Toate calculele politice înaintea moțiunii de cenzură. Ce scenarii se vehiculează și cum schimbă PSD regulile jocului
Postat la: 30.09.2021 | Scris de: ZIUA NEWS

Proaspăt ales în fruntea PNL, Florin Cîțu are zilele numărate la șefia Guvernului, după ce PSD a depus la începutul săptămânii moțiune de cenzură.
Cu o Coaliție ruptă (după plecarea USR-PLUS din Executiv), doar cu UDMR și Minoritățile drept aliați în Parlament, Cîțu nu are protecția unei majorități parlamentare iar zilele Guvernului său sunt numărate. Un lucru mai este de menționat, PSD rupe orice colaborare parlamentară cu PNL și este dispus să meargă mai degrabă la alegeri anticipate decât să-l susțină pe Florin Cîțu - premier.
USR-PLUS și AUR au anunțat public că vor vota moțiunea de cenzură PSD. Matematica parlamentară arată că există numărul necesar de voturi pentru înlăturarea Guvernului Cîțu. Pentru adoptarea unei moțiuni de cenzură este nevoie de 234 de voturi.
PSD are 157 de parlamentari, AUR are 43 iar USR-PLUS are 80, în total sunt 280 de voturi. La aceste voturi se pot adăuga altele și anume cele ale parlamentarilor PNL susținători ai lui Ludovic Orban care sunt extrem de nemulțumiți de modul în care Florin Cîțu și echipa câștigătoare i-au tratat, după congresul din 25 septembrie.
Planul inițial prevedea o înțelegere între Klaus Iohannis și Marcel Ciolacu pentru a-i oferi timp lui Florin Cîțu să fie ales președintele PNL. Astfel, în Parlament PSD a colaborat cu PNL și împreună au reușit să blocheze moțiunea de cenzură depusă de USR-PLUS și AUR.
Planul prevedea ca președintele să-l nominalizeze din nou pentru funcția de premier pe Florin Cîțu după ce în prealabil social-democrații îl dau jos prin propria moțiune de cenzură. Numai că social-democrații nu mai vor să joace în planul lui Klaus Iohannis.
Reamintim că după congresul PNL și validarea lui Florin Cîțu pe scaunul de președinte al liberalilor, PSD a depus moțiune de cenzură. Cu ajutorul direct (și inexplicabil) al PNL în conducerea Parlamentului, social-democrații și-au stabilit calendarul dezbaterii și votului moțiunii de cenzură.
Numai că ceea ce nu știau liberalii până la depunerea moțiunii este că PSD nu-l mai vrea pe Florin Cîțu premier (la a doua sau a treia nominalizare din partea lui Klaus Iohannis) și își va negocia la sânge avantajele pentru susținerea unui viitor Guvern.
"După ce Florin Cîțu a ajuns președintele PNL, înțelegerea PSD cu Klaus Iohannis s-a încheiat. Cîțu este pe cont propriu, iar zilele Guvernului sunt numărate. Dacă Marcel Ciolacu nu pică Guvernul Cîțu în Parlament, va avea mari probleme la partid. Blatul cu Iohannis are o limită și nu se poate trece peste acea limită dacă nu mai este în interesul PSD. PSD nu va vota niciun viitor Guvern care sa-l aibă premier pe Cîțu. În acest moment este problema președintelui și a PNL cum și cu cine vor face un nou Guvern", au explicat surse din interiorul PSD pentru HotNews.ro.
La vremea respectivă HotNews.ro a precizat că președintele în planul structurat la Cotroceni pentru menținerea lui Florin Cîțu în fruntea Guvernului nu avea garanțiile de susținere din partea PSD și asta pentru că social-democrații aveau propriile calcule politice, iar Marcel Ciolacu nu controlează partidul fără acordul greilor din PSD.
În acest nou context, scenariile pentru un viitor Guvern susținut în Parlament sunt puține și au legătură cu dorința lui Florin Cîțu de a fi în continuare premier. Potrivit surselor HotNews.ro. președintele Klaus Iohannis i-ar fi promis acestuia că, dacă va pica prin moțiune de cenzură îl va nominaliza din nou, în fruntea Guvernului.
Proaspăt ales în funcția de președinte al PNL, Florin Cîțu a anunțat public că exclude orice colaborare cu USR pentru formarea unui viitor Guvern dacă acesta va vota moțiunea de cenzură.
