China pune mâna pe 60% din lume: A acaparat 5.000.000.000 de oameni, câștigând 800 de miliarde de dolari
Postat la: 03.08.2024 | Scris de: ZIUA NEWS
0
De la sfârșitul Războiului Rece, giganții corporațiilor ai lumii bogate au fost forța dominantă în comerțul global. Din 2016, firmele dintr-o țară cotate la bursă și-au multiplicat de patru ori vânzările în Sudul Global, la 800 de miliarde de dolari, iar acum vând mai mult acolo decât în țările dezvoltate. Astfel, China acaparează 5.000.000.000 de consumatori, aproximativ 62% din lume, care trăiesc în restul globului, în statele în curs de dezvoltare.
Investițiile străine directe greenfield ale firmelor chineze s-au triplat anul trecut, la 160 de miliarde de dolari. O mare parte din această sumă a fost cheltuită construind fabrici în țări din Malaezia până în Maroc, potrivit unei analize din The Economist.
Expansiunea afacerilor chineze ia două forme. Unul este prin lanțurile de aprovizionare globalizate. Investițiile străine directe greenfield ale firmelor chineze s-au triplat în 2023, la 160 de miliarde de dolari.
Mai puțin observat este faptul că firmele chineze urmăresc și cei 5 miliarde de consumatori care trăiesc în restul lumii în curs de dezvoltare. Din 2016, firmele chineze cotate la bursă și-au multiplicat de patru ori vânzările în sudul global, la 800 de miliarde de dolari, iar acum vând mai mult acolo decât în țările bogate. Pentru Occident, care încearcă să facă față ascensiunii Chinei, asta oferă lecții incomode.
Întreprinderile chineze caută în străinătate, parțial din cauza încetinirii creșterii economice și a concurenței feroce în țară. Ei scad dominația multinaționalelor existente de pretutindeni, din Indonezia până în Nigeria. Transsion, o firmă de electronice, produce jumătate din smartphone-urile achiziționate de africani.
Mindray este principalul furnizor de sisteme de monitorizare a pacientului din America Latină. Producătorii chinezi de vehicule electrice (EV) și turbine eoliene se extind în lumea în curs de dezvoltare, care se întâmplă să găzduiască, de asemenea, nouă dintre cele mai mari zece piețe ale TikTok.
Forma precisă a expansiunii chineze este, totuși, o consecință a politicilor guvernelor din Vest și China. Pe măsură ce țările bogate ridică bariere comerciale pentru a împiedica mărfurile chinezești, inclusiv panouri solare și vehicule electrice, unele firme chineze încearcă să evite restricțiile prin mutarea producției către sudul global. În același timp, vânzarea către piețele emergente în sine a devenit și mai atractivă.
Calea companiilor a fost netezită de eforturile guvernului Chinei de a construi legături diplomatice cu Sudul Global, în special prin facilitarea investițiilor în infrastructură de 1 trilion de dolari prin Inițiativa Belt and Road (BRI). Pe măsură ce Occidentul s-a întors spre interior, China și restul lumii emergente s-au apropiat.
Într-un moment în care globalizarea este atacată, aceasta oferă o lecție importantă pentru factorii de decizie: comerțul poate aduce beneficii extraordinare. Miliarde de vieți vor fi îmbunătățite de o gamă mai largă de bunuri ieftine, inovatoare și ecologice. Telefoanele inteligente de 100 de dolari ale Transsion înseamnă că unii dintre cei mai săraci oameni din lume au acum la îndemână toate cunoștințele și serviciile pe care le oferă internetul.
Dispozitivele medicale accesibile vor salva nenumărate vieți. Tehnologiile ecologice cu costuri reduse fac ca țările în curs de dezvoltare să își poată menține sub control emisiile de gaze cu efect de seră, chiar dacă devin mai bogate și populația lor crește.
Firmele chineze sunt acum la ultimă generație în ceea ce privește vehiculele electrice și bateriile, tocmai genul de industrii pe care guvernele lumii bogate le găsesc acasă. Ideea că mărcile chineze nu sunt atractive la nivel mondial a fost spulberată de companii precum Shein, o firmă de fast fashion.
Vânzările companiilor chineze din Sudul Global le-au depășit deja pe cele ale multinaționalelor japoneze. Conform tendințelor actuale, acestea vor trece înaintea firmelor europene și vor fi la egalitate cu cele americane până în 2030.
Multinaționalele occidentale au fost de multă vreme principalii agenți ai comerțului și investițiilor transfrontaliere și unii dintre cei mai mari beneficiari ai deschiderii. Astăzi, ei cedează teren pe piețele cu cea mai rapidă creștere și cele mai populate din lume. China culege deja roadele.
DIN ACEEASI CATEGORIE...
