Razboiul Rece 2.0: Vladimir Putin a dat semnale către SUA că este dispus la pace în Ucraina în condițiile Kremlinului
Postat la: 27.01.2024 | Scris de: ZIUA NEWS

Vladimir Putin ar fi "sondat terenul" în privinţa Statelor Unite dând semnale că ar fi dispus la negocieri pentru încetarea războiului din Ucraina, dar numai in anumite conditii impuse de Kremlin.
Bloomberg, care a citat sub acoperirea anonimatului două persoane apropiate de Kremlin, a scris, joi, că Putin "testează apele" pentru a afla dacă Washingtonul ar fi dispus să se angajeze în discuţii. Liderul de la Kremlin ar fi contactat Statele Unite prin canale indirecte.
Sursele Bloomberg susţin că Putin "ar putea fi dispus să ia în considerare" și renunţarea la insistenţa sa privind statutul de neutralitate pentru Ucraina şi chiar să renunţe în cele din urmă la opoziţia faţă de o eventuală aderare la NATO - a cărei ameninţare a fost o justificare centrală a Rusiei pentru invazie.
Aluziile privind o disponibilitate a Moscovei pentru discuţii ar putea contribui la semănarea unor disensiuni în rândul aliaţilor Ucrainei, izolând Kievul şi subminând eforturile preşedintelui Volodimir Zelenski de a obţine sprijin pentru propria sa formulă de pace, care solicită retragerea completă a Rusiei, a comentat Bloomberg.
Persoanele apropiate Kremlinului au declarat pentru Bloomberg că semnalele au fost transmise oficialilor americani de rang înalt luna trecută prin intermediul unui intermediar pe care au refuzat să îl identifice. Potrivit acestora, Putin ar putea fi dispus să ia în considerare renunţarea la insistenţa privind statutul de neutralitate pentru Ucraina şi chiar să renunţe în cele din urmă la opoziţia faţă de o eventuală aderare la NATO. Dar acest lucru ar veni cu un preţ pe care Kievul l-a respins în mod categoric - acceptarea controlului Kremlinului asupra teritoriului pe care a ajuns să îl ocupe în ultimii ani, adică asupra a ceea ce reprezintă acum circa 18% din Ucraina, inclusiv teritorii confiscate după începutul invaziei sale de acum doi ani.
"Preşedintele Putin a declarat în numeroase rânduri că Rusia a fost, este şi va continua să fie deschisă pentru negocieri privind Ucraina", a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, ca răspuns la o întrebare adresată de Bloomberg News. "Suntem hotărâţi să ne atingem obiectivele. Şi ar prefera să le finalizăm prin mijloace diplomatice. Dacă nu, operaţiunea militară va fi continuată până când ne vom atinge obiectivele", a declarat Peskov pentru Bloomberg.
În mod public, Putin nu a dat niciun indiciu că este dispus să se oprească la actualele linii de front. Kievul, susţinut de SUA şi de alţi aliaţi, afirmă că urmăreşte să recupereze toate teritoriile luate de forţele Moscovei, iar renunţarea la acest lucru ar fi dificil din punct de vedere politic pentru Zelenski. Dar, cu un ajutor vital de 110 miliarde de dolari din partea SUA şi a Uniunii Europene blocat în procesul de aprobare, perspectivele sunt incerte în ceea ce priveşte capacitatea Ucrainei de a continua lupta pe termen lung.
"Este în beneficiul lor ca toată lumea să creadă că există un canal secundar şi că este atât de secret, încât nimeni nu-şi poate da seama, pentru că îi sperie foarte tare pe ucraineni", a comentat Fiona Hill, fost înalt oficial al Casei Albe care s-a ocupat de Rusia. "Ruşii vor ca noi să creăm această idee - că există un canal de comunicare şi că totul depinde de SUA, astfel încât nimeni sau nimic altceva nu joacă un rol", a adăugat ea. "Este o piesă clasică a ruşilor", a comentat Hill.
