Donald Trump a dezlănțuit urgia fiscală. Cât de pregătit este Beijingul pentru un război comercial?
Postat la: 04.02.2025 | Scris de: ZIUA NEWS

Președintele Donald Trump și-a îndeplinit în sfârșit promisiunea din campania electorală de a crește tarifele la importurile chinezești - anunțând sâmbătă taxe de 10 % la toate produsele chinezești care intră în țară, ca parte a unor măsuri comerciale radicale care vizează, de asemenea, Mexicul și Canada. Acum, întrebarea liderilor chinezi este cât de puternic vor riposta.
În urma anunțului, oficialii chinezi - care au fost loviți de măsura lui Trump în timp ce se aflau în mijlocul unei sărbători publice de o săptămână - au promis să depună o plângere la Organizația Mondială a Comerțului și „să ia contramăsurile corespunzătoare", fără a preciza sub ce formă. Impunerea unui tarif de 10 % asupra bunurilor chinezești importate în Statele Unite „încalcă grav normele OMC", a declarat duminică Ministerul chinez al Comerțului într-o declarație, adăugând că China își va „apăra cu hotărâre drepturile".
Acest răspuns, cel puțin până în prezent, a fost vizibil mai puțin concret decât cele ale Mexicului și Canadei, care s-au grăbit să promită tarife de retorsiune rapide. Cel mai recent anunț ridică un tarif de 10 % pentru produsele chinezești, mai degrabă decât un tarif de 25 % pentru toate bunurile din Mexic și pentru majoritatea celor din Canada - toate acestea sunt așteptate să intre în vigoare marți. Spre deosebire de China, unde cele mai recente tarife se adaugă celor existente pentru o gamă largă de produse, Canada și Mexicul s-au bucurat anterior de o relație aproape scutită de taxe vamale cu SUA.
Dar există și alte motive, în afară de numărul de lângă semnul procentual și de sărbătoarea publică din China, care ar putea explica reacția relativ blândă a celei de-a doua mari economii a lumii. Beijingul s-a bucurat de un început neașteptat de cald al celui de-al doilea mandat al lui Trump - o evoluție binevenită pentru liderii chinezi, care încearcă să evite escaladarea fricțiunilor comerciale și tehnologice, în același timp în care economia țării dependente de exporturi încetinește.
Liderul chinez Xi Jinping și Trump au avut ceea ce liderul american a numit o convorbire telefonică „foarte bună" cu câteva zile înainte ca Trump să preia funcția, iar la ceremonia sa inaugurală a participat cel mai înalt oficial chinez trimis vreodată la un astfel de eveniment. Președintele american a trimis și alte semnale că se află în modul de negociere cu Beijingul - afirmând în repetate rânduri că speră să colaboreze cu Xi în vederea soluționării războiului Rusiei din Ucraina și sugerând, într-un interviu recent acordat Fox News, că el crede că Washingtonul și Beijingul ar putea ajunge la un acord comercial.
În timp ce președintele a făcut campanie pentru a câștiga competiția economică cu China și și-a dotat administrația cu o mulțime de șoimi ai Chinei, tonul recent poate sugera Beijingului că este mai bine să nu escaladeze prea mult, cel puțin nu încă. Tarifele de 10 % sunt departe de tarifele de peste 60 % pe care Trump a sugerat că le-ar putea impune asupra bunurilor chinezești în timpul campaniei electorale. Trump - cel puțin în retorica sa - a legat în mare măsură aceste taxe de rolul furnizorilor chinezi în comerțul cu fentanil, nu de dezechilibrul comercial uriaș dintre SUA și China.
În schimb, așteptările din China au fost că Trump ar putea aștepta până când va primi rezultatele unei anchete mai ample privind relațiile economice și comerciale dintre SUA și China, pe care a comandat-o printr-un ordin executiv semnat în prima sa zi de mandat. „Trump se poate baza pe rezultatele viitoare ale investigațiilor comerciale pentru a impune sau extinde tarifele asupra anumitor țări, testând toleranța și dorința acestora de a negocia", se arată într-o analiză publicată duminică pe site-ul web al think tank-ului Fudan Development Institute din Shanghai.
