Începe lupta pentru gaze naturale între statele UE: documentul aprobat de Parlamentul European în urmă cu puțin timp
Postat la: 23.06.2022 | Scris de: ZIUA NEWS
0
Parlamentul European aprobă planurile de refacere a rezervelor de gaze naturale înainte de iarnă, pentru a proteja cetățenii și companiile dacă se sistează aprovizionarea cu gaze. Rezervele de gaze trebuie să atingă măcar 80% din capacitate până pe 1 noiembrie 2022. Ca reacție la războiul Rusiei împotriva Ucrainei, legea urmărește să refacă rezervele strategice europene de gaze înainte de venirea iernii, garantând siguranța aprovizionării cu energie.
Noul regulament, care a fost deja convenit de miniștrii Uniunii Europene, stabilește ca, până pe 1 noiembrie 2022, spațiile de depozitare a gazelor naturale să fie umplute măcar la 80% din capacitate. Țările Uniunii și operatorii trebuie să depună eforturi pentru a asigura un nivel de umplere de 85%. În următorii ani, obiectivul va fi de 90%, pentru a proteja europenii de posibilele crize de aprovizionare. Textul subliniază că țările Uniunii trebuie să-și diversifice sursele de gaze naturale și să-și extindă măsurile luate pentru a asigura eficiența energetică.
Potrivit regulamentului, instalațiile de stocare a gazelor din UE vor căpăta statutul de infrastructură critică. Toți operatorii acestui tip de instalații vor fi obligați să obțină o certificare pentru a evita riscul ingerințelor străine. Operatorii care nu vor reuși să o obțină vor trebui să cedeze fie instalațiile de stocare a gazelor, fie controlul asupra acestora (contra unei compensații echitabile).
Până în august 2022, Comisia va publica orientări destinate țărilor Uniunii privind modul în care pot achiziționa gaze naturale în comun. Ele vor putea acționa în acest sens în grupuri de două sau mai multe țări.
„Regulamentul este răspunsul la situația actuală. Gazprom folosește furnizarea de energie ca armă, iar noi avem scutul nostru de protecție", a declarat Jerzy Buzek (PPE, Polonia), care conduce echipa de negociere a Parlamentului. „Nimeni dintre cei care folosesc energia ca armă nu va fi responsabil pentru capacitățile noastre de stocare. De asemenea, putem începe oficial achiziția comună de gaze naturale în UE", a adăugat acesta.
„Țările cu capacități mari de stocare vor fi obligate să dețină cel puțin 35% din propriul consum. Țările care nu au o capacitate de stocare vor trebui să încheie acorduri cu celelalte state membre care le vor stoca cantitățile necesare de gaz. Acesta este un mecanism de solidaritate stimulat de acest regulament", a spus Cristian Buşoi (PPE, România), raportor și președinte al Comisiei pentru industrie, cercetare și energie.
Legislația a fost adoptată joi cu 490 voturi pentru, 47 împotrivă și 55 abțineri. Acum este nevoie de aprobarea oficială a Consiliului pentru a putea fi publicată în Jurnalul Oficial și a intra în vigoare.
Propunerea legislativă a fost adoptată de Comisia Europeană pe 23 martie, în contextul războiului declanșat de Rusia împotriva Ucrainei. Parlamentul a votat pe 5 aprilie folosirea unei proceduri accelerate și a sprijinit propunerea două zile mai târziu. La summitul de la Versailles, liderii Uniunii Europene au cerut măsuri pentru a soluționa chestiunea independenței energetice.
DIN ACEEASI CATEGORIE...
ULTIMA ORA
-
Oficialii Summit-ului NATO de la Madrid au avut în meniu salata rusească!
În timp ce așteptau sosirea la summit-ul NATO de la Madrid a președintelui Biden și a altor lideri mondiali,oficialii internaționali și jurnaliștii au fost uimiți să descopere în chiar în partea de sus a meniului restaurantului unde se desfășoară acivitatea, faimoasa salată rusească.
-
NATO a adoptat un nou concept strategic: ”China e o nouă amenințare!”
Alianţa Nord-Atlantică a adoptat miercuri, la summitul de la Madrid, noul Concept Strategic, care prevede contracararea ameninţărilor generate de Rusia şi de China. De asemenea, Finlanda şi Suedia au fost invitate oficial să devină membre NATO, anunţă secretarul general Jens Stoltenberg.