Ideea că ar exista un canal secret secundar a circulat, de asemenea, în capitalele europene, deşi oficialii neagă că ar şti ceva despre el. "Am auzit aceste zvonuri şi nu ştiu ce să înţeleg din ele - dacă este vorba de a obţine câştiguri politice, de a fi percepuţi ca fiind moderaţi", a declarat consilierul suedez pentru securitate naţională Henrik Landerholm într-un interviu acordat la Washington, unde se întâlnea cu omologul său american, Jake Sullivan. "Putin ar fi, evident, destul de fericit dacă ar putea obţine un acord bazat pe câştigurile teritoriale actuale, ceea ce, bineînţeles, iese din discuţie pentru prietenii noştri ucraineni", a comentat responsabilul suedez.
Şi The New York Times a relatat luna trecută că intermediarii au transmis oficialilor americani că Putin a indicat un interes pentru o încetare a focului care să îngheţe războiul de-a lungul liniilor actuale ale frontului.
În ultimul an au avut loc contacte informale care au implicat intermediari americani şi ruşi, în încercarea de a explora perspectivele unor discuţii de pace. Aceste aşa-numite iniţiative de tip canal secundar implică, de obicei, persoane fără funcţii oficiale, ceea ce permite guvernelor lor să nege orice rol în discuţii, fiind în acelaşi timp informate despre ceea ce se spune. Cu toate acestea, nu este clar dacă în prezent sunt în curs de desfăşurare eforturi semnificative, a scris Bloomberg.
Fiodor Lukianov, preşedintele Consiliului pentru Politică Externă şi de Apărare de la Moscova, un organism pro-Kremlin, a declarat că orice acord care ar oficializa controlul rusesc asupra teritoriilor ocupate "ar echivala cu crearea unui nou sistem de securitate în Europa, ceea ce a fost, într-adevăr, obiectivul principal al lui Putin de la început. Dar nu există acum semne că cineva este pregătit pentru asta", a adăugat el.
Pentru Putin, împiedicarea aderării Ucrainei la NATO a fost una dintre justificările sale cel mai des repetate pentru invazie şi nu a existat niciun indiciu public că şi-a schimbat punctul de vedere.
"Ne îndreptăm spre un impas, un conflict îngheţat în care Ucraina se concentrează mai mult pe apărarea şi reconstrucţia a ceea ce are decât pe încercarea de a recuceri Donbasul şi Crimeea", a declarat Charles Kupchan, senior fellow la Council on Foreign Relations. "Este o schimbare de facto de politică, chiar dacă nu este o schimbare de politică declarată de către SUA şi de către Ucraina", a continuat el.
Invazia Rusiei a revigorat alianţa NATO, Finlanda şi Suedia punând capăt unor decenii de neutralitate pentru a se alătura alianţei militare occidentale. Înainte de război, perspectivele de aderare ale Ucrainei erau, în cel mai bun caz, îndepărtate. Putin ar putea calcula că Ucraina s-ar confrunta cu o aşteptare lungă şi ar fi vulnerabilă la opoziţia unor lideri europeni individuali, cum ar fi premierul ungar Viktor Orban şi noul premier slovac, Robert Fico, care a promis că se va opune prin veto cererii de aderare a Kievului la NATO. În SUA, fostul preşedinte Donald Trump, candidatul republican la alegerile prezidenţiale, a dat de înţeles că se va retrage din alianţă şi a promis o înţelegere rapidă cu Putin pentru a pune capăt războiului.
"Nu cred că Putin este pregătit să negocieze în acest moment, şi mă refer la faptul că nu cred că este pregătit să facă vreo concesie", a declarat Paul Saunders, preşedintele Centrului pentru Interes Naţional din Washington. "Sunt sigur că ar fi fericit să negocieze concesiile altora faţă de Rusia", a punctat el.
Zelenski şi preşedintele elveţian Viola Amherd au anunţat la începutul acestei luni planuri de a organiza o conferinţă de pace la nivel înalt în Elveţia, în timp ce Kievul caută sprijin pentru proiectul său de restabilire a frontierelor Ucrainei din 1991. Zelenski a declarat că Rusia nu va fi invitată. Ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, s-a întâlnit marţi cu omologul său elveţian Ignazio Cassis la Naţiunile Unite din New York. Partea rusă a criticat "sprijinul nesăbuit al Bernei" pentru Ucraina, a declarat ulterior Ministerul de Externe de la Moscova.
"Ruşii, de la Putin în jos, au spus public că sunt gata să discute, de luni de zile", a declarat Samuel Charap, politolog senior la RAND Corp. "Ar putea fi o capcană, o cacealma sau o încercare diabolică de a crea un punct comun. Sau poate fi reală. Până când cineva nu va testa această propunere, nu vom şti niciodată cu siguranţă", a conchis el.
