Aici ar putea fi declanșat Al Treilea Război Mondial: au început pregătiri majore de apărare
Postat la: 28.12.2024 | Scris de: ZIUA NEWS

Narva, al treilea oraș ca mărime din Estonia, se confruntă cu o creștere a provocărilor din partea Rusiei, într-un context de temeri crescânde că Moscova ar putea ataca acest oraș aflat la graniță și vulnerabil, informează Politico.
„Nu intenționăm să declanșăm un al treilea război mondial, dar vedem tentativele constante de a ne provoca să facem ceva care ar avea un impact mai mare", a declarat Egert Belitšev, directorul general al Pazei de frontieră din Estonia,
Orașul Narva, înghesuit de-a lungul graniței Estoniei cu Rusia, a fost în centrul eforturilor de a rezista la ceea ce susține că sunt aproape provocări continue din partea Moscovei - de la blocarea navigației prin satelit, la îndepărtarea balizelor de demarcare a frontierei, propagandă zgomotoasă, drone de supraveghere și dirijabili marcați cu simbolul de război „Z" al forțelor armate ale Rusiei.
Aproximativ un sfert din populația de 1,4 milioane a Estoniei este de etnie rusă. Majoritatea deține cetățenia estonă și are legături strânse cu Estonia, dar este cunoscută abilitatea Kremlinul de a exploata diferențele etnice pentru a revendica un rol special în protejarea diasporei ruse, așa cum a procedat în Georgia și Moldova. A fost de altfel pretextul pentru invadarea Ucrainei.
Îngrijorarea este că Kremlinul ar putea juca aceeași carte și aici, și să încerce să pună mâna pe estul Estoniei, cu populația sa mare de etnici ruși, după care să provoace NATO să lanseze un război global drept răspuns. O lipsă de reacție ar arăta că prevederea NATO privind apărare colectivă a articolului 5 este lipsită de sens.
Președintele Rusiei, Vladimir Putin, a sugerat în 2022, la puțin timp după ce Moscova și-a lansat războiul total împotriva Ucrainei, că Narva este, din punct de vedere istoric, parte a Rusiei.
Narva, al treilea oraș ca mărime din Estonia, este mai aproape de Sankt Petersburg decât de Tallinn. Din cei aproximativ 56.000 de locuitori ai săi, 96% vorbesc rusă, iar o treime dețin pașaport rusesc
Descriind orașul drept „capătul lumii libere", Belitšev, un oficial de securitate estonian, este scetic că aliații din NATO ai Estoniei sunt pregătiți pentru ceea ce s-ar putea întâmpla aici.
Există aproximativ 900 de soldați britanici dislocați în țară ca parte a unei forțe multinaționale NATO la baza aeriană Tapa, la vest de Tallinn; Franța are de asemenea trupe acolo. Guvernul britanic s-a angajat să pregătească o forță de luptă pentru desfășurare rapidă. NATO a creat grupuri de luptă în majoritatea țărilor membre din est și intenționează să extindă aceste grupuri în Letonia și Lituania. Nu și-a luat acest angajament în Estonia din cauza unui deficit în armata britanică, care are doar două brigăzi blindate disponibile.
Dacă Rusia ar lovi, este puțin probabil ca forța NATO de la Tapa, alături de cei 7.700 de militari activ al Estoniei (care ar crește la 43.000 în caz de război), ar avea suficientă putere de foc pentru a respinge o ofensivă.
În plus, o vizită recentă a unei delegații belgiene s-a concentrat asupra modului de evacuare a cetățenilor săi, neglijând să discute serios despre modul în care trupele pot fi trimise rapid pentru a apăra Țările Baltice, a spus Belitšev.
„Cred că ei nu conștientizează la fel de serios ca noi", a spus el despre aliații țării sale. „Nu a existat în 2008 [când Rusia a invadat Georgia], în 2014 [când Crimeea a fost anexată] și nici acum... oamenii nu înțeleg situația reală."
Pentru Tallinn, întrebarea ce e de făcut în privința vecinului său de la est este existențială.
Cel mai mic stat baltic cheltuiește deja 3,4% din PIB-ul său pe apărare și intenționează să-l majoreze până la 3,7% anul viitor, cu mult peste țările mult mai mari din UE.
