Cine va controla Siria? Actorii globali pregătiți să-și impună influența post-Bashar al-Assad
Postat la: 16.12.2024 | Scris de: ZIUA NEWS

După înlăturarea președintelui Bashar al-Assad, sirienii vor căuta să-și decidă singuri viitorul politic, feriți de influențe externe. Totuși, experții avertizează că acest obiectiv ar putea fi compromis de ambițiile geopolitice ale țărilor vecine, care și-au consolidat deja prezența în Siria.
„Cu toții ne dorim să fie un moment de eliberare și autodeterminare", pentru sirieni, a spus Mostafa Minawi, profesor asociat de istorie la Universitatea Cornell. Însă, având în vedere toți jucătorii externi din Siria, „Nu sunt încredințat cum s-ar întâmpla asta. Nu au de gând să plece nicăieri", estimează el.
Acești jucători includ Turcia, care are un interes activ în Siria din cauza minorității sale kurde; Iranul, care, împreună cu Rusia, au sprijinit regimul Assad; și Israel, care a ocupat Înălțimile Golan din Siria și s-a arătat îngrijorat de prezența potențial ostilă a rebelilor islamiști lângă granița sa.
Observatorii se așteaptă ca Turcia să joace un rol dominant în viitorul Siriei, după ce a stabilit un punct de sprijin militar semnificativ într-o fâșie nordică a țării, controlând teritorii precum orașul Afrin și părți ale zonei rurale din afara Alepului. Aceste zone servesc drept tampon împotriva grupărilor kurde și oferă o pârghie asupra peisajului politic al Siriei, spun analiștii.
„Deși Turcia ar putea pleda pentru o Sirie descentralizată sau restructurată, este puțin probabil să-și retragă complet influența, deoarece interesele sale strategice rămân profund legate de viitorul Siriei", a comentat Sajjan M. Gohel, director de securitate internațională la Fundația Asia-Pacific din Londra, pentru CBC News.
Principala preocupare a Turciei sunt forțele kurde din Siria, pe care le consideră a fi o extensie a Partidului Muncitorilor din Kurdistan (KWP), cu sediul în Turcia, care dorește autonomia kurzilor. Guvernul turc a etichetat KWP drept grup terorist și nu accepta prezența în Siria a forțelor kurde.
SUA au colaborat cu acele forțe kurde pentru a distruge gruparea Stat Islamic. Însă această alianță a fost o sursă de tensiune între aceste aliate NATO. Turcia este „foarte în teren", spune Minawi. „Nu se pleca nicăieri dat fiind existența grupurilor kurde de-a lungul graniței de nord a Siriei, cărora nu le vor permite să-și dezvolte propria regiune autonomă, deoarece asra amenință autonomia Turciei".
Ankara are cele mai puternice canale de comunicare și istorie de colaborare cu Hayat Tahrir al-Sham (HTS), alianța rebelă islamistă care controlează acum o mare parte din Siria, poziționând-o pentru a culege beneficiile înlăturării regimului Assad, a scris, într-o analiză pentru Foreign Affairs, Gonul Tol, director al programul pentru Turcia din cadrul Institutului pentru Orientul Mijlociu.
„Turcia va avea cu siguranță un rol. Sprijinul său pentru grupurile responsabile, granița lungă pe care o împarte cu Siria și prezența sa militară în țară îi conferă o influență semnificativă", a scris el. Înfrângerea lui Assad, care a fost susținut de guvernul iranian, este o lovitură semnificativă pentru Teheran, care a suferit deja pierderi strategice după ce Israelul i-a bombardat pe proxy-ii săi, Hamas și Hezbollah, în Fâșia Gaza, respectiv, în Liban.
„Siria a reprezentat o rampă de lansare pentru ca regimul iranian să-și proiecteze influența până în Marea Mediterană, or aceasta a dispărut", a declarat pentru France 24 Jonathan Piron, istoric și specialist în Iran la centrul de cercetare Etopia din Bruxelles.
