Donald Trump a dezlănțuit urgia fiscală. Cât de pregătit este Beijingul pentru un război comercial?
Postat la: 04.02.2025 | Scris de: ZIUA NEWS

Președintele Donald Trump și-a îndeplinit în sfârșit promisiunea din campania electorală de a crește tarifele la importurile chinezești - anunțând sâmbătă taxe de 10 % la toate produsele chinezești care intră în țară, ca parte a unor măsuri comerciale radicale care vizează, de asemenea, Mexicul și Canada. Acum, întrebarea liderilor chinezi este cât de puternic vor riposta.
În urma anunțului, oficialii chinezi - care au fost loviți de măsura lui Trump în timp ce se aflau în mijlocul unei sărbători publice de o săptămână - au promis să depună o plângere la Organizația Mondială a Comerțului și „să ia contramăsurile corespunzătoare", fără a preciza sub ce formă. Impunerea unui tarif de 10 % asupra bunurilor chinezești importate în Statele Unite „încalcă grav normele OMC", a declarat duminică Ministerul chinez al Comerțului într-o declarație, adăugând că China își va „apăra cu hotărâre drepturile".
Acest răspuns, cel puțin până în prezent, a fost vizibil mai puțin concret decât cele ale Mexicului și Canadei, care s-au grăbit să promită tarife de retorsiune rapide. Cel mai recent anunț ridică un tarif de 10 % pentru produsele chinezești, mai degrabă decât un tarif de 25 % pentru toate bunurile din Mexic și pentru majoritatea celor din Canada - toate acestea sunt așteptate să intre în vigoare marți. Spre deosebire de China, unde cele mai recente tarife se adaugă celor existente pentru o gamă largă de produse, Canada și Mexicul s-au bucurat anterior de o relație aproape scutită de taxe vamale cu SUA.
Dar există și alte motive, în afară de numărul de lângă semnul procentual și de sărbătoarea publică din China, care ar putea explica reacția relativ blândă a celei de-a doua mari economii a lumii. Beijingul s-a bucurat de un început neașteptat de cald al celui de-al doilea mandat al lui Trump - o evoluție binevenită pentru liderii chinezi, care încearcă să evite escaladarea fricțiunilor comerciale și tehnologice, în același timp în care economia țării dependente de exporturi încetinește.
Liderul chinez Xi Jinping și Trump au avut ceea ce liderul american a numit o convorbire telefonică „foarte bună" cu câteva zile înainte ca Trump să preia funcția, iar la ceremonia sa inaugurală a participat cel mai înalt oficial chinez trimis vreodată la un astfel de eveniment. Președintele american a trimis și alte semnale că se află în modul de negociere cu Beijingul - afirmând în repetate rânduri că speră să colaboreze cu Xi în vederea soluționării războiului Rusiei din Ucraina și sugerând, într-un interviu recent acordat Fox News, că el crede că Washingtonul și Beijingul ar putea ajunge la un acord comercial.
În timp ce președintele a făcut campanie pentru a câștiga competiția economică cu China și și-a dotat administrația cu o mulțime de șoimi ai Chinei, tonul recent poate sugera Beijingului că este mai bine să nu escaladeze prea mult, cel puțin nu încă. Tarifele de 10 % sunt departe de tarifele de peste 60 % pe care Trump a sugerat că le-ar putea impune asupra bunurilor chinezești în timpul campaniei electorale. Trump - cel puțin în retorica sa - a legat în mare măsură aceste taxe de rolul furnizorilor chinezi în comerțul cu fentanil, nu de dezechilibrul comercial uriaș dintre SUA și China.
În schimb, așteptările din China au fost că Trump ar putea aștepta până când va primi rezultatele unei anchete mai ample privind relațiile economice și comerciale dintre SUA și China, pe care a comandat-o printr-un ordin executiv semnat în prima sa zi de mandat. „Trump se poate baza pe rezultatele viitoare ale investigațiilor comerciale pentru a impune sau extinde tarifele asupra anumitor țări, testând toleranța și dorința acestora de a negocia", se arată într-o analiză publicată duminică pe site-ul web al think tank-ului Fudan Development Institute din Shanghai.