ULTIMA ORA
-
"Am descoperit în sfârșit secretul neașteptat pentru a slăbi rapid". Cum a dat jos 18 kilograme o femeie de 55 de ani
La 55 de ani, fiind de mult adepta unei diete relativ sănătoase, Dawn Marsh suferea de inflamații dureroase la nivelul articulațiilor, o piele ternă și nivel scăzut de energie.
-
Microsoft forțează actualizarea automată la Windows 11 24H2: Ce trebuie să știi
După ce a fost lansată în mod opțional pe 1 octombrie anul trecut, actualizarea Windows 11 24H2 a trecut, începând cu 16 ianuarie 2025, la o nouă fază de distribuție. Microsoft descarcă acum automat această versiune pe PC-urile complet compatibile, fără intervenția utilizatorilor.
-
Oamenii de știință au descoperit că strugurii dublează intensitatea câmpului magnetic - și acest lucru ar putea revoluționa senzorii cuantici
Cercetătorii de la Universitatea Macquarie au exploatat umilul strugure pentru a dubla intensitatea câmpului magnetic în configurațiile senzorilor cuantici, ceea ce ar putea revoluționa tehnologiile cuantice compacte și eficiente.
-
Precizări după motivarea ÎCCJ: ANAF îl va executa silit pe Klaus Iohannis și va recupera "fructele neculese"
Direcţia Generală Regională a Finanţelor Publice Braşov din cadrul Administraţiei Judeţene a Finanţelor Publice Sibiu vine cu precizări după ce Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a publicat vineri, 17 ianuarie, motivarea deciziei în urma căreia imobilul din Str. Gheorghe Magheru din Sibiu,
-
Concluzia lui Robert Turcescu despre Călin Georgescu după interviu: "Are foame de putere" VIDEO
Jurnalistul Robert Turcescu a publicat mai multe concluzii pe care le-a tras despre candidatul la prezidențiale Călin Georgescu în urma unui interviu de joi, 16 ianuarie , pe care l-a facut la Metropola TV.
-
A fost sau nu „Raisa 8283" agentă a Serviciului Secret al Armatei? Explicația MApN
În social media, dar și în media online au început să apară din ce în ce mai multe informații referitoare la o femeie care ar fi avut acces la informații secretizate și care ar face dezvăluiri compromițătoare despre oficiali și foști oficiali din stat, sub pseudonimul „Raisa 8283".
-
DGA a intrat peste mafia de la Facultatea de Medicină: Mită la examenul de rezidențiat, mai mulți profesori universitari cercetați
Un profesor de la Facultatea de Medicină şi Farmacie a Universităţii „Dunărea de Jos" din Galaţi a fost plasat sub control judiciar după ce a primit mită peste 9000 de euro pentru a da subiectele de examen în avans unor candidaţi la rezidenţiat
-
Miron Cozma bate câmpii la Parchet în dosarul Mineriadei: "Eu l-am arestat pe Iliescu în '91 şi era să-l împuşc!"
Miron Cozma, fost lider al minerilor din Valea Jiului, s-a prezentat vineri la Parchetul General pentru a i se aduce la cunoştinţă că are calitatea de inculpat în dosarul Mineriadei din iunie 1990 pentru săvârşirea de infracţiuni contra umanităţii.
-
OMS solicită o sumă colosală pentru crizele sanitare fără precedent "în contextul conflictelor, schimbărilor climatice, epidemiilor şi strămutării populaţiilor"
Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a cerut 1,5 miliarde de dolari pentru a îşi susţine activităţile în 2025 în contextul ''crizelor sanitare mondiale fără precedent'', o sumă identică celei de anul trecut.
DIN CATEGORIE
- TOP CITITE
- TOP COMENTATE
- 1.Efectul BRICS: Mai mult de jumătate din țările lumii boicotează dolarul american
- 2.Politico fac e o analiză decisivă: Al treilea război mondial este deja în desfășurare!
- 3.Elon Musk începe Operațiunea "Resetarea": Prima mare instituție care va intra în malaxor
- 4.Au ajuns-o blestemele oamenilor amărâți de care si-a batut joc: Ursula von der Leyen e grav bolnavă. Și-a anulat toate vizitele
- 5.Aici ar putea fi declanșat Al Treilea Război Mondial: au început pregătiri majore de apărare
- 6.De ce stârnește Elon Musk panică printre liderii europeni
- 7.Miracolul argentinian se poate transforma în film de groază - Aprecierea uriașă a monedei pune presiune pe Javier Milei
- 8.Donald Trump ia în calcul posibilitatea de a declara o urgenţă economică naţională
- 9.România ajunge la sapă de lemn, în timp ce economia Ungariei bubuie: salariile vor crește cu 8%, inflația fiind menținută la 3%
- 10.Afacere de 300 de miliarde de euro, propusă de Zelenski lui Trump, pentru economia SUA. "Luaţi banii şi vom cumpăra toate armele din Statele Unite"
comentarii
Adauga un comentariuAdauga comentariu