„Iranul se află într-o poziție de slăbiciune fără precedent". Cu toate acestea, sprijinul său de lungă durată pentru Assad și desfășurarea milițiilor șiite siriene au înrădăcinat diviziile sectare în țară, ceea ce înseamnă că ne putem așteptam ca și Iranul să-și mențină un soi de prezență, a spus Gohel.
„Chiar și cu sprijinul iranian redus fără Assad în Siria, milițiile pot rămâne influente, subminând eventual eforturile în vederea unității națională", a spus el. Minawi este aceeași părere că nu ne putem ca Iranul ă se dezangajeze cu totul. „Ei au anunțat deja că sunt dispuși să discute cu guvernul interimar, dar bat destul de mult în retragere".
Pe de altă parte, Foad Izadi, profesor la Universitatea din Teheran, a amintit pentru Wall Street Journal că Iranul are o istorie în care a găsit un punct de sprijin în statele fracturate și ar putea fi capabil să mențină o anumită influență în Siria, indiferent de viitorul politic al țării.
„Un guvern sirian democratic nu va fi prietenos cu Israelul, va sprijini cauza palestiniană", care este susținută atât de Hamas, cât și de Hezbollah, a spus el. Și dacă va fi haos, iar Siria se va transforma într-o altă Libie, asta este, de asemenea, o situație pe care Iranul o poate gestiona".
Cât despre Rusia, deși nu este un vecin regional, a jucat un rol esențial în sprijinirea regimului lui Assad, atât militar,cât și diplomatic. Rusia ar putea încerca să-și păstreze influența prin acorduri privind bazele militare, asigurându-și pe această cale o amprentă pe termen lung în Siria, spune Gohel.
„Occidentul va dori să se pună capăt și ar putea fi dispus să legitimeze orice regim îl înlocuiește pe Assad, chiar recunoscând gruparea teroristă HTS... dacă asta ar înseamnă reducerea prezenței Iranului și Rusiei", a spus el. De la căderea regimului Assad, Israelul a efectuat lovituri aeriene puternice în toată Siria. Trupele sale au avansat într-o zonă tampon de aproximativ 400 de kilometri pătrați, care a fost instituită de ONU după războiul din 1973 din Orientul Mijlociu.
Atacurile aeriene, a spus armata israeliană, au distrus rachete siriene, drone, avioane de luptă, elicoptere de atac, tancuri, sisteme radar și mica flotă navală a țării.
Ei „practic au paralizat orice capacitate și infrastructură militară ", a spus Minawi. „Este un mod de a slăbi statul înainte ca statul să înceapă ". Intrarea în zona tampon este interzisă de acordul ONU și a provocat condamnare internațională. Însă liderii politici și militari israelieni spun că acțiunea este temporară și nu un preludiu pentru a avansa în profunzime în teritoriul sirian.
Israelul spune că scopul său imediat este de a preveni răspândirea instabilității din Siria. Trupele vor rămâne „până când securitatea la granița noastră va fi garantată", a spus premierul Benjamin Netanyahu.
Israelul profită, de asemenea, de vidul politic pentru a-și susține pozițiile defensive. Israelul a sprijinit unele grupuri rebele din sudul Siriei, ca parte a unei strategii de menținere a unei zone tampon și de prevenire a forțelor ostile să opereze lângă Înălțimile Golan, a spus Gohel.
„Acest lucru ar putea continua. Pentru Israel, a doua prioritate va fi asigurarea faptului că Siria nu este folosită ca un pion pentru a ajuta Hezbollah". Avi Dichter, un ministru israelian și membru al cabinetului de securitate, spune că scopul „este de a stabili fapte pe teren", a relatat Washington Post.
Deși HTS și alte grupuri de opoziție sunite au luptat ani de zile împotriva forțelor susținute de Iran, Dichter a spus că Israelul „se pregătește pentru posibilitatea ca rebelii să ajungă la un acord cu Iranul, cu Hezbollah". Israelul trebuie „să vadă mai întâi cum [rebelii] își construiesc statul și armata", a spus Dichter, potrivit Post.
DIN ACEEASI CATEGORIE...
-
China a creat prima armă energetică: Poate provoca un blackout la nivel global care generează distrugeri la nivel cibernetic
China iși continua campania de intimidare strategica și psihologica printr-un nou episod: o animație difuzata de televiz ...