Florin Cîțu: "Vom trage linie în momentul în care cei de la USR vor vota o moţiune alături de PSD sau AUR. În acel moment, PNL nu va mai negocia cu cei de la USR".
Excluderea din start a unei negocieri cu USR-PLUS are legătură mai degrabă cu dorința președintelui Klaus Iohannis care nu-i mai dorește pe aceștia în viitorul Guvern.
De menționat este că PNL are în Parlament 134 de senatori și deputați, dar o parte dintre aceștia sunt susținători ai fostului președinte PNL Ludovic Orban. Este vorba de cel puțin 30 de deputați și senatori care nu ar vota un nou Guvern care să-l aibă în frunte pe Florin Cîțu.
UDMR are 29 de parlamentari iar Minoritățile - 18, în total 181 de voturi. Pentru numirea unui nou Guvern în funcție este nevoie tot de majoritatea a 234 de parlamentari. Cu alte cuvinte le lipsesc cel puțin 53 de voturi, presupunând că susținătorii lui Ludovic Orban ar vota un Guvern în frunte cu Florin Cîțu .
Mai exact președintele făcea prima nominalizare în persoana unui premier neutru sau tehnocrat care nu ar fi reușit să coaguleze o majoritate în Parlament. După ce prima propunere de premier va pica, președintele ar face cea de-a doua nominalizare, de acestă data în persoana lui Florin Cîțu.
Iohannis miza pe faptul că parlamentarii fie ca sunt de la PSD sau de la USR, nu doresc alegeri anticipate și că vor vota orice Guvern ca să-și salveze mandatele.
Numai ca aici planul este stricat de PSD. Liderii vechi din PSD, Paul Stănescu, dar și Gabriela Firea i-ar fi cerut lui Marcel Ciolacu să renunțe la orice întelegere cu Klaus Iohannis și să reseteze opțiunile partidului. Lui Ciolacu i s-a transmis că este exclusă orice viitoare susținere în Parlament a lui Florin Cîțu pentru postul de premier.
Alegerile anticipate au devenit brusc o opțiune pentru PSD. Marcel Ciolacu a anunțat public chiar înaintea depunerii moțiunii de cenzură că "PSD dorește alegeri anticipate" și că "este singura soluție de ieșire din criza politică".
"Cu un PSD cotat cu 17 % înaintea PNL, Iohannis nu-și permite să blufeze că declanșează alegeri anticipate. Nu poate sa faca asta în plină pandemie și cu un partid cotat la 15% în sondaje. E un joc de poker pe care nu poate să-l joace acum", au explicat sursele HotNews.ro.
Resetarea jocului i-a luat prin surprindere pe liberali care caută soluții în aceste zile. Cum președintele Klaus Iohannis este plecat din țară zilele acestea, președintele PNL Florin Cîțu și apropiații săi analizează soluții și scenarii.
O primă variantă discutată la PNL a fost posibilitatea depunerii unei noi sesizării la Curtea Constituțională de această dată pe faptul că în Parlament există două moțiuni de cenzură cu același obiect. Cum liberalii nu au identificat în baza căruia articol puteau contesta moțiunea PSD, au renunțat.
O a doua variantă discutată de liberali ar fi ca premierul Florin Cîțu să-și depună demisia luni, înaintea dezbaterii și votului moțiunii de cenzură. Demisia i-ar permite lui Florin Cîțu o scurtare a planului inițial și o nouă nominalizare rapidă pentru funcția de premier. Mai exact, există o decizie a Curții Constituționale care spune că un premier demis printr-o moțiune de cenzură nu poate fi propus din nou pentru aceiași funcție.
De menționat este că liberalii cred că varianta ar readuce la masa negocierilor USR-PLUS care ar putea deveni un partener eligibil pentru PNL dacă nu votează moțiunea PSD și dacă are un nou președinte în persoana lui Dacian Cioloș.
Pe de altă parte USR-PLUS a votat în forurile statutare că nu va mai susține un Guvern în care să fie Florin Cîțu premier.
Varianta discutată în interiorul PNL nu este deocamdată validată de către președintele Klaus Iohannis. Acesta este într-o vizită oficială în Germania, până duminică.
Cea de-a treia opțiune rămasă încă pe masă, dar pe care PNL încearcă să o evite este guvernare minoritară PNL-UDMR- Minorități, fără Florin Cîțu și cu santajul PSD în Parlament.
