Acest site foloseste cookies. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor Afla mai multe! x
Câte doze de vaccin anti-Covid mai are Ministerul Sănătății. Interesul românilor, aproape inexistent

Postat la: 05.12.2023 | Scris de: ZIUA NEWS

0

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a declarat marţi, 5 decembrie, că România are în momentul de faţă o singură tranşă de vaccin anti-COVID de circa 1,2 milioane de doze. Ministrul a precizat că acestea au fost plătite încă din 2020 și că nu au mai fost achiziționate altele.

"Avem în momentul de faţă o singură tranşă de circa 1,2 milioane de doze de la Moderna, e vaccin adaptat tulpinelor de acum, e un vaccin care fusese plătit încă din anul 2020 ca şi avans la contractul iniţial. Este practic un vaccin care trebuia acum livrat pentru că fusese plătit, cum vă spuneam, în urmă cu mai bine de 2 ani", a arătat Rafila.

Întrebat dacă există rezerve în spitale de echipamente pentru a nu mai fi luaţi prin surprindere, cum s-a întâmplat în pandemie, Rafila a arătat că în momentul de faţă există rezerve de materiale sanitare, echipamente de protecţie.

"Cu siguranţă suntem mult mai bine pregătiţi şi aşa, ca o concluzie personală,pe măsură ce lucrurile au avansat, oamenii au devenit tot mai antrenaţi, mai rezilienţi, am văzut asta şi la Direcţiile de sănătate publică şi la unităţile sanitare care deserveau sistemul şi la medicii de familie. E clar că reducerea substanţială a mortalităţii în anul 2022 a fost şi rezultatul activităţii colegilor care au ştiut mult mai bine să gestioneze astfel de situaţii şi a mutat greutatea din zona asistenţei medicale spitaliceşti în zona asistenţei ambulatorii, ceea ce este un răspuns corect", a mai spus ministrul Sănătăţii.

Potrivit Institutului Naţional de Sănătate Publică, în săptămâna 30 octombrie - 5 noiembrie, 76 de persoane au fost vaccinate anti-COVID cu Pfizer Omicron adaptat la noile tulpini de coronavirus, ser a cărui administrare a început pe 28 noiembrie 2022. În săptămâna precedentă, un număr de 56 de persoane au fost vaccinate anti-COVID.

De la începutul campaniei de vaccinare, în 27 decembrie 2020, au fost administrate 16.924.403 doze de vaccin anti-COVID. 8.131.416 de persoane au primit schema completă, iar 2.669.618, doza a treia. În total, de la debutul campaniei de vaccinare, s-au înregistrat 20.106 reacţii adverse la vaccinurile anti-COVID, 2.248 de tip local şi 17.858 de tip general.

DIN ACEEASI CATEGORIE...
albeni
Adauga comentariu

Nume*

Comentariu

ULTIMA ORADIN CATEGORIE

  • TOP CITITE
  • TOP COMENTATE