DIN ACEEASI CATEGORIE...
-
Rusia a lansat cel mai mare atac cu drone și rachete asupra Ucrainei de la începutul războiului, după anunțul lui Trump. Zelenski: "Este foarte revelator"
Armata rusa a tras 728 de drone si 13 rachete catre Ucraina in noaptea de marti spre miercuri, 9 iulie, potrivit Fortelo ...
-
Donald Trump se dă lebădă-n lighean: "Voi bombarda Moscova și Beijingul!"
Donald Trump a susținut in timpul unei intalniri private anul trecut ca l-a amenințat pe președintele rus Vladimir Putin ...
-
Omul de încredere al lui Trump s-a născut în URSS. Documente obținute de jurnaliști dezvăluie originile reale ale consilierului-cheie
Într-un peisaj politic american in care loialitațile și biografiile personale sunt adesea examinate cu lupa, una d ...
-
O ofensivă chineză asupra Taiwanului ar putea declanșa un atac rusesc asupra NATO? Scenariul unui conflict global prinde contur, spun experții
O ipoteza care pana nu demult parea rezervata literaturii de anticipație incepe sa capete contur in analizele strategice ...
-
Armata chineză a țintit cu laser un avion german: contre pe axa Berlin - Beijing
Armata chineza a țintit cu laser un avion german care participa la o operațiune a Uniunii Europene denumita ASPIDES, car ...
-
Analiză financiară: Trump ajută UE prin politica sa comercială. Moneda unică europeană se apreciază puternic
Euro se apreciaza puternic, iar politicile comerciale ale presedintelui american Donald Trump ar putea sustine si mai mu ...
-
BRICS ripostează după amenințările lui Trump: Grupul nu se implică în confruntarea între tabere şi nu vizează nicio ţară
Statele membre BRICS nu cauta "confruntarea", dupa ce presedintele american Donald Trump a amenintat ca impuna taxe vama ...
-
Demersul lui Gheorghe Piperea va rascoli Afacerea Pfizergate. AFP: Moţiune de cenzură fără riscuri dar se prefigurează tulburări pentru Ursula von der Leyen
Șefa Comisiei Europene participa astazi la dezbaterea motiunii de cenzura impotriva sa, inițiata de eurodeputatul AUR, G ...
-
Șeful NATO are un scenariu în care China va incita Rusia să atace țările alianței. Rușii spun ca Rutte a dat-o pe ciuperci halucinogene
Secretarul general al NATO, Mark Rutte, a declarat intr-un interviu acordat New York Times ca China ar putea impinge Rus ...
-
Elon Musk face un partid cu care sa-l dea jos de la putere pe Donald Trump
Miliardarul Elon Musk, care si-a incheiat in iunie misiunea de sef al Departamentului american pentru Eficienta Guvernam ...
-
Proteste în mai multe oraşe faţă de adoptarea monedei euro: Manifestanţii cer referendum şi demisia Guvernului din Bulgaria
În mai multe orase din Bulgaria au avut loc sambata demonstratii impotriva adoptarii monedei euro, care ar urma sa ...
-
Discuția Trump - Putin a luat sfârșit: ce au vorbit cei doi lideri?
Președintele rus Vladimir Putin, intr-o conversație cu omologul sau american Donald Trump, a remarcat disponibilitatea R ...
-
Flota "fantomă" a Rusiei, Iranului și Coreei de Nord gestionată pentru a evita sancțiunile UE: Circa 900 de nave implicate
"Flota fantoma" utilizata de Rusia, dar si de Iran si Coreea de Nord, pentru a transporta petrol ocolind sanctiunile ar ...
-
China a creat prima armă energetică: Poate provoca un blackout la nivel global care generează distrugeri la nivel cibernetic
China iși continua campania de intimidare strategica și psihologica printr-un nou episod: o animație difuzata de televiz ...
-
Se bat pe viață și pe moarte. Trump cere DOGE să taie fondurile guvernamentale pentru Musk: „Elon ar trebui să-și închidă prăvălia și să se întoarcă în Africa de Sud"
Președintele american Donald Trump a sugerat marți, 1 iulie, ca departamentul pentru eficiența guvernamentala (DOGE), ca ...