„Riscul escaladării într-un 'război comercial în toată regula' nu poate fi exclus. Înainte de a lua măsuri efective, Trump poate încă să utilizeze strategii ambigue pentru a face presiuni asupra adversarilor și să aștepte concesii substanțiale din partea acestora", a continuat analiza. Revizuirea ordonată de Trump, prevăzută pentru 1 aprilie, este de așteptat să determine dacă Casa Albă va impune taxe suplimentare Chinei. Între timp, Beijingul are timp să construiască o relație cu Trump, să îl primească în capitala chineză sau să facă presiuni pentru un acord preventiv pentru a evita sancțiuni economice mai severe.
Mesajul din partea eșalonului politic superior al Chinei a fost conciliant. Vicepremierul chinez Ding Xuexiang a declarat luna trecută elitelor reunite la Davos că Beijingul dorește să „promoveze comerțul echilibrat" cu lumea, în timp ce Xi a făcut apel la un „nou punct de plecare" în relațiile dintre SUA și China. Decizia Beijingului de a se plânge la OMC cu privire la noile tarife subliniază un mesaj-cheie al propagandiștilor Partidului Comunist Chinez: China respectă regulile globale, în timp ce SUA nu le respectă. Beijingul și-a apărat, de asemenea, eforturile de a controla exporturile de precursori chimici pentru fentanil și a afirmat că criza drogurilor este „problema Americii".
Rămâne de văzut dacă China va anunța mai multe contramăsuri comerciale în zilele următoare. Dar răspunsul său inițial la taxa de 10 % și mesajele din ultimele săptămâni sugerează că ar putea fi încă în expectativă înainte de a căuta prea adânc în setul său de măsuri de retorsiune. Un articol de opinie publicat duminică de televiziunea de stat CCTV a criticat tarifele „eronate", făcând totodată apel la mai multă cooperare între cele două țări. Experții din interiorul țării au minimalizat impactul tarifelor de 10% - pe fondul unei dezbateri mai ample cu privire la faptul dacă ar fi util pentru China să escaladeze un război comercial ca în timpul primei administrații.
În 2018, Trump a majorat sau a impus tarife pentru sute de miliarde de dolari de importuri chinezești în SUA, iar Beijingul a ripostat cu ceea ce analiștii spun că au fost aproximativ 185 de miliarde de dolari de tarife proprii pe bunuri americane. Administrația Biden a menținut în mare parte aceste taxe în vigoare, concentrându-se în același timp pe propria sa abordare a comerțului cu China, așa-numita „curte mică, gard înalt" - impunând controale specifice ale exporturilor privind accesul Chinei la tehnologii de vârf care ar putea avea aplicații militare.
Astfel, Beijingul și-a declanșat propriile controale, limitând exportul anumitor minerale critice și al tehnologiilor conexe pe care țările se bazează pentru a fabrica produse, de la bunuri militare la semiconductori. La sfârșitul anului trecut, țara și-a revizuit reglementările privind controlul exporturilor, sporindu-și capacitatea de a restricționa așa-numitele bunuri cu dublă utilizare. O intensificare a utilizării acestor controale, precum și a tarifelor de retorsiune, ar putea reprezenta o mișcare pentru Beijing în săptămânile următoare sau dacă Trump impune tarife mai mari în lunile următoare.
Între timp, Beijingul a luat deja măsuri pentru a se izola de unele dintre efectele tarifelor, despre care Trump însuși a recunoscut că ar putea aduce „durere" pentru americani - o recunoaștere care urmează îngrijorărilor economiștilor și membrilor Congresului că americanii vor suporta costul măsurilor. Statele Unite au importat mărfuri din China în valoare de 401 miliarde de dolari, cu un deficit comercial de peste 270 de miliarde de dolari în primele 11 luni ale anului trecut, potrivit datelor guvernului american. Aceasta a plasat China după Mexic ca principală sursă de bunuri importate în SUA.
Presa de stat chineză a declarat duminică că exporturile țării către SUA reprezintă doar 3% din PIB-ul lor și mai puțin de 15% din exporturile totale ale Chinei. „China pregătește de mult mai puțină expunere la SUA, diversificându-se în toate felurile, nu doar în ceea ce privește partenerii comerciali, investițiile, ci și monedele și sistemul de plăți", a declarat Keyu Jin, profesor asociat de economie la London School of Economics, pentru Fareed Zarakia de la CNN în timpul Forumului Economic Mondial de la Davos, luna trecută. „Tarifele vor afecta ambele țări. Dar ați văzut deja un fel gradual de redirecționare a comerțului către alte țări (din partea companiilor chineze)", a spus Jin. China consideră că „Trump este cineva cu care poate negocia, că există loc pentru negocieri", a adăugat ea.
