Acest site foloseste cookies. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor Afla mai multe! x
Bărbaţii care îşi agresează soțiile riscă să stea 7 ani după gratii

Postat la: 10.01.2016 | Scris de: ZIUA NEWS

0

Un proiect legislativ de modificare a Codului penal aflat in dezbatere la Senat prevede ca acei barbati care îşi agresează sotiile riscă să stea sapte ani după gratii. Senatorii pregătesc o schimbare fundamentală în Codul penal, care urmăreşte să stopeze violenţa domestică.

Aceştia au decis să reducă de la 90 de zile la 30 de zile perioada de îngrijiri medicale necesare pentru că procurorii să-l aresteze pe agresor. Potrivit expunerii de motive din proiectul de act normativ, în perioada februarie-decembrie 2014 au fost sesizate peste 9.000 de acte de violenţă împotriva femeilor, iar majoritatea covârşitoare a cazurilor au rămas fără urmări legale. Din totalul sesizărilor de violente, în doar 276 de cazuri au fost înregistrate condamnări.

Acest fapt se datorează şi retragerii plângerilor depuse de victime, care se află sub şantaj şi ameninţare", se mai arăta în expunerea de motive. „Noi am făcut această propunere de modificare legislativă împreună cu o casă de avocatură. Chiar şi 30 de zile ni se pare mult, dar ne-au explicat cei de la Institutul Medico-Legal cum se interpretează diversele forme de răni şi că nu putem cere mai puţin de atât. De exemplu, pentru o fractură este nevoie de până la şase săptămâni de îngrijiri medicale sau mai sunt controalele medicale şi curăţarea rănilor care se consideră îngrijiri medicale."- spune Simona Voicescu, preşedinta Asociaţiei „Necuvinte", iniţiatoarea proiectului legislativ.

După ce aceste modificări ale Codului penal vor intra în vigoare, dacă femeia agresată depune plângere şi înregistrează 31 de zile de îngrijiri medicale, parchetul se autosesizează şi trece la arestarea agresorului, indiferent că femeia îşi retrage plângerea sau nu. Atunci, statul considera că viaţa ei este pusă în pericol şi acţionează în numele victimei, iar agresorul risca până la 7 ani închisoare pentru că pedeapsa se majorează dacă este implicat un membru al familiei.

DIN ACEEASI CATEGORIE...
albeni
Adauga comentariu

Nume*

Comentariu

ULTIMA ORADIN CATEGORIE

  • TOP CITITE
  • TOP COMENTATE