Discuțiile și negocierile sunt în plină desfășurare și nu s-au identificat încă soluții. De altfel, negocierile vor continua, iar scenariile și opțiunile vor fi făcute și refăcute până în ziua votului moțiunii de cenzură, pe 5 octombrie
DIN ACEEASI CATEGORIE...
-
Ilie Bolojan a trecut peste capul Comisiei Europene și a impus CASS la pensii și mame în maternal
Comisia Europeana nu a impus Romaniei sa taxeze cu CASS pensiile romanilor sau mamele aflate in concediu maternal. Este ...
-
Demagogia e de AUR: Românii care luptă în Ucraina îl acuză pe George Simion că a primit 15.000 de dolari de la FSB pentru subminarea unirii cu Republica Moldova
„Romanian Battlegroup Getica", un grup de combatanți vorbitori de limba romana care lupta in Ucraina, impotriva in ...
-
Șeful liberal al CJ Cluj după ce nu a fost ales primvicepresedinte al PNL: Mă autoeliberez de PNL. Cooperativa trădătorilor şi a non-performanţei politice a pus mâna pe partid!
Presedintele Consiliului Judetean Cluj Alin Tise, care a ratat functia de prim-vicepresedinte PNL la Congresul extraordi ...
-
SONDAJ: AUR ar câștiga detașat alegerile parlamentare. Următoarele partide au scor la jumătate
Un sondaj Flashdata arata ca AUR continua sa fie lider in preferințele romanilor in ceea ce privește alegerile parlament ...
-
Directorul Hidroelectrica a sărit să se gudure pe lângă Bolojan. A anuntat ca donează și el un "mărunțiș" de 20% din salariu
Directorul general al Hidroelectrica, Kàroly Borbèly, anunta ca va dona 20% din salariul sau catre Fundati ...
-
Alexandru Nazare dezvăluie momentul când românii vor fi loviți cel mai rău de noile măsuri economice: "Niciodată n-am fost așa de rău ca acum!"
Ministrul Finanțelor, Alexandru Nazare (PNL), susține ca masurile fiscale adoptate de Guvernul Bolojan vor avea cel mai ...
-
Nicușor Dan și-a publicat declarația de avere și declarația de interese: Care sunt sumele încasate de președinte în ultimul an
Președintele Nicușor Dan și-a publicat declarația de avere și de interese, in ciuda faptului ca decizia Curții Constituț ...
-
Jocurile de culise din CCR pentru funcția de președinte: Cum a fost aleasă judecătoarea Simina Tănăsescu
Curtea Constituționala a Romaniei (CCR) are un nou președinte: judecatoarea Simina Tanasescu, numita anterior la CCR de ...
-
Claudiu Târziu: Impozitul pe proprietate, recalculat după bunul plac al statului, este un nou jaf fiscal împotriva românilor!
Claudiu Tarziu, președintele partidului Acțiunea Conservatoare și europarlamentar roman, a denunțat cu fermitate decizia ...
-
Halici PSD face ordine: Lichidarea adversarilor politici se face prin metode interlope
Un incident de o violența extrema a zguduit recent scena politica și administrativa a județului Vrancea. Astfel, primar ...
-
Neomarxistii regimului BoloDan ar pregăti o posibilă taxare suplimentară a veniturilor preoților și a unităților de cult
Potrivit unor surse, autoritațile guvernamentale analizeaza in prezent o posibila masura fiscala cu impact direct asupra ...
-
Claudiu Târziu: Despre memorie, libertate și un gest firesc
Într-o epoca in care valorile democratice sunt adesea revendicate in registre contradictorii, gestul președintelui ...
-
Tăierile anunțate de Ilie Bolojan: „Limitarea mandatelor pentru cei cu funcții de conducere și plafonarea indemnizațiilor la valori rezonabile"
Premierul Ilie Bolojan a susținut vineri, 11 iulie, o conferinta de presa pe tema proiectelor de reforma ale Guvernului ...
-
Dan Nica n-a mai suportat: "Românii plătesc de două ori mai mult pentru energie decât alte state UE. Nimeni nu trebuie lăsat în urmă!"
Europarlamentarul PSD Dan Nica spune ca romanii nu pot plati mai mult pe energie decat alte state ale UE. "Am spus mereu ...
-
Manevra "Bolojan": Cum a mușamalizat Curtea de Conturi scandalul sediului Eximbank. Prejudiciul, diminuat de 14 ori
Curtea de Conturi ar fi diminuat un prejudiciu in legatura cu imobilul Eximbank, pentru a nu fi nevoie de sesizarea proc ...