DIN ACEEASI CATEGORIE...
-
Trump a amenințat dur Rusia. Ce se întâmplă dacă în 60 de zile Kremlinul nu va agrea un armistițiu în Ucraina
Președintele american Donald Trump a afirmat vineri, 11 iulie, ca intenționeaza sa faca o „declarație majora" la i ...
-
E UN EROU! Medic acuzat de distrugerea vaccinurilor COVID și emiterea de certificate false absolvit de procurorul general al Americii
Procurorul general al SUA, Pam Bondi, a ordonat sambata retragerea acuzațiilor impotriva unui medic acuzat de distrugere ...
-
Continuă măcelul în Gaza: 59 de palestinieni, între care și copii, uciși în timp ce se duceau să ia mâncare
Cel putin 31 de palestinieni au fost impuscati mortal sambata in timp ce se indreptau catre un loc de distribuire a ajut ...
-
Șeful FBI presat sa demisioneze din pricina deciziei controversate în cazul Jeffrey Epstein
Directorul FBI, Kash Patel, este presat sa demisioneze legat de nemultumirea fata de decizia Departamentului de Justitie ...
-
Rusia a lansat cel mai mare atac cu drone și rachete asupra Ucrainei de la începutul războiului, după anunțul lui Trump. Zelenski: "Este foarte revelator"
Armata rusa a tras 728 de drone si 13 rachete catre Ucraina in noaptea de marti spre miercuri, 9 iulie, potrivit Fortelo ...
-
Donald Trump se dă lebădă-n lighean: "Voi bombarda Moscova și Beijingul!"
Donald Trump a susținut in timpul unei intalniri private anul trecut ca l-a amenințat pe președintele rus Vladimir Putin ...
-
Omul de încredere al lui Trump s-a născut în URSS. Documente obținute de jurnaliști dezvăluie originile reale ale consilierului-cheie
Într-un peisaj politic american in care loialitațile și biografiile personale sunt adesea examinate cu lupa, una d ...
-
O ofensivă chineză asupra Taiwanului ar putea declanșa un atac rusesc asupra NATO? Scenariul unui conflict global prinde contur, spun experții
O ipoteza care pana nu demult parea rezervata literaturii de anticipație incepe sa capete contur in analizele strategice ...
-
Armata chineză a țintit cu laser un avion german: contre pe axa Berlin - Beijing
Armata chineza a țintit cu laser un avion german care participa la o operațiune a Uniunii Europene denumita ASPIDES, car ...
-
Analiză financiară: Trump ajută UE prin politica sa comercială. Moneda unică europeană se apreciază puternic
Euro se apreciaza puternic, iar politicile comerciale ale presedintelui american Donald Trump ar putea sustine si mai mu ...
-
BRICS ripostează după amenințările lui Trump: Grupul nu se implică în confruntarea între tabere şi nu vizează nicio ţară
Statele membre BRICS nu cauta "confruntarea", dupa ce presedintele american Donald Trump a amenintat ca impuna taxe vama ...
-
Demersul lui Gheorghe Piperea va rascoli Afacerea Pfizergate. AFP: Moţiune de cenzură fără riscuri dar se prefigurează tulburări pentru Ursula von der Leyen
Șefa Comisiei Europene participa astazi la dezbaterea motiunii de cenzura impotriva sa, inițiata de eurodeputatul AUR, G ...
-
Șeful NATO are un scenariu în care China va incita Rusia să atace țările alianței. Rușii spun ca Rutte a dat-o pe ciuperci halucinogene
Secretarul general al NATO, Mark Rutte, a declarat intr-un interviu acordat New York Times ca China ar putea impinge Rus ...
-
Elon Musk face un partid cu care sa-l dea jos de la putere pe Donald Trump
Miliardarul Elon Musk, care si-a incheiat in iunie misiunea de sef al Departamentului american pentru Eficienta Guvernam ...
-
Proteste în mai multe oraşe faţă de adoptarea monedei euro: Manifestanţii cer referendum şi demisia Guvernului din Bulgaria
În mai multe orase din Bulgaria au avut loc sambata demonstratii impotriva adoptarii monedei euro, care ar urma sa ...