„Riscul escaladării într-un 'război comercial în toată regula' nu poate fi exclus. Înainte de a lua măsuri efective, Trump poate încă să utilizeze strategii ambigue pentru a face presiuni asupra adversarilor și să aștepte concesii substanțiale din partea acestora", a continuat analiza. Revizuirea ordonată de Trump, prevăzută pentru 1 aprilie, este de așteptat să determine dacă Casa Albă va impune taxe suplimentare Chinei. Între timp, Beijingul are timp să construiască o relație cu Trump, să îl primească în capitala chineză sau să facă presiuni pentru un acord preventiv pentru a evita sancțiuni economice mai severe.
Mesajul din partea eșalonului politic superior al Chinei a fost conciliant. Vicepremierul chinez Ding Xuexiang a declarat luna trecută elitelor reunite la Davos că Beijingul dorește să „promoveze comerțul echilibrat" cu lumea, în timp ce Xi a făcut apel la un „nou punct de plecare" în relațiile dintre SUA și China. Decizia Beijingului de a se plânge la OMC cu privire la noile tarife subliniază un mesaj-cheie al propagandiștilor Partidului Comunist Chinez: China respectă regulile globale, în timp ce SUA nu le respectă. Beijingul și-a apărat, de asemenea, eforturile de a controla exporturile de precursori chimici pentru fentanil și a afirmat că criza drogurilor este „problema Americii".
Rămâne de văzut dacă China va anunța mai multe contramăsuri comerciale în zilele următoare. Dar răspunsul său inițial la taxa de 10 % și mesajele din ultimele săptămâni sugerează că ar putea fi încă în expectativă înainte de a căuta prea adânc în setul său de măsuri de retorsiune. Un articol de opinie publicat duminică de televiziunea de stat CCTV a criticat tarifele „eronate", făcând totodată apel la mai multă cooperare între cele două țări. Experții din interiorul țării au minimalizat impactul tarifelor de 10% - pe fondul unei dezbateri mai ample cu privire la faptul dacă ar fi util pentru China să escaladeze un război comercial ca în timpul primei administrații.
În 2018, Trump a majorat sau a impus tarife pentru sute de miliarde de dolari de importuri chinezești în SUA, iar Beijingul a ripostat cu ceea ce analiștii spun că au fost aproximativ 185 de miliarde de dolari de tarife proprii pe bunuri americane. Administrația Biden a menținut în mare parte aceste taxe în vigoare, concentrându-se în același timp pe propria sa abordare a comerțului cu China, așa-numita „curte mică, gard înalt" - impunând controale specifice ale exporturilor privind accesul Chinei la tehnologii de vârf care ar putea avea aplicații militare.
Astfel, Beijingul și-a declanșat propriile controale, limitând exportul anumitor minerale critice și al tehnologiilor conexe pe care țările se bazează pentru a fabrica produse, de la bunuri militare la semiconductori. La sfârșitul anului trecut, țara și-a revizuit reglementările privind controlul exporturilor, sporindu-și capacitatea de a restricționa așa-numitele bunuri cu dublă utilizare. O intensificare a utilizării acestor controale, precum și a tarifelor de retorsiune, ar putea reprezenta o mișcare pentru Beijing în săptămânile următoare sau dacă Trump impune tarife mai mari în lunile următoare.
Între timp, Beijingul a luat deja măsuri pentru a se izola de unele dintre efectele tarifelor, despre care Trump însuși a recunoscut că ar putea aduce „durere" pentru americani - o recunoaștere care urmează îngrijorărilor economiștilor și membrilor Congresului că americanii vor suporta costul măsurilor. Statele Unite au importat mărfuri din China în valoare de 401 miliarde de dolari, cu un deficit comercial de peste 270 de miliarde de dolari în primele 11 luni ale anului trecut, potrivit datelor guvernului american. Aceasta a plasat China după Mexic ca principală sursă de bunuri importate în SUA.
Presa de stat chineză a declarat duminică că exporturile țării către SUA reprezintă doar 3% din PIB-ul lor și mai puțin de 15% din exporturile totale ale Chinei. „China pregătește de mult mai puțină expunere la SUA, diversificându-se în toate felurile, nu doar în ceea ce privește partenerii comerciali, investițiile, ci și monedele și sistemul de plăți", a declarat Keyu Jin, profesor asociat de economie la London School of Economics, pentru Fareed Zarakia de la CNN în timpul Forumului Economic Mondial de la Davos, luna trecută. „Tarifele vor afecta ambele țări. Dar ați văzut deja un fel gradual de redirecționare a comerțului către alte țări (din partea companiilor chineze)", a spus Jin. China consideră că „Trump este cineva cu care poate negocia, că există loc pentru negocieri", a adăugat ea.
