Acest site foloseste cookies. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor Afla mai multe! x












OFICIAL. Turcia a cerut arestarea lui Fethullah Gulen in legatura cu tentativa de lovitura de stat

Postat la: 13.09.2016 | Scris de: ZIUA NEWS

0

Turcia a trimis oficial Statelor Unite solicitarea de arestare a clericului turc Fethullah Gulen sub acuzatia ca a pus la cale tentativa de lovitura de stat de la 15 iulie, au transmis marti media turce, preluate de agentiile internationale de presa, potrivit Agerpres. Ministerul de Justitie de la Ankara a cerut Washingtonului sa il aresteze pe Gulen, 75 de ani, care traieste in exil in SUA din 1999, acuzandu-l ca a 'ordonat si condus tentativa de lovitura de stat', a precizat agentia de presa proguvernamentala Anadolu.

Ankara a solicitat in mai multe randuri Washingtonului extradarea lui Gulen, care neaga faptul ca a jucat un rol in tentativa de puci. Predicatorul este un fost aliat al presedintelui Recep Tayyip Erdogan, insa legatura lor s-a rupt de cativa ani. Turcia ii acuza pe membrii miscarii religioase a lui Gulen ca au organizat tentativa de puci din urma cu doua luni, in care militari rebeli au preluat controlul asupra unor tancuri si avioane de lupta, bombardand parlamentul si ocupand poduri in incercarea de a prelua puterea.

Presedintele Erdogan a discutat aceasta chestiune cu omologul sau american Barack Obama la summitul G20 din China de la inceputul acestei luni. Un oficial de la varful administratiei americane a spus la acel moment ca Obama i-a explicat lui Erdogan ca decizia va fi una juridica, nu politica. In vizita in Turcia la sfarsitul lunii august, vicepresedintele american Joe Biden a declarat ca "intelege sentimentele intense" ale guvernului si poporului turc pe subiectul Gulen, cerand insa in acelasi timp probe.

El a adaugat ca Turcia trebuie sa furnizeze mai multe elemente care sa il incrimineze pe fostul imam, daca Ankara vrea sa obtina extradarea sa, precizand ca nu a fost prezentata 'nicio proba' privind presupusa implicare a acestuia in lovitura de stat ratata. In noaptea de 15 spre 16 iulie, o factiune a armatei s-a rasculat incercand sa rastoarne puterea. Ca represalii, Ankara a lansat o campanie de epurari fara precedent in administratia turca - armata, justitie, media, educatie - pentru a-i alunga pe simpatizantii lui Gulen. Tentativa de lovitura de stat s-a soldat cu peste 270 de morti.

 

DIN ACEEASI CATEGORIE...
albeni
Adauga comentariu

Nume*

Comentariu

ULTIMA ORA



DIN CATEGORIE

  • TOP CITITE
  • TOP COMENTATE