Acest site foloseste cookies. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor Afla mai multe! x
Furtuna solară care a lovit Pământul a devenit extremă. Ne putem aștepta la niste fenomene inedite in comunicatii

Postat la: 11.05.2024 | Scris de: ZIUA NEWS

0

Alerta furtunii geomagnetice în curs de desfășurare a fost ridicată la nivelul 5 din 5, sau "extremă", fiind prima furtună de nivel G5 din 2003. Oamenii de știință avertizează cu privire la posibilele perturbări ale comunicațiilor în weekend.

GPS-ul, navele spațiale și navigația prin satelit ar putea fi, de asemenea, afectate. Companiile americane de utilități monitorizează potențiala amenințare la adresa rețelei electrice, de asemenea, potrivit CNN.

Guvernul american a emis prima alertă de furtună geomagnetică din ultimii 20 de ani, avertizând americanii cu privire la activitatea solară care ar putea afecta comunicațiile și sistemele GPS.

Potrivit NOAA, rețeaua electrică este în pericol și îi avertizează pe americani cu privire la "posibile probleme generalizate de control al tensiunii". Se așteaptă ca furtuna să continue până sâmbătă.

Furtuna este cauzată de "un grup mare de pete solare a produs mai multe erupții solare moderate până la puternice". (NOAA) Pata solară are un diametru de aproximativ 16 ori mai mare decât cel al Pământului.

Furtuna solară ar putea declanșa, de asemenea, lumini nordice "neobișnuit de departe spre sud" în noaptea de vineri spre sâmbătă. "Aceasta este priveliștea uluitoare până în sudul Elveției cu puțin timp în urmă... în vârful Jungfraujoch", a postat el.

Furtuna solară a generat un fenomen rar vizibil și din România. Aurora boreală este vizilă în această noapte din mai multe zone din țară. Aurora boreală a fost semnalată din zone precum Iași, Buzău, Harghita, Bihor, Maramureș, Cluj și altele.

O furtună solară de o intensitate rară se îndreaptă spre Pământ şi ar putea provoca întreruperi ale reţelelor electrice şi sateliţilor încă de vineri seara, dar şi aurore boreale impresionante, au avertizat autorităţile americane, a transmis vineri AFP.

DIN ACEEASI CATEGORIE...
albeni
Adauga comentariu

Nume*

Comentariu

ULTIMA ORADIN CATEGORIE

  • TOP CITITE
  • TOP COMENTATE