Tallinnul se gândește cu îngrijorare la ceea ce ar putea urma după ce războiul din Ucraina ar fi încheiat și dacă nu cumva Rusia va profita de orice fel de pauză în luptă pentru a ataca o țară vulnerabilă NATO.
Această amenințare face ca poliția la frontieră să fie cu atât mai importantă.
„Când are loc invazia, este deja prea târziu", a declarat ministrul eston al apărării, Hanno Pevkur. „Trebuie să analizăm sistemul de avertizare timpurie și să stabilim din capul locului că, odată ce o persoană trece granița, atunci vom răspunde imediat".
Estonia are o experiență lungă și amară de a fi o colonie rusă. Și-a recâștigat independența abia în 1991, când Uniunea Sovietică s-a prăbușit și de atunci s-a grăbit să strângă legăturile cu UE și NATO.
Pericolul reprezentat de Moscova s-a reliefat limpede în 2014, când ofițerul serviciilor de securitate Eston Kohver a fost răpit și închis de Rusia; a fost eliberat un an mai târziu într-un schimb de prizonieri.
„Putem fi siguri că așa ceva nu se va mai întâmpla?" spune Belitšev, pe podul râului Narva, privind dincolo de apărarea antitanc din dințil de dragon, instalată recent.
Belitšev a spus că planul este de a acoeri fiecare metru al graniței de 338 de kilometri cu tehnologie de supraveghere.
Dar nu e o întreprindere ușoară.
În primul rând, este porțiunea de 77 de kilometri întinsă de-a lungul râului Narva. Înlăturarea de către Rusia a balizelor în această vară a făcut ca incursiunile pe teritoriul Estoniei să crească de la 18 în ultimii doi ani la 96 în acest an.
Fără marcajele plutitoare, grănicerii au dificultăți în a distinge între infractorii accidentali și încercările nesăbuite de a pătrunde în UE. „Dacă geamandurile lipsesc, apar o mulțime de erori", a spus Belitšev.
Blocarea de către Rusia a semnalelor GPS în zonă îngreunează, de asemenea, urmărirea aeronavelor sau a dronelor și detectarea contrabandiștilor, făcând totodată imposibil grănicerilor să identifice cu exactitate locațiile în sălbăticie.
La sud de Narva, granița se întinde 126 de kilometri prin Lacul Peipus, după care cotește alți 136 de kilometri, prin două puncte de trecere rutiere la Koidula și Luhhamaa, trecînd prin teren mlăștinos,
„Este ca un aerodrom în timpul iernii", a spus Belitšev. „Poți ateriza un avion acolo dacă vrei".
Un program de 157 de milioane de euro are ca scop consolidarea protecției frontierei la Narva.
Belitšev a spus că Estonia construiește ceea ce el numește un „zid de drone" care folosește sisteme digitale pentru a bloca dronele inamice.
Planul este, de asemenea, de a recruta o rezervă de poliție de 1.000 de personal de securitate la nivel național ca rezervă în cazul unui eveniment major, în plus față de cei 29.000 de voluntari care se antrenează deja ca parte a Ligii de Apărare a Estoniei.
Mărirea numărului lor nu este ușoară într-un loc precum Narva, întrucât solicitanții trebuie să cunoască fluent estona și să fie cetățean pentru a servi în poliție.
„În această regiune ne chinuim mereu să recrutăm noi ofițeri", a spus el.
În impunătoarea cetate de pe malul râului, care de-a lungul a 700 de ani a fost deținută de danezi, germani, polonezi, suedezi, ruși, sovietici și acum estonieni, CEO-ul muzeului orașului, Maria Smorzhevskikh-Smirnova, spune că este dificil să lupți împotriva războiului informațional de la Moscova.
Anul acesta, Smorzhevskikh-Smirnova a fost atacată online pentru că a organizat o expoziție intitulată Narva 44, ce are drept subiect distrugerea orașului de graniță în timpul celui de-al Doilea Război Mondial de către forțele sovietice.
Kremlinul dă vina pentru devastarea pe seama retragerii trupelor germane, a spus ea, dar fotografiile arată o altă poveste.
Estonia încearcă să păstreze calme relațiile cu etnicii săi ruși și cu Moscova. În timp ce Finlanda și-a închis toate punctele de trecere a frontierei terestre cu Rusia, Estonia menține un pod din Narva deschis traficului pietonal, ceea ce înseamnă controale și de multe ori cozi lungi.
