Acest site foloseste cookies. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor Afla mai multe! x












Ce răspuns a transmis PSD ambasadelor care critică votul din Parlament

Postat la: 10.06.2015 | Scris de: ZIUA NEWS

0

După ce mai multe ambasade au reacționat cu privire la votul dat, marți, în Camera Deputaților, și refuzul deputaților de a permite procurorilor DNA să înceapă urmărirea penală față de Victor Ponta, PSD a transmis o scrisoare publică reprezentanților țărilor străine din România.

"Votul de astăzi a fost în concordanță cu legile și Constituția României. Majoritatea parlamentară a respins cererea DNA, în cazul premierul Victor Ponta, stabilind astfel că nu există motive pentru începerea unei urmăriri penale privind un posibil conflict de interese", scriu social-democrații în scrisoarea transmisă diplomaților.

Totodată, în scrisoare se precizează că și Comisia juridică a Camerei Deputaților a dat, luni, un aviz negativ referitor la cererea Direcției Naționale Anticorupție, cu 7 voturi "pentru", 18 "împotrivă" și o abținere.

"Trebuie notat că, în aceste acuzații aduse împotriva premierului Victor Ponta, nu se menționează comiterea unor acte de corupție! Ele sunt similare cu acuzațiile care i-au fost aduse actualului președinte Klaus Iohannis, care a fost cercetat, anul trecut, pentru conflict de interese, în timp ce era candidat la alegerile prezidențiale și a fost achitat după ce a câştigat alegerile", se mai arată în scrisoare.
Totodată, PSD mai precizează că Direcția Națională Anticorupție nu va fi blocată în a continua investigațiile, după votul din Camera Deputaților.

"DNA nu a fost blocată sau împiedicată să-și continue investigațiile. Astăzi, avocatul lui Victor Ponta a prezentat un răspuns referitor la acuzațiile procurorilor, până acum neavând posibilitatea de a face acest lucru. Premierul Victor Ponta va ataca ordonanța procurorilor potrivit legii, la nivelul superiorilor ierarhici ai acestora, deoarece dreptul său de a se apăra nu a fost pe deplin respectat", mai susțin autorii scrisorii, referindu-se clar la cazul lui Ponta, chiar dacă toate ambasadele au specificat că nu vorbesc despre un caz anume.

Documentul face referire și la reacțiile unor ambasade occidentale de la București, subliniind că acestea atrag atenția nu numai asupra faptului că "politicienii nu trebuie să intervină în sistemul judiciar, lucru pe care și premierul l-a cerut", dar și asupra "respectării întru totul a legislației românești și a principiului unui proces echitabil", acesta fiind un fragment din comunicatul de marți al Ambasadei americane. Totodată, scrisoarea menționează și poziția ambasadei Marii Britanii, care a evocat, marţi, "necesitatea ca instituțiile sistemului judiciar să poată acționa cu imparțialitate și în spiritul unei independente depline", dar și pe a prim vicepreşedintelui Comisiei Europene, FransTimmermans, care, aflat vineri în România, a declarat că nu comentează asupra unor chestiuni ce țin de politica internă a României.

Semnatarii scrisorii precizează că obiectivul este, pe de-o parte, de a cere Opoziției să nu încerce să schimbe majoritatea parlamentară și Guvernul folosind "un caz judiciar neconcludent" și, pe de altă parte, de a cere justiției "să respecte dreptul premierului Victor Ponta de a se apăra".

"Avem încredere în statul de drept și sperăm că ordinea constituțională nu va fi schimbată prin alte mijloace decât acela al votului legitim și legal. Astăzi, România este o țară stabilă din punct de vedere politic, într-un context regional complex, cu o economie în creștere și cu perspective foarte bune. Destabilizarea României și o nouă criză politica ar servi doar Rusiei și adversarilor României", se mai afirmă în scrisoare.

 

DIN ACEEASI CATEGORIE...
albeni
Adauga comentariu

Nume*

Comentariu

ULTIMA ORA



DIN CATEGORIE

  • TOP CITITE
  • TOP COMENTATE