-
Cum ar putea Donald Trump să devină Dictatorul SUA cu puteri depline la fel ca Xi Jinping sau Vladimir Putin
Majoritațile republicane din Congres și conservatorii de la Curtea Suprema cedeaza puterea in loc sa o protejeze, oferin ...
-
Pfizergate în curtea Ursulei von der Leyen: Gheorghe Piperea a depus moțiunea care va inflama scandalul la Bruxelles
O moțiune de cenzura impotriva Comisiei Europene, condusa de Ursula von der Leyen, a fost depusa oficial joi la Președin ...
-
Acum li s-a pus pata pe Liban: Israelul lovește puternic regimul de la Beirut. Trei oameni au murit iar Tel Aviv-ul vorbește despre eliminarea unor ținte importante
Trei persoane au fost ucise, sambata, in sudul Libanului in doua lovituri efectuate de drone israeliene, a anuntat Minis ...
-
România, „teren de testare pentru o nouă strategie" a Rusiei. Semnalul de alarmă tras de președinta Georgiei
Președinta Georgiei considera ca tacerea in fața amenintarilor rusesti slabeste increderea in UE. Într-un interviu ...
-
Ce se întâmplă cu Meloni? Grimasele premierului Italiei au devenit virale: Consum de droguri sau "spionaj mental"!
Giorgia Meloni este, mai nou, in centrul unui val de speculații dupa un interviu in care a afișat grimase necontr ...
-
MAGA se transferă în MEGA: Revoluția lui Trump sosește în Europa. "Actuala ordine e dezordinea viitorului!"
În numai șase luni, SUA au trecut de la promovarea democrației liberale și liberului schimb la promovarea iliberal ...
-
Nicușor Dan n-a priceput nimic de la Regele Spaniei: Nu vom cheltui mai mult de 2,1% din PIB pentru NATO. România in criză economică e gata de 5%
Spania ii da peste bot lui Trump: "Nu vom cheltui mai mult de 2,1% din PIB pentru NATO. Romania in criza economica e gat ...
-
Deutsche Welle: România nu a obținut nimic la summitul NATO. Nimic din ceea ce ar putea descuraja Rusia în Estul Europei
Situația problematica de la Marea Neagra, atacurile cibernetice și amenințarile hibride care au afectat nu doar Romania, ...
-
Planul bugetar al lui Donald Trump transferă bogăţia de la tineri către vârstnici și crește datoria publică, susțin analiștii din SUA
Noua propunere bugetara a presedintelui Donald Trump, care include reduceri masive de taxe, ar duce in mod efectiv la un ...
-
Are Teheranul un alt sit de îmbogățire ascuns sub "Muntele Târnăcopului", o locație "sigură și invulnerabilă"?
Un al patrulea sit de imbogațire a uraniului, care nu mai este atat de secret, dar este „invulnerabil" conform Ira ...
-
Se formează o nouă ordine mondială: Rețeaua paralelă care pune în plan secund rolul Occidentului
China iși consolideaza poziția de lider in Sudul Global, grupul economiilor emergente din Asia, Africa și America Latina ...
-
Scenariu: cum ar arăta un război nuclear între Europa și Rusia? Lista țărilor din 'bătrânul continent' care au arme nucleare
SIPRI semnaleaza ca creșterea armamentului este deosebit de puternica in Europa, din cauza amenințarii tot mai mari din ...
-
Război total între administrația Trump și serviciile de informații ale SUA, pe tema loviturilor asupra bazelor nucleare ale Iranului
Reacțiile din partea administrației Trump continua, trimisul special al lui Trump pentru Orientul Mijlociu, Steve Witkof ...
-
Donald Trump nu prea mai dă doi bani pe angajamentul ferm al SUA față de Articolul 5 al Tratatului Nord-Atlantic
În drum spre summitul anual al liderilor NATO, ce se desfașoara la Haga, președintele american Donald Trump a evit ...
-
După ce a aruncat cu bani ca sa intretina războiul din Ucraina, Comisia Europeană vrea să împrumute 70 de miliarde euro pentru a finanța mai multe programe de anvergură
Comisia Europeana si-a anuntat intentia de a emite obligatiuni UE in valoare de pana la 70 de miliarde euro in a doua ju ...
comentarii
Adauga un comentariuAdauga comentariu