-
Se bat pe viață și pe moarte. Trump cere DOGE să taie fondurile guvernamentale pentru Musk: „Elon ar trebui să-și închidă prăvălia și să se întoarcă în Africa de Sud"
Președintele american Donald Trump a sugerat marți, 1 iulie, ca departamentul pentru eficiența guvernamentala (DOGE), ca ...
-
Cum ar putea Donald Trump să devină Dictatorul SUA cu puteri depline la fel ca Xi Jinping sau Vladimir Putin
Majoritațile republicane din Congres și conservatorii de la Curtea Suprema cedeaza puterea in loc sa o protejeze, oferin ...
-
Pfizergate în curtea Ursulei von der Leyen: Gheorghe Piperea a depus moțiunea care va inflama scandalul la Bruxelles
O moțiune de cenzura impotriva Comisiei Europene, condusa de Ursula von der Leyen, a fost depusa oficial joi la Președin ...
-
Acum li s-a pus pata pe Liban: Israelul lovește puternic regimul de la Beirut. Trei oameni au murit iar Tel Aviv-ul vorbește despre eliminarea unor ținte importante
Trei persoane au fost ucise, sambata, in sudul Libanului in doua lovituri efectuate de drone israeliene, a anuntat Minis ...
-
România, „teren de testare pentru o nouă strategie" a Rusiei. Semnalul de alarmă tras de președinta Georgiei
Președinta Georgiei considera ca tacerea in fața amenintarilor rusesti slabeste increderea in UE. Într-un interviu ...
-
Ce se întâmplă cu Meloni? Grimasele premierului Italiei au devenit virale: Consum de droguri sau "spionaj mental"!
Giorgia Meloni este, mai nou, in centrul unui val de speculații dupa un interviu in care a afișat grimase necontr ...
-
MAGA se transferă în MEGA: Revoluția lui Trump sosește în Europa. "Actuala ordine e dezordinea viitorului!"
În numai șase luni, SUA au trecut de la promovarea democrației liberale și liberului schimb la promovarea iliberal ...
-
Nicușor Dan n-a priceput nimic de la Regele Spaniei: Nu vom cheltui mai mult de 2,1% din PIB pentru NATO. România in criză economică e gata de 5%
Spania ii da peste bot lui Trump: "Nu vom cheltui mai mult de 2,1% din PIB pentru NATO. Romania in criza economica e gat ...
-
Deutsche Welle: România nu a obținut nimic la summitul NATO. Nimic din ceea ce ar putea descuraja Rusia în Estul Europei
Situația problematica de la Marea Neagra, atacurile cibernetice și amenințarile hibride care au afectat nu doar Romania, ...
-
Planul bugetar al lui Donald Trump transferă bogăţia de la tineri către vârstnici și crește datoria publică, susțin analiștii din SUA
Noua propunere bugetara a presedintelui Donald Trump, care include reduceri masive de taxe, ar duce in mod efectiv la un ...
-
Are Teheranul un alt sit de îmbogățire ascuns sub "Muntele Târnăcopului", o locație "sigură și invulnerabilă"?
Un al patrulea sit de imbogațire a uraniului, care nu mai este atat de secret, dar este „invulnerabil" conform Ira ...
-
Se formează o nouă ordine mondială: Rețeaua paralelă care pune în plan secund rolul Occidentului
China iși consolideaza poziția de lider in Sudul Global, grupul economiilor emergente din Asia, Africa și America Latina ...
-
Scenariu: cum ar arăta un război nuclear între Europa și Rusia? Lista țărilor din 'bătrânul continent' care au arme nucleare
SIPRI semnaleaza ca creșterea armamentului este deosebit de puternica in Europa, din cauza amenințarii tot mai mari din ...
-
Război total între administrația Trump și serviciile de informații ale SUA, pe tema loviturilor asupra bazelor nucleare ale Iranului
Reacțiile din partea administrației Trump continua, trimisul special al lui Trump pentru Orientul Mijlociu, Steve Witkof ...