-
Bărbații primesc "spor de femeie" la o companie de stat. Ministrul Energiei trimite Corpul de Control
Ministrul Energiei, Bogdan Ivan, a anunțat ca a trimis Corpul de Control la Societatea de Administrare a Participațiilor ...
-
Prețul energiei în România e de patru ori mai mare decât în alte țări UE: Se cere intervenția rapidă din partea Consiliului Europei
Europarlamentarul roman Dan Nica susține ca romanii și firmele din Romania platesc mai mult decat in alte țari UE pentru ...
-
Paul Stănescu cere o decizie fermă privind ieșirea sau rămânerea la guvernare a PSD
Secretarul general al PSD, Paul Stanescu, susține ca social-democrații se vad puși in situația de a fi doar obiect de de ...
-
Consiliul ECOFIN cere noi măsuri din partea României: Guvernul se laudă cu primele semnale pozitive
Consiliul ECOFIN a transmis o comunicare prin care arata faptul ca Romania nu a luat masuri suficiente pentru a corecta ...
-
Sponsorii lui Nicușor Dan din campanie au "dispărut" cu bani cu tot: ANI refuză să ofere datele și invocă decizia CCR
Presedintele Nicusor Dan si-a depus, la 20 iunie, declaratia de avere la Agentia Nationala de Integritate (ANI). El a pr ...
-
Ministrul Nazare merge la EcoFin să salveze țara de sancțiuni. Pe ordinea de zi a întâlnirii este o evaluare a României
Ministrul Finantelor, Alexandru Nazare, participa marți la reuniunea Consiliului pentru Afaceri Economice și Financiare ...
-
România - o imensă petrecere în pijama de nu poti sa pui Cotrogeană pe geană. Mai lipseste Geoană din jacuzzi!
Vedem recent in spatiul public niste imagini cu "presedintele" in slapi si pijama. Se poate zice ca el considera ca este ...
-
Târziu sare la gâtul lui Pippidi: Interzicerea cash-ului e o măsură de doi bani!
Claudiu Tarziu, președintele partidului Acțiunea Conservatoare, europarlamentar și una dintre vocile echilibrate și luci ...
-
Noua directiva neo-marxista. Alina Mungiu-Pippidi: Fără eliminarea banilor cash, reforma lui Bolojan nu va schimba România pe termen lung
Reforma anunțata de premierul Ilie Bolojan este „indispensabila pe termen scurt", dar fara masuri structurale, &bd ...
-
Să ștergem cu Burnetele: Consilierul lui Nicușor Dan cere rapid Marele Reset administrativ. Să luăm cash-ul de la populație si sa punem oamenii la muncă sa plătească taxe!
Consilierul lui Nicușor Dan cere rapid reorganizare administrativa in Romania. Radu Burnete, consilier prezidential pent ...
-
Bolojan e mai demagog decât prevede legea austeritatii: Premierul a încasat de la EximBank indemnizații cât 71 de salarii medii lunare!
Sindicatul Angajaților din Aparatul de Lucru al Guvernului il acuza pe premierul Ilie Bolojan de ipocrizie, prezentand d ...
-
Alexandru Nazare: România a ajuns la 60% datorie publică. Trebuie făcută curăţenie în tot ce înseamnă sinecuri şi privilegii
Ministrul Finantelor, Alexandru Nazare, a declarat vineri ca trebuie facuta curatenie in tot ce inseamna sinecuri si pri ...
-
Directorii companiilor de stat și-au securizat contractele de muncă: "Indicatorii de performanță sunt îndepliniți doar dacă se trezesc și se uită pe geam"
Ministrul Economiei, Radu Miruța, susține ca va modifica indicatorii de performanța pentru directorii companiilor de sta ...
-
Bolojane, ia-te la trântă cu multinaționalele: "Să te lupți cu bugetarii și pensionarii e frecție la picior de lemn!"
Senatorul PSD, Daniel Catalin Zamfir, i-a cerut premierul Ilie Bolojan sa ia masuri care sa vizeze impozitarea profitulu ...
-
Alexandru Nazare dezvăluie din culisele negocierilor cu Comisia Europeană: Așa a ajuns cota TVA la 21%
Ministrul Finanțelor, Alexandru Nazare, a explicat joi cum s-a ajuns la cota TVA de 21%. Comisia Europeana considera ca ...
comentarii
Adauga un comentariuAdauga comentariu