ZC
Acest site foloseste cookies. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor Afla mai multe! x
ZC




ZC




Cum interpretează Israelul ordinul CIJ de înceta imediat asaltul asupra Rafah: „Instanța nu ne împiedică să continuăm să ne apărăm"

Postat la: 25.05.2024 | Scris de: ZIUA NEWS

0

Israelul consideră că ordinul Curții Internaționale de Justiție (CIJ) care prevede stoparea ofensivei militare asupra orașului Rafah, din sudul Fâșiei Gaza, lasă loc pentru o anumită acțiune militară în această zonă, au declarat sâmbătă oficiali israelieni.

Într-o hotărâre de urgență în procesul deschis de Africa de Sud, care acuză Israelul de genocid, judecătorii de la Curtea Internațională de Justiție au ordonat vineri Israelului să oprească imediat asaltul asupra Rafah, unde Israelul spune că îi elimină pe luptătorii Hamas.

„Ceea ce ne cer este să nu comitem un genocid în Rafah. Nu am comis genocid și nu vom comite un genocid", a declarat sâmbătă consilierul pentru securitate națională al premierului Benjamin Netanyahu, Tzachi Hanegbi, la postul israelian de televiziune N12.

Întrebat dacă ofensiva de la Rafah va continua, Hanegbi a spus: „Conform dreptului internațional, avem dreptul de a ne apăra, iar dovada este că instanța nu ne împiedică să continuăm să ne apărăm".

CIJ, cu sediul la Haga, nu a comentat imediat declarațiile lui Hanegbi. De asemenea, nici Hamas nu a oferit până acum o reacție.

Un alt oficial israelian a subliniat formularea hotărârii CIJ (sau Curtea Mondială), catalogând-o drept o formulare condiționată.

„Ordinul în ceea ce privește operațiunea de la Rafah nu este un ordin general", a declarat oficialul, sub rezerva anonimatului.

Dând citire hotărârii, președintele CIJ, Nawaf Salam, a declarat că situația din Gaza s-a deteriorat după ce instanța a ordonat anterior Israelului să ia măsuri pentru a o îmbunătăți și că au fost îndeplinite condițiile pentru un nou ordin de urgență.

„Statul Israel trebuie (...) să își oprească imediat ofensiva sa militară şi orice altă acţiune desfăşurată în Rafah, care ar putea provoca grupului de palestinieni din Gaza condiţii de existenţă capabile să conducă la distrugerea fizică sau parţială a acestuia", a afirmat Salam.

Această formulare nu exclude orice fel de acțiune militară, a precizat oficialul israelian.

„Nu am desfășurat niciodată și nu vom desfășura nicio acțiune militară în Rafah sau în altă parte care ar putea impune condiții de viață care să ducă la distrugerea populației civile din Gaza, nici în totalitate, nici în parte", a mai spus oficialul.

Deși instanța de la Haga nu are mijloacele necesare pentru a-și pune în aplicare ordinele, decizia este un semn al izolării diplomatice tot mai mari a Israelului în legătură cu campania sa din Gaza împotriva organizației islamiste palestiniene Hamas.

Aproape 36.000 de palestinieni au fost uciși în timpul ofensivei militare, potrivit Ministerului Sănătății din Gaza, iar o mare parte din enclavă a fost distrusă, după ce Israelul a declanșat această operațiune ca ripostă la asaltul sângeros al militanților Hamas din 7 octombrie anul trecut.

CIJ a ordonat, de asemenea, vineri Israelului să menţină deschis punctul de trecere a frontierei de la Rafah pentru a permite un acces „nerestricţionat" la ajutorul umanitar.

Curtea a cerut totodată eliberarea imediată a persoanelor luate ostatice de Hamas în timpul atacului său din 7 octombrie asupra Israelului.

Israelul a afirmat în faţa instanţei că o încetare a focului impusă le va permite luptătorilor Hamas să se regrupeze şi ar face imposibilă eliberarea ostaticilor luaţi în timpul atacului din 7 octombrie.

Decizia CIJ a venit la câteva zile după o decizie istorică a procurorului Curţii Penale Internaţionale (CPI). Karim Khan a cerut mandate de arestare împotriva premierului israelian Benjamin Netanyahu, a ministrului apărării israelian Yoav Gallant şi a trei lideri ai Hamas, pentru presupuse crime de război şi crime împotriva umanităţii comise în Israel şi în Fâşia Gaza.

Instanța de la Haga, sesizată în decembrie de Africa de Sud pentru „genocid", a ordonat în ianuarie Israelului să facă tot ce îi stă în putere pentru a preveni orice act de genocid şi a permite intrarea ajutorului umanitar în Fâşia Gaza.

Armata israeliană a bombardat sâmbătă Rafah, în pofida ordinului CIJ de a înceta imediat operaţiunile sale în acest oraş din sudul Fâşiei Gaza, de unde au fugit sute de mii de persoane.

Bombardamentele israeliene au continuat sâmbătă în Fâşia Gaza, în special în Khan Yunis (sud), în oraşul Gaza (nord) şi în mai multe cartiere din estul şi centrul oraşului Rafah, au relatat martori şi jurnalişti ai agenției AFP.

În decurs de 24 de ore, au fost înregistraţi cel puţin 46 de morţi, potrivit Ministerului Sănătăţii din Hamas.

La Rafah, armata israeliană a afirmat că a „eliminat o celulă teroristă care a deschis focul asupra trupelor sale" şi a anunţat că au fost ucişi combatanţi şi în „lupte corp la corp" vineri la Jabalia, în nordul enclavei palestiniene.

Tot sâmbătă, ministrul german al economiei, Robert Habeck, a criticat acţiunile Israelului în Gaza, calificând operaţiunea militară din Rafah drept contrară dreptului internaţional, scrie agenția germană de presă DPA, potrivit Agerpres.

„Foametea, suferinţa populaţiei palestiniene şi atacurile din Fâşia Gaza sunt - aşa cum vedem acum în instanţă - incompatibile cu dreptul internaţional", a declarat Habeck la Berlin, referindu-se la decizia de vineri a CIJ.

Habeck a declarat că guvernul german consideră „că Israelul nu trebuie să efectueze acest atac, cel puţin nu în modul în care a făcut-o înainte în Fâşia Gaza, bombardând tabere de refugiaţi şi aşa mai departe".

Vorbind la un festival pentru a marca cea de-a 75-a aniversare a Legii fundamentale a Germaniei, Habeck a subliniat că gruparea militantă palestiniană Hamas ar putea pune capăt războiului imediat dacă ar depune armele.

Cancelarul german Olaf Scholz a reiterat sâmbătă avertismentele împotriva unei ofensive militare israeliene pe scară largă în oraşul Rafah din sudul Fâşiei Gaza.

„Declaraţia noastră este că războiul trebuie să se desfăşoare întotdeauna în aşa fel încât să respecte regulile dreptului internaţional", a declarat Scholz, în cadrul unei dezbateri publice la Potsdam, în apropiere de Berlin.

„De aceea am fost întotdeauna foarte clari în a spune că nu ne putem imagina o ofensivă în Rafah fără pierderi umane teribile şi iresponsabile", a adăugat șeful guvernului german.

DIN ACEEASI CATEGORIE...
albeni
Adauga comentariu

Nume*

Comentariu

ULTIMA ORA



DIN CATEGORIE

  • TOP CITITE
  • TOP COMENTATE