Acest site foloseste cookies. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor Afla mai multe! x












Băncile asiatice creează o conexiune monetară, alta decât dolarul

Postat la: 20.06.2023 | Scris de: ZIUA NEWS

0

Băncile centrale asiatice, citate de agenția de presă iraniană IRNA, au acordat alternativa iraniană la sistemul SWIFT. Asian Clearing Union (ACU), care cuprinde nouă țări, a fost de acord să folosească sistemul iranian de mesagerie financiară ca alternativă la sistemul SWIFT, denumit în dolari, care a servit mult timp drept sistem nervos financiar mondial. Începutul sfârșitului dolarului într-o lume multipolară emergentă.

Secretarul general al Asian Clearing Union (ACU) a declarat că "sistemul iranian de mesagerie financiară SEPAM va înlocui SWIFT, un sistem internațional bazat pe dolar, în schimburile comerciale dintre membrii ACU începând de luna viitoare", se arată în raport.

În cadrul unui summit desfășurat la Teheran în mai 2023, membrii ACU au convenit să stabilească o alternativă la SWIFT în termen de o lună. Adoptarea SEPAM din Iran va fi o măsură provizorie, deoarece ACU își va dezvolta propriul sistem de mesagerie în următoarele luni. Înființată în 1974, ACU cuprinde în prezent băncile centrale din India, Pakistan, Iran, Bangladesh, Myanmar, Maldive, Nepal, Sri Lanka și Bhutan. Belarus și Mauritius au solicitat să se alăture ACU în cadrul summitului din luna mai.

La fel ca Rusia și Belarus, Iranul a fost exclus din SWIFT ca parte a regimului de sancțiuni economice al SUA. Rusia și Iranul și-au stabilit propria conexiune alternativă, legând SEPAM al Iranului la sistemul de mesagerie financiară al Băncii Rusiei. În luna mai, vicepremierul rus Alexander Novak a declarat presei că "aproximativ 80% din decontările noastre reciproce se fac în monede naționale: riali și ruble". Numărul mare de țări care doresc să elimine dolarul sau să se de-dolarizeze este rezultatul inevitabil al utilizării abuzive a războiului economic de către guvernul SUA pentru a pedepsi țările care se opun agendei sale. Numărul sancțiunilor americane a explodat cu 933% între 2000 și 2021.

Nu trebuie să fii o țintă actuală a sancțiunilor SUA pentru a fi atras de alternativele comerciale fără dolar. "Confruntat cu utilizarea neîncetată și compulsivă a sancțiunilor de către imperiul american pentru a pedepsi nerespectarea obiectivelor sale, orice guvern rațional ar fi precaut în fața posibilității de a fi vizat din cauza unei viitoare controverse cu Washingtonul", scrie Brian McGlinchey în Stark Realities.

Inițiativa ACU urmează unui număr din ce în ce mai mare de alte inițiative de de-dollarizare din întreaga lume. Pepe Escobar de la The Cradle a întocmit o listă care include: China și Total din Franța comercializează gazul lichid național în yuani; Rusia și China folosesc rubla sau yuanul pentru mai mult de 70% din comerțul lor; India și Rusia comercializează petrolul în rupii ; Banca braziliană Banco BBM devine prima bancă din America Latină care se alătură alternativei chineze la SWIFT, Sistemul de plăți interbancare transfrontaliere (CIPS); 19 țări solicită să se alăture BRICS, rivalul geopolitic al G7, care a inclus inițial Brazilia, Rusia, India, China și Africa de Sud. După cum a rezumat Escobar: "De-dollarizarea este un răspuns inevitabil la prăbușirea sistemului monetar american".

DIN ACEEASI CATEGORIE...
albeni
Adauga comentariu

Nume*

Comentariu

ULTIMA ORA



DIN CATEGORIE

  • TOP CITITE
  • TOP COMENTATE