarea și îngenuncherea unui întreg popor, dar și manipularea prin televiziunile șpăguite cu peste 70 de milioane de euro, pentru a vinde poporului minciuna COVID 19 pentru a induce și a menține panica".
-
Siguranța față de Covid în pericol! Sunt 166 tipuri de măști neconforme și numărul acestora este în creștere spune ANPC
ANPC anunță că încă trei notificări date de România în ce privește alertele de măști neconforme de pe piață au fost validate de Sistemul de alertă rapidă al Uniunii Europene - RAPEX. Astfel conform celor 31 alerte transmise numericul măștilor de protecție neconforme ajunge la 166.
-
Dosarul "Proxeneții de Tenerife". Mandat de arestare pentru sexy-peremista din AUR: "Eu nu controlez pasarica nimanui!"
Judecătoria Câmpia Turzii a admis cererea procurorilor de arestare preventivă în dosarul „Proxeneții din Tenerife" a prim-vicepreședintelui AUR Galați, Ancuţa Cârcu, fost membru PRM. Femeia locuiește în Tenerife, unde are un club.
-
Dr. Fauci e contrazis de supercomputerul Fugaku. Raspunsul la intrebarea "Suntem mai protejați dacă purtăm două măști sanitare?"
Cercetătorii au folosit supercomputerul Fugaku pentru a modela fluxul de particule de virus de la oameni care poartă diferite tipuri și combinații de măști, scrie Reuters. Simularea japonezilor arată că portul a două măști sanitare simultan nu oferă prea multe beneficii, față de purtarea corespunzătoare a unei singure măști.
-
Studiu recent: Noul coronavirus preferă grupa de sânge A
Un nou studiu oferă dovezi suplimentare potrivit cărora persoanele cu anumite grupe de sânge prezintă mai multe riscuri de a contracta COVID-19.
-
Politistul care "a stat de 6" pentru talhari. Infractorii au jefuit o femeie de 78 de ani de peste 300.000 de euro
Un agent din cadrul Politiei orasului Pancota din judetul Arad a asigurat iesirea unor hoti dintr-o casa de unde furasera 300.000 de euro dintr-un seif, plus bijuterii si alte bunuri de valoare estimate la alte zeci de mii de euro.
-
Diete - Porc, pui sau brânzeturi: ce să mânânci dacă vrei să slăbeşti
Carne sau brânzeturi? Carne - spun nutriționiștii, daca vreți să slăbiți. Și o salată. Cantitatea de grăsime e controlabilă. Brânzeturile îngrașă și conțin, de fapt, mai multa grăsime decât ceafa de porc.
DIN CATEGORIE
- TOP CITITE
- TOP COMENTATE
- 1.Salariul lui Mircea Dinescu la TVR: "M-am săturat să fiu acuzat că sug banii publici"
- 2.Noua Zeelandă: O femeie a fost condamnată, după ce a fost prinsă cu 1.000 de cactuși pe cale de dispariție ascunși pe corp
- 3.O lebădă prinsă în gheaţă pe râul Suceava a fost salvată de un trecător
- 4.Actorul Kevin Hart a fost fraudat cu peste 1 milion de dolari de un bărbat angajat drept cumpărător personal
- 5.Francezii schimba culoarea Turnului Eiffel dupa 50 de ani. Unii o considera "o erezie"!
- 6.A supraviețuit incredibil unui zbor de 8.000 de kilometri ascuns lângă trenul de aterizare!
- 7.Pământul își pierde pentru totdeauna cea de-a doua "lună", descoperită recent
- 8.Parintii David si Victoria Beckham nu stiu cum sa procedeze cu fiul indragostit. Brooklyn e in freza după Nicola
- 9.Sexy-şoferiţa de TIR despre "patrioţii" din diaspora: "Ne sfâşiem între noi spre satisfacţia celor care ne vor dezbinaţi"
- 10.Irina Rimes are un nou iubit cu care s-a mutat în Franța. Locuieste cu chirie si povesteste despre depresie si trai de pe o zi pe alta
comentarii
Adauga un comentariuAdauga comentariu