Acest site foloseste cookies. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor Afla mai multe! x












Ministrul Justiţiei anunţă când va publica numele celor care au "vizitat" arhiva SIPA: "Adevărul trebuie să fie scos la suprafaţă"

Postat la: 22.05.2017 | Scris de: ZIUA NEWS

0

Înainte de desecretizarea dosarelor SIPA, ministrul Justiţiei, Tudorel Toader anunţă că va publica numele celor care „au vizitat" arhiva seviciului secret al Justiţiei şi numărul vizitelor pe care acestea le-au efectuat.

Ulterior, acesta a declarat, la Iaşi, că lista va fi publicată joi, „cu nume, prenume, număr de vizite, data şi ora şi minutul. De aici deja o primă concluzie se poate trage", a adăugat ministrul". La scurt timp după decizia transmisă de Toader, şefa UNJR, Dana Gîrbovan, a reacţionat pe Facebook declarându-se mulţumită de această intenţie şi solicitându-i, în acelaşi timp, ca alături de identitate să fie făcută publică şi data la care au avut acces la documente. La rândul său, liderul PSD, Liviu Dragnea, a declarat că vede "cu un ochi foarte bun" decizia ministrului Justiţiei, Tudorel Toader, privind publicarea numelor celor care „au vizitat" arhiva seviciului secret al Justiţiei şi numărul vizitelor pe care acestea le-au efectuat, însă a subliniat că "nu e suficient". Şi şeful statului, Klaus Iohannis, a avut o reacţie pe acest subiect, declarând, în timp vizitei de lucru la Braşov, că anunţul ministrului Justiţiei i se pare "o iniţiativă interesantă" şi că speră că o va duce la îndeplinire.

„Arhiva SIPA - o pată pe obrazul justiţiei române! Plăcut sau neplăcut, adevărul trebuie să fie scos la suprafaţă. Primul pas - voi publica numele celor care au "vizitat" arhiva, eventual şi numărul "vizitelor" efectuate!", a scris Toader pe Facebook, lini dimineaţă. Ministrul Justiţiei a anunţat, vineri, la Iaşi, că va face o comisie pentru desecretizarea arhivei SIPA, dar nu ştie când va fi desecretizată arhiva, deoarece nu ştie ce conţine aceasta. „Eu am citit tot istoricul şi toate regulamentele şi toate comisiile, toate evaluările referitoare la arhiva SIPA, am un punct de vedere, voi face o comisie, vom inventaria şi noi cum au inventariat alţii şi le vom desecretiza", a afirmat Tudorel Toader. Ulterior, acesta a precizat, la Iaşi, că că va publica joi lista celor care au vizitat arhiva SIPA, „cu nume, prenume, număr de vizite, data şi ora şi minutul. De aici deja o primă concluzie se poate trage".

„Aşa, dacă vreţi, e un enunţ general, ade­vărul întotdeauna şi în orice domeniu tr­ebuie să iasă la sup­rafaţă. Evident, m-am referit la adevăru­rile din arhiva SIPA, pentru că probabil sunt mai multe şi arhiva asta SIPA vede­ţi că reprezintă o procupare aşa pentru toată lumea şi în de­zbaterea publică şi jurnalistică şi în mediul juridic. Resp­ectând procedurile, respectând regulamen­tul, respectând comp­etenţele de desecret­izare a arhivei, vom face cunoscute aces­te adevăruri.

Primul pas pe care îl voi face săptămâna aceas­ta, joi, voi publica lista celor care au vizitat arhiva, cel­or care au intrat în arhivă, singuri, în echipă, am şi momen­tul - ora la care au intrat, ora la care au ieşit, ca să ştie lumea, dacă vreţi, cine cunoaşte acele adevăruri din arhiv­ă. Eu ştiu cine a in­trat, eu nu am intrat nici pe holul arhi­vei. Ştiu cine a int­rat. Primul pas, rep­et: nume, prenume şi număr de vizite şi data şi ora şi minut­ul şi de aici deja o primă concluzie se poate trage. Veţi şti că X cunoaşte ce e în arhivă, veţi şti că unul a intrat de mai multe ori, veţi şti că unii au intr­at în echipă, alţii au intrat singuri, veţi cunoaşte aşadar dep­ozitarii informaţiil­or din arhivă", a declarat Tudorel Toader.

La scurt timp după decizia transmisă de Toader, şefa UNJR, Dana Gîrbovan, a reacţionat pe Facebook declarându-se mulţumită de această intenţie şi solicitându-i, în acelaşi timp, ca alături de identitate să fie făcută publică şi data la care au avut acces la documente. „Felicit intentia ministrului Justiţei, domnul Tudorel Toader, de a 'publica numele celor care au 'vizitat' arhiva, eventual şi numărul 'vizitelor' efectuate" în arhiva SIPA. Aşa cum a spus pe Facebook şi domnul ministru, această publicare reprezintă un prim pas pentru clarificarea situaţiei acestei arhive. Sper ca această publicare să fie făcută azi. Îl rog, de asemenea, pe domnul ministru ca, alături de numele acestor persoane, să publice şi data când au intrat în arhiva SIPA", a scris Dana Gîrbovan pe pagina sa de Facebook.

La rândul său, Liviu Dragnea a declarat că vede "cu un ochi foarte bun" decizia ministrului Justiţiei, Tudorel Toader, privind publicarea numelor celor care „au vizitat" arhiva seviciului secret al Justiţiei şi numărul vizitelor pe care acestea le-au efectuat, însă a subliniat că "nu e suficient". "Trebuie să se uite cu atenţie şi să gândească procedura prin care informaţiile relevante din acele documente să fie făcute publice. Oamenii vor să ştie dacă deciziile instanţelor au fost sau mai sunt influenţate", a afirmat Liviu Dragnea.

Şi şeful statului, Klaus Iohannis, a avut o reacţie pe acest subiect, declarând, în timp vizitei de lucru la Braşov, că anunţul ministrului Justiţiei i se pare "o iniţiativă interesantă". "Sper să o şi facă", a spus Iohannis. Potrivit ministrului Justiţiei, arhiva SIPA are „probabil" informaţii pe toate palierele, iar Ministrul Justiţiei poate desecretiza ceea ce e secret de serviciu, în timp ce aspectele care sunt de competenţa Guvernului pot fi desecretizate prin hotărâre de Guvern, iar „dacă vor.fi acolo şi secrete de stat, vor putea fi desecretizate numai la nivel de CSAT".

Informaţiile vor fi abordate „în mod adecvat", "cu respectarea procedurilor legale, cu respectarea competenţelor şi a termenului", a adăugat ministrul. Tudorel Toader a afirmat că nu ştie când va fi desecretizată arhiva, deoarece nu ştie ce conţine aceasta. Întrebat dacă estimează când va fi desecretizată arhiva SIPA, ministrul Justiţiei a răspuns: "Dacă nu ştiu natura secretului conţinut în arhivă, pot spune în ce timp se rezolvă?". La rândul său, premierul Sorin Grindeanu declara, lunea trecută, că susţine desecretizarea arhivei SIPA, precizând că a avut discuţii cu ministrul Justiţiei pe această temă. Arhiva SIPA a fost readusă în atenţia opiniei publice de Dan Andronic, acesta susţinând că au fost copiate documente.

DIN ACEEASI CATEGORIE...
albeni
Adauga comentariu

Nume*

Comentariu

ULTIMA ORA



DIN CATEGORIE

  • TOP CITITE
  • TOP COMENTATE