-
Mihai Tudose îl face praf pe ministrul Energiei: Virgil Popescu vrea să revenim la lumânare. Cum stăm cu producția de ceară?
Europarlamentarul PSD, Mihai Tudose, lansează un atac extrem de dur la adresa ministrului Energiei, Virgil Popescu, despre care spune că este cauza crizei energetice din România. Tudose arată că Virgil Popescu vrea să îi întoarcă pe români "la statul la lumânare" și de aceea se întreabă cum stăm cu producția de ceară, pentru că vom avea nevoie.
-
Biden anunţă la summit-ul NATO o consolidare a prezenţei militare americane în Europa: încă 5000 de militari, în România!
Statele Unite își vor spori prezența militară în Europa, a declarat președintele Joe Biden la summitul NATO de la Madrid, ca răspuns la invazia Rusiei în Ucraina. Printre măsurile anunțate este și prezența a unei brigăzi de 5.000 de militari în România. Biden a declarat că summitul liderilor NATO de la Madrid este "istoric" și că desfășurările suplimentare ale SUA vor "trimite un mesaj clar că NATO este puternică și unită".
-
Grasu XXL s-a ales cu dosar penal: și-a înjurat și amenințat un fan la un concert!
Polițiștii fac cercetări după ce în spațiul public au apărut imagini de la un concert desfășurat în București în timpul căruia unul dintre cântăreți a intrat în conflict cu un spectator. Surse apropate anchetei spun că în conflict a fost implicat cântărețul Grasu XXL. Polițiștii anunță că au văzut imaginile și s-au sesizat din oficiu.
-
PSD intervine în OUG privind decarbonificarea: nicio unitate de producție de energie nu va fi închisă până când nu se pun în funcțiune unități de producție echivalente
PSD anunță că în urma intervenției experților social-democrați Ministerul Energiei va modifica proiectul de ordonanță de urgență privind decarbonificarea sistemului energetic din România, astfel încât să fie îndeplinite următoarele două criterii:
-
Un bărbat a primit 286 de salarii în loc de 1. Ce mesaj le-a trimis angajatorilor prin avocați?!
Un bărbat care în luna mai a primit accidental 286 de salarii în loc de 1 a dispărut fără urmă, după care și-a transmis demisia printr-o firmă de avocatură din Chile, deși inițial a spus că va returna banii plătiți în plus.
-
Descoperie uluitoare: oamenii de știință au aflat că glucometrele detectează un tip de imunitate la Sars-Cov-2!
Testele actuale care pot măsura cu exactitate nivelurile de anticorpi împotriva SARS -CoV-2, virusul care provoacă COVID-19, sunt costisitoare, consumatoare de timp și necesită sisteme de detectare sofisticate.
-
Afirmații șocante: "La Roland Garros a fost epidemie de Covid-19 dar nimeni nu a vorbit!"
"La Roland Garros a fost o epidemie de Covid-19, dar nimeni nu a vorbit", a afirmat jucătoarea franceză de tenis Alize Cornet după calificarea în turul secund la Wimbledon, după ce a fost întrebată marţi despre recrudescenţa cazurilor pozitive în rândul jucătorilor.
DIN CATEGORIE
- TOP CITITE
- TOP COMENTATE
- 1.Faţa ascunsă a lui Volodimir Zelenski!
- 2.Mega-șoc în lumea fizicii: Descoperire epocală - o nouă stare a materiei!
- 3.Astrofizicienii anunță ceva groaznic pentru planeta noastră: "Pe Pământ lumea va intra în haos!"
- 4.Cum se minte poporul cu internetul pentru a demonstra că „se încălzește planeta". Cazul BBC!
- 5.Elveția dă semnale că vine o criză de proporții: a dat ordin urgent băncilor să ia măsuri de forta majora
- 6.Terapia cu lumină este noua armă împotriva cancerului!
- 7.Noua ofertă Engie pentru gaze e de aproape trei ori mai mare!
- 8.Analiză: România ar putea trece la raționalizarea gazului la iarnă: "Ne îndreptam spre o criză oricum. Putin doar ne-a adus acolo mai repede!"
- 9.Alexandru Rafila a bulversat-o pe Flavia Groșan: Am rămas trăsnită când a zis asta!
- 10.Descoperire care revoluționează medicina: Un ficat a fost ținut trei zile în afara corpului, timp în care a fost tratat
comentarii
Adauga un comentariuAdauga comentariu