-
Donald Trump nu prea mai dă doi bani pe angajamentul ferm al SUA față de Articolul 5 al Tratatului Nord-Atlantic
În drum spre summitul anual al liderilor NATO, ce se desfașoara la Haga, președintele american Donald Trump a evit ...
-
După ce a aruncat cu bani ca sa intretina războiul din Ucraina, Comisia Europeană vrea să împrumute 70 de miliarde euro pentru a finanța mai multe programe de anvergură
Comisia Europeana si-a anuntat intentia de a emite obligatiuni UE in valoare de pana la 70 de miliarde euro in a doua ju ...
-
Donald Trump a mers de urgență în Situation Room: Iranul s-a coordonat cu Qatarul pentru loviturile împotriva SUA
Iranienii au atacat baze americane din Orientul Mijlociu, inclusiv uriașa baza aeriana al Udeid din Qatar. Președintele ...
-
Deși face același lucru prin Palantir, SUA acuză DeepSeek că susține armata chineză și încalcă restricțiile privind cipurile AI
DeepSeek, deja faimoasa companie chineza de inteligența artificiala, este suspectata ca sprijina armata și serviciile de ...
-
Explodează pretul petrolului. Parlamentul iranian a aprobat închiderea Strâmtorii Ormuz pe unde trece 20% din tot petrolul mondial
Parlamentul iranian a aprobat inchiderea Stramtorii Ormuz, un punct vital de tranzit al petrolului situat in largul coas ...
-
Rusia își crește capabilitățile militare în regiunea Arctica, sub pretextul unor cercetări științifice
Rusia accelereaza construirea unei infrastructuri militare solide in regiunea Arctica, ascunzandu-și ambițiile strategic ...
-
Șeful diplomației iraniene zboară luni la Moscova. Întâlnire de urgență cu Putin, după atacurile americane
Abbas Araghchi, ministrul de Externe al Iranului, a declarat duminica, 22 iunie, in cadrul unei conferinte de presa la I ...
-
Lovituri americane asupra obiectivelor nucleare ale Iranului - Nivelul de radioactivitate raportat de Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică
Agentia Internationala pentru Energie Atomica (AIEA) a anuntat duminica dimineata ca nu a fost raportata nicio crestere ...
-
Current Affairs: Stați, de ce Israelului i se permite să dețină arme nucleare?!
Potrivit liderilor noștri aleși, ar trebui sa fim foarte speriați de posibilitatea ca Iranul sa obțina o bomba nucleara. ...
-
AIEA avertizează că un atac israelian asupra centralei Bushehr din Iran va provoca o „Apocalipsă nucleară"
Șeful agenției de supraveghere nucleara a ONU, Rafael Mariano Grossi, a avertizat vineri Consiliul de Securitate al ONU ...
-
Operațiunea Ajax: Occidentul era preocupat mai mult de petrol decât de democrația din Iran. Cum s-a pus la cale o lovitură de stat
Autor:Antoine Marcival Pentru orice persoana cu mintea intreaga, nebunia entitații sioniste genocidare și supremaciste i ...
-
Vladimir Putin: "O nouă ordine mondială apare în mod natural. Rusia și China doar o formalizează"
"Rusia și China nu formeaza o noua ordine mondiala, doar o formalizam", a spus Vladimir Putin, respingand declarația mod ...
-
Războiul aerian inutil al Israelului: Atacurile de precizie nu vor distruge programul nuclear al Iranului
În ultima saptamana, Israelul s-a angajat intr-o campanie aeriana prelungita in Iran pentru a realiza ceva ce nici ...
-
Adio, MAGA! Fostul strateg al lui Trump: Putem avea de a face cu un nou Irak. America nu va mai fi pe primul loc!
Steve Bannon, fostul strateg al lui Donald Trump, ii da un avertisment liderului de la Casa Alba. Expertul afirma ca mut ...
-
Era clar ca asa o sa se intample: Un nou război la orizont. Taiwanul este în alertă pe fondul intetirii activităţilor militare ale Chinei
Președintele Taiwanului, Lai Ching-te, a ordonat joi unitaților de aparare și securitate sa intensifice eforturile de mo ...
comentarii
Adauga un comentariuAdauga comentariu