DIN ACEEASI CATEGORIE...
-
A căzut Iron Dome? Israelul rămâne fără interceptori în timp ce Iranul continuă să lanseze rachete hipersonice
Israelul se confrunta cu o lipsa acuta de interceptori pentru sistemele antiracheta de tip Arrow, exact in momentul in c ...
-
Jeffrey Sachs: "Opriți-l pe Netanyahu mai înainte ca să ne aducă moartea tuturor!"
De aproape 30 de ani, prim-ministrul israelian Beniamin Netanyahu impinge Orientul Mijlociu spre razboi și distrugere. O ...
-
Iranul spun ca e "începutul sfârșitului" pentru Iron Dome: au lansat devastatoarele rachete Fattah-1 hipersonice
Iranul și-a lansat "rachetele Fattah-1" spre Israel, potrivit agenției de presa de stat semi-oficiale Mehr pe X, informe ...
-
Iranul a anuțat lansarea unui nou val de rachete hipersonice asupra Israelului - Locuitorii din Haifa și Tel Aviv, încurajați să evacueze zona
Gardienii Revolutiei iranieni au afirmat miercuri ca au lansat rachete hipersonice asupra Israelului, in a sasea noapte ...
-
Iran susține că a fentat Israelul cu o nouă tactică de atac cu rachete balistice. Proiectilele Iron Dome s-au lovit între ele
Iranul afirma ca a folosit o tactica noua cu rachete balistice pentru a pacali sistemele de aparare ale Israelului, in t ...
-
Israel bagă în război SUA si UE împotriva Iranului: "Este singura opțiune pentru a opri bomba nucleară"
Israelul a cerut Statelor Unite, in ultimele 48 de ore, sa participe direct la ofensiva militara impotriva Iranului, cu ...
-
Legătura biblică dintre atacului Israelului asupra Iranului și gestul simbolic al lui Netanyahu la Zidul Plângerii
Operațiunea militara a fost denumita „Rising Lion" („Leul care se ridica"), un titlu inspirat dintr-un verse ...
-
Conflictul dintre Israel și Iran, un potenţial focar de criză globală: prețul petrolului explodează, iar scenariile economice devin tot mai sumbre
Pietele petroliere si-au inversat tendinta in doar doua zile, trecand de la temerile legate de supraproductie la ingrijo ...
-
Presa americana consideră ca atacul israelian a bagat SUA in razboi cu Iranul
Presa americana comenteaza la cald atacul israelian asupra Iranului concluzionand ca are doua obiective majore si alarma ...
-
Audieri in Congresul SUA: Pentagonul sugerează că are planuri de urgenţă pentru a invada Groenlanda şi Panama
Secretarul american al apararii Pete Hegseth a parut sa recunoasca, joi, ca Pentagonul a elaborat planuri pentru a prelu ...
-
Discurs furibund al premierului Netanyahu, după atacul lansat asupra Iranului: "Israelul se află într-un punct decisiv al istoriei sale!"
„Israelul se afla intr-un punct decisiv al istoriei sale". Așa a incepe discuruls exploziv al premierului Netanyah ...
-
Conducerea de la Teheran a fost indusă în eroare: planul prin care Israelul a reușit cu ajutorul SUA să pacălească vigilența iraniană
Statele Unite au participat la o campanie masiva pentru a face Iranul sa creada ca un atac israelian nu va avea loc imed ...
-
CBS News: Israelul este pregătit să atace Iranul. SUA pregătesc o evacuări ale ambasadelor din Orientul Mijlociu
Israelul este complet pregatit sa declanseze o operatiune militara impotriva Iranului, potrivit unor surse citate de CBS ...
-
Guvernatorul Californiei către Donald Trump: "Arestează-mă și termină cu asta, dar lăsați copiii. Este panică în masă"
Guvernatorul Californiei, Gavin Newsom, a declarat ca i-a spus președintelui Donald Trump sa „termine pur și simpl ...
-
„O demonstrație autoritară de forță". Prin trimiterea trupelor în Los Angeles, în conflict cu conducerea democrată a Californiei, Trump testează limitele autorității prezidențiale
Mobilizarea militarilor Garzii Naționale pentru reprimarea protestelor antimigrație din Los Angeles a demonstrat ca Dona ...