-
Discuția Trump - Putin a luat sfârșit: ce au vorbit cei doi lideri?
Președintele rus Vladimir Putin, intr-o conversație cu omologul sau american Donald Trump, a remarcat disponibilitatea R ...
-
Flota "fantomă" a Rusiei, Iranului și Coreei de Nord gestionată pentru a evita sancțiunile UE: Circa 900 de nave implicate
"Flota fantoma" utilizata de Rusia, dar si de Iran si Coreea de Nord, pentru a transporta petrol ocolind sanctiunile ar ...
-
China a creat prima armă energetică: Poate provoca un blackout la nivel global care generează distrugeri la nivel cibernetic
China iși continua campania de intimidare strategica și psihologica printr-un nou episod: o animație difuzata de televiz ...
-
Se bat pe viață și pe moarte. Trump cere DOGE să taie fondurile guvernamentale pentru Musk: „Elon ar trebui să-și închidă prăvălia și să se întoarcă în Africa de Sud"
Președintele american Donald Trump a sugerat marți, 1 iulie, ca departamentul pentru eficiența guvernamentala (DOGE), ca ...
-
Cum ar putea Donald Trump să devină Dictatorul SUA cu puteri depline la fel ca Xi Jinping sau Vladimir Putin
Majoritațile republicane din Congres și conservatorii de la Curtea Suprema cedeaza puterea in loc sa o protejeze, oferin ...
-
Pfizergate în curtea Ursulei von der Leyen: Gheorghe Piperea a depus moțiunea care va inflama scandalul la Bruxelles
O moțiune de cenzura impotriva Comisiei Europene, condusa de Ursula von der Leyen, a fost depusa oficial joi la Președin ...
-
Acum li s-a pus pata pe Liban: Israelul lovește puternic regimul de la Beirut. Trei oameni au murit iar Tel Aviv-ul vorbește despre eliminarea unor ținte importante
Trei persoane au fost ucise, sambata, in sudul Libanului in doua lovituri efectuate de drone israeliene, a anuntat Minis ...
-
România, „teren de testare pentru o nouă strategie" a Rusiei. Semnalul de alarmă tras de președinta Georgiei
Președinta Georgiei considera ca tacerea in fața amenintarilor rusesti slabeste increderea in UE. Într-un interviu ...
-
Ce se întâmplă cu Meloni? Grimasele premierului Italiei au devenit virale: Consum de droguri sau "spionaj mental"!
Giorgia Meloni este, mai nou, in centrul unui val de speculații dupa un interviu in care a afișat grimase necontr ...
-
MAGA se transferă în MEGA: Revoluția lui Trump sosește în Europa. "Actuala ordine e dezordinea viitorului!"
În numai șase luni, SUA au trecut de la promovarea democrației liberale și liberului schimb la promovarea iliberal ...
-
Nicușor Dan n-a priceput nimic de la Regele Spaniei: Nu vom cheltui mai mult de 2,1% din PIB pentru NATO. România in criză economică e gata de 5%
Spania ii da peste bot lui Trump: "Nu vom cheltui mai mult de 2,1% din PIB pentru NATO. Romania in criza economica e gat ...
-
Deutsche Welle: România nu a obținut nimic la summitul NATO. Nimic din ceea ce ar putea descuraja Rusia în Estul Europei
Situația problematica de la Marea Neagra, atacurile cibernetice și amenințarile hibride care au afectat nu doar Romania, ...
-
Planul bugetar al lui Donald Trump transferă bogăţia de la tineri către vârstnici și crește datoria publică, susțin analiștii din SUA
Noua propunere bugetara a presedintelui Donald Trump, care include reduceri masive de taxe, ar duce in mod efectiv la un ...
-
Are Teheranul un alt sit de îmbogățire ascuns sub "Muntele Târnăcopului", o locație "sigură și invulnerabilă"?
Un al patrulea sit de imbogațire a uraniului, care nu mai este atat de secret, dar este „invulnerabil" conform Ira ...
-
Se formează o nouă ordine mondială: Rețeaua paralelă care pune în plan secund rolul Occidentului
China iși consolideaza poziția de lider in Sudul Global, grupul economiilor emergente din Asia, Africa și America Latina ...
comentarii
Adauga un comentariuAdauga comentariu