Belitšev i-a învinuit pe ruși pentru că au creat probleme de trafic pentru a incita la resentimente, dar a adăugat că nu este treaba lui să faciliteze tranzitul către un stat „agresor".
„Dacă vrei să intri în Rusia, nu ar trebui să fie confortabil", a spus el.
DIN ACEEASI CATEGORIE...
-
SUA și Ucraina au semnat acordul privind mineralele și înființează un fond pentru reconstrucție. Nu include garanţii de securitate împotriva Rusiei
Trezoreria SUA a anunțat ca a semnat un acord cu Ucraina privind minereurile și a fost de acord sa inființeze un fond de ...
-
Vladimir Putin face declarații grave. Mai mulți francezi ar lupta alături de forțele rusești
Vladimir Putin a declarat miercuri, in timpul unui forum la Moscova, ca in Occident exista oameni care impartasesc valor ...
-
Vladimir Putin: "Rezultatele celui de-Al Doilea Război Mondial sunt falsificate pentru a servi intereselor politice!"
Rusia se confrunta astazi cu serioase provocari in ceea ce privește „falsificarea rezultatelor" celui de-Al Doilea ...
-
Planul „Novorosia": Putin vrea neapărat să ajungă la gurile Dunării înainte de a se semna orice tratat de pace
Rusia amenința din nou ca vrea sa ajunga la Gurile Dunarii, aducand iar in discuție așa-numita „Novorosia", un ter ...
-
Noi informații despre pana de curent care a paralizat Spania și Portugalia
Electricitatea incepea sa revina treptat in Spania si Portugalia, in noaptea de luni spre marti, dupa orele lungi ale un ...
-
Un specialist în citirea pe buze dezvăluie ce i-ar fi spus Zelenski lui Trump la funeraliile Papei, în prima lor întâlnire după confruntarea din Biroul Oval
Un specialist in citirea pe buze a dezvaluit ce și-au spus Volodimir Zelenski și Donald Trump la funeraliile Papei, la p ...
-
Imaginea lui Donald Trump în SUA se prăbușește: aproximativ jumătate dintre americani, profund dezamăgiți
Multi americani nu sunt de acord cu eforturile agresive ale presedintelui Donald Trump de a-si pune rapid in aplicare ag ...
-
Donald Trump este consternat: Putin mă face să cred că nu vrea să oprească războiul. Mă tot amână!
Președintele rus Vladimir Putin nu ar trebui sa bombardeze zone civile din Ucraina, afirma, sambata, președintele SUA Do ...
-
Presa occidentală: SUA, tentate să abandoneze Ucraina în voia sorții
„Trump nu este un mediator cinstit: acționeaza ca un aliat de facto al Rusiei"; „Trump tocmai l-a sfașiat pe ...
-
Trump vrea să vândă un plan diabolic: Nimeni nu-l cumpără, pentru că are două hibe
Pentru un președinte care a promis ca va pune capat razboiului din Ucraina in decurs de o zi de la preluarea mandatului, ...
-
Revin controalele la frontierele țărilor UE: decizie fermă luată în Parlamentul European
Comisia pentru libertati civile a Parlamentului European (LIBE) a votat miercuri proiectul de introducere graduala a Sis ...
-
Discuția in amănunt dintre J.D. Vance și Papa, asa cum a apărut in presa americana: Dumnezeu nu vrea Război - Dumnezeu vrea Pace!
J.D. Vance: Sfinte Parinte, ce onoare sa va intalnesc in aceasta zi sfanta! Va aduc urari de Paște din partea Americii. ...
-
Semnal neașteptat de la Moscova: Putin propune înghețarea conflictului și stârnește reacții internaționale
Presedintele rus Vladimir Putin a propus Statelor Unite sa opreasca invazia Ucrainei si sa inghete actuala linie a front ...
-
Elon Musk este nemulțumit de „atacurile lipsite de etică" și se pregătește să părăsească administrația Trump. Oricum, mandatul său se apropie de final
Șeful Departamentului pentru Eficiența Guvernului (DOGE), Elon Musk, este pe punctul de a parasi administrația Donald Tr ...