-
Vladimir Putin: Rubla rusească dă lovitura în 2025 și devine cea mai profitabilă monedă din lume
În pofida unui razboi prelungit, a scaderii preturilor petrolului si a sanctiunilor severe, rubla ruseasca a inreg ...
-
Serviciile secrete din Germania: Operațiunea Pânza de păiajen a ucrainenilor nu a fost nici pe departe un succes atât de răsunător
Atacul ucrainean cu drone executat duminica trecuta asupra aerodromurilor rusesti a neutralizat circa 10% din flota rusa ...
-
Rusia îi oferă azil lui Elon Musk în contextul conflictului cu Donald Trump
Joi, a izbucnit o disputa intre Casa Alba și Musk, consilier senior și prieten apropiat al lui Trump de cateva luni, pe ...
-
Donald Trump, decizie fără precedent: A impus sancțiuni împotriva judecătorilor Curții Penale Internaționale
Administratia presedintelui Donald Trump a impus joi sanctiuni impotriva a patru judecatori ai Curtii Penale Internation ...
-
Războil de la Casa Albă ia amploare: Strategul lui Trump cere președintelui să preia controlul asupra SpaceX și să-l expulzeze pe Musk din SUA!
Scandalul dintre Donald Trump și Elon Musk atrage noi figuri. Strategul politic Steve Bannon l-a indemnat pe președintel ...
-
Donald Trump îl asimilează pe Friedrich Merz naziştilor vorbind despre Debarcarea în Normandia: "Nu e o zi bună pentru tine!"
Presedintele american Donald Trump l-a asimilat joi, in Biroul Oval, la Casa Alba, pe cancelarul german Friedrich Merz, ...
-
Războiul dintre Donald Trump şi Elon Musk a reusit sa-l puna in umbra pe cel dintre Rusia si Ucraina
Donald Trump si Elon Musk s-au "sfasiat" in public joi, acuzandu-se de "nebunie" si "nerecunostinta", intr-o ruptura la ...
-
Șeful Pentagonului: "Aliații NATO nu se pot baza pe SUA pentru apărarea lor!" România ar fi o țintă sigură în calea Rusiei
Aliații NATO nu se pot baza pe SUA pentru apararea lor, avertizeaza șeful american al apararii, Pete Hegseth. "Statele U ...
-
Bulgaria, împărțită în fața viitoarei aderări la zona euro. De ce jumătate dintre bulgari nu-și doresc adoptarea monedei unice
Bulgaria a primit, miercuri, aprobarea Comisiei Europene si a Bancii Centrale Europene de a adera la euro de la 1 ianuar ...
-
Americanii sunt șucăriți că nu li s-a spus de Operațiunea SpiderWeb: Pentru prima dată în 3 ani, șeful Pentagonului lipsește de la reuniunea Grupului de contact pentru Ucraina
Secretarul apararii Pete Hegseth nu va participa miercuri la reuniunea a 50 de ministri ai apararii la sediul NATO din B ...
-
Elon Musk îl atacă pe Donald Trump la cateva zile după ce a părăsit Casa Albă: „Bugetul este o abominație respingătoare, clientelar și scandalos"
Elon Musk a lansat un atac dur la adresa administrației Trump, criticand vehement proiectul de buget susținut de fostul ...
-
China a luat o decizie cu mare impact: Va provoca o criză la nivel global. Europa și SUA riscă să oprească producția
Îngrijorarea privind dominatia Chinei asupra mineralelor critice a crescut marti, dupa ce producatorii auto global ...
-
De ce vrea Pentagonul să integreze Groenlanda mai strâns în Comandamentul de Nord al SUA
Departamentul american al Apararii se pregatește sa schimbe jurisdicția Groenlandei, mutand-o de la Comandamentul Europe ...
-
Cum a fost posibil „Pearl Harbor-ul" Rusiei: 117 drone livrate în camioane, operațiune coordonată de lângă un sediu al fostului KGB
Ucraina a reușit o operațiune militara care va ramane in istorie alaturi de alte atacuri de mare succes, precum Pearl Ha ...
-
Polonia și-a ales președintele: Karol Nawrocki a câștigat alegerile la o diferență extrem de mică de Rafal Trzaskowski
Candidatul de dreapta Karol Nawrocki l-a invins la limita pe centristul Rafał Trzaskowski in turul al doilea al alegeril ...
comentarii
Adauga un comentariuAdauga comentariu