-
Măsura anunțată de Donald Trump care provoacă o nouă prăbușire a dolarului și generează tensiuni majore în economia SUA
Dolarul american a inregistrat un nou declin luni dimineața, 21 aprilie, in tranzacțiile din Asia, dupa ce președintele ...
-
SUA primesc cea mai puternică lovitură de la instalarea lui Donald Trump: Noua ordine generează o pierdere de miliarde
În luna martie au fost cu aproape 12% mai putini vizitatori din strainatate in Statele Unite, comparativ cu aceeas ...
-
Pentru prima oară, Ursula von der Leyen spune adevărul: Occidentul așa cum îl știm noi nu mai există!
"Occidentul, așa cum il știam noi, nu mai exista", a spus Ursula von der Leyen in contextul deteriorarii rapide a relați ...
-
Cum a ajuns una dintre cele mai pașnice țări europene să se confrunte cu „copii soldați" și asasinate la comandă
Cand jurnalistul suedez Diamant Salihu vrea sa arate cat de grava a devenit problema bandelor de crima organizata din Su ...
-
Adevăratul motiv pentru care Donald Trump a suspendat tarifele comerciale e cu mult mai grav decât se crede
Piețele bursiere din SUA se aflau intr-un declin profund, afectand 62% dintre americani, cei cu expunere directa sau ind ...
-
Super-analiză geopolitică și strategică: Putin, Trump, și Xi pregătesc reconfigurarea tăcută a puterii globale
Reluarea discuțiilor dintre președintele american Donald Trump și liderul de la Kremlin, Vladimir Putin, se produce intr ...
-
De ce susține Rusia că vrea cele patru regiuni ucrainene: "Nu suntem preocupați de pământ". Noi precizări despre relația Moscova-Washington
Discursul ministrului rus de Externe, Serghei Lavrov, la Forumul Diplomatic de la Antalya a starnit agitație, dupa ce a ...
-
Trump protejeaza Chinei Big Tech in SUA: Smartphone-urile, calculatoarele şi alte produse electronice vor beneficia de o scutire de la tarifele vamale pe China
Guvernul SUA a acordat scutiri de la tarifele vamale pentru smartphone-uri, calculatoare si alte produse electronice imp ...
-
Acuzații grave la adresa lui Donald Trump: suspectat că a manipulat bursa pentru a-și îmbogăți apropiații. Se cere o anchetă serioasă
Sase senatori democrati au cerut vineri Securities and Exchange Commission (SEC), jandarmul bursier american, sa stabile ...
-
Rusia refuză să mai revină vreodată la granițele din 1991. „Niciodată și pentru nimic în lume"
Ministrul de Externe rus Serghei Lavrov a declarat vineri ca "pentru nimic in lume" Rusia nu se va intoarce la granițele ...
-
Deciziile la 180 de grade ale lui Trump, explicate de economiști precum Nouriel Roubini: Problema nu e deficitul comercial. Xi Jinping nu va clipi primul în fața SUA
În doar cateva zile, Donald Trump a intors lumea economica pe dos, aplicand o lovitura de grație complet lipsita d ...
-
Administratia Trump preia Canalul Panama. Americanii vor avea bază militară în apropierea canalului
Panama va permite desfasurarea de trupe americane in zonele de acces si adiacente canalului, potrivit unui acord bilater ...
-
Trump a luat-o razna si prăbuseste economia mondială: Taxe de 145% pe importurile chinezești
TTaxele vamale impuse Chinei de SUA au ajuns la 145%, a confirmat joi Casa Alba, dupa ce presedintele american Donald Tr ...
-
Rusia construiește în Crimeea ocupată primul portavion post-sovietic destinat Mării Negre si Mediteranei
Lucrarile la construcția primului portavion post-sovietic, "Ivan Rogov", sunt in plina desfașurare la șantierul naval Za ...
-
"Musk must die!": 77 de congresmeni democrați i-au cerut lui Trump să-l concedieze pe multimiliardarul de la DOGE
Un grup de democrați din Camera Reprezentanților a lansat o campanie concertata menita sa se asigure ca omul de afaceri ...
-
Business Insider: Lista câștigătorilor și a perdanților în urma războiului comercial al lui Donald Trump
Pauza de 90 de zile impusa de președintele Donald Trump in ceea ce privește tarifele drastice a fost resimțita in intrea ...
comentarii
Adauga un comentariuAdauga comentariu