Acest site foloseste cookies. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor Afla mai multe! x












Sarea de Himalaya, o mare minciună: ce au arătat ultimele studii despre "minunile" pe care le poate face acest tip de sare

Postat la: 11.04.2024 | Scris de: ZIUA NEWS

0

Sarea de Himalaya se găsește azi pretutindeni: în mașinile de măcinat sare, în lămpile cu aspect stâncos, în plăcile de culoarea apusului de soare concepute pentru a găti friptură și chiar în "camerele de sare" din centrele spa. Dar merită sarea roz de Himalaya toată această atenție? Am verificat știința din spatele acestui fenomen recent de sănătate.

Sarea roz de Himalaya este fabricată din cristale de sare care au fost extrase din zone apropiate de Himalaya, adesea din Pakistan. Nuanța sa roz provine de la oligoelementele din sare, cum ar fi magneziul, potasiul și calciul. Sarea roz se găsește adesea sub formă de cristale mai mici în mașinile de măcinat sare, sub formă de bucăți mari, strălucitoare, roz sau portocalii, în lămpile de sare roz de Himalaya și în pereții "camerelor de sare" din spa-uri care promit o detoxifiere instantanee.

Oamenii susțin că sarea face tot felul de lucruri. Se zvonește că este mai sănătoasă pentru că are o concentrație mai mare de oligoelemente. Sub formă de lampă, companiile susțin că ameliorează simptomele tulburărilor afective sezoniere (SAD), crește energia și îmbunătățește somnul prin curățarea aerului de poluanți precum praful și polenul. Se presupune că face acest lucru absorbind moleculele de apă din aer și eliberând ioni negativi ai aerului, despre care se spune că scapă de particule precum praful care pot cauza probleme respiratorii, cum ar fi alergiile și astmul, și afectează starea de spirit. De asemenea, centrele spa au profitat de aceste afirmații pentru a oferi terapii pe bază de sare de Himalaya, în care oamenii stau în camere și respiră adânc în timp ce particule mici de sare sunt dispersate în zonele înconjurătoare, ceea ce aparent ameliorează afecțiunile respiratorii.

"Comercianții promovează presupusa lor capacitate de a elibera ioni negativi care pot îmbunătăți sănătatea fizică și emoțională", spune Dr. Andy Weil, fondatorul și directorul de program al Centrului de Medicină Integrativă al Universității din Arizona. Acest lucru se bazează pe ideea că aerul din apropierea apei în mișcare conține niveluri ridicate de ioni negativi, ceea ce, potrivit unor cercetători, este unul dintre motivele pentru care petrecerea timpului în natură a fost legată de beneficiile pentru sănătate. Cu toate acestea, este mai dubios dacă un produs fabricat de om poate produce același efect.

Unele date sugerează că exploziile de ioni pozitivi - cum ar fi cele de la aparatele electronice sau de la aerul cald - pot afecta starea de spirit și sănătatea fizică prin creșterea sentimentelor de stres și anxietate, iar unele studii arată că ionii negativi din aer pot face contrariul și pot îmbunătăți starea de spirit a oamenilor. Dar aceasta nu este o afirmație definitivă - și, oricum, nu s-a demonstrat în studii că lămpile cu sare roz generează ioni negativi. "Nu există niciun suport științific pentru astfel de afirmații legate de lămpile cu sare de Himalaya", spune Weil.

Chiar și purificatoarele de aer care generează ioni negativi în aer - așa-numitele "ionizatoare" - sunt de obicei prea mici pentru a fi eficiente, iar experții nu le recomandă. Lămpile de sare ar putea veni, de asemenea, cu un dezavantaj major fără legătură. În ianuarie, 80.000 de lămpi de sare roz de Himalaya au fost retrase de pe piață după ce s-a descoperit că acestea puteau produce rău și lua foc.

În ceea ce privește sarea comestibilă, unii susțin că are un gust mai bun decât varietatea albă obișnuită atunci când este folosită la gătit, iar acest lucru ar putea fi adevărat pentru unele persoane. "Toate sărurile variază oarecum în ceea ce privește conținutul de oligoelemente și textura", spune Weil. Susținătorii susțin că sarea roz are mai multe minerale decât sarea obișnuită - dar nu este probabil să obțineți avantaje suplimentare pentru sănătate dacă o consumați, spune Weil. Sarea roz de Himalaya este foarte asemănătoare din punct de vedere nutrițional cu sarea obișnuită. Este doar mai drăguță și mai scumpă.

De asemenea, terapiile cu sare la spa nu sunt susținute de dovezi solide. "Terapia cu sare a fost folosită și dezbătută timp de secole în practica medicală, dar a fost folosită mai recent ca o practică de medicină complementară sau alternativă", spune Dr. Lily Pien, alergolog la Cleveland Clinic. "În acest moment, nu a fost studiată definitiv, iar beneficiile reale nu sunt bine cunoscute." Un posibil beneficiu al terapiei ar putea să nu provină deloc din sare, spune ea. Acordarea a 30-45 de minute de timp de liniște este un factor cunoscut de ameliorare a stresului.

Dacă doriți să adăugați un vârf de cuțit de sare roz în mâncarea dumneavoastră, dați-i drumul, dar probabil că nu veți obține beneficii speciale pentru sănătate. Există și mai puține dovezi pentru a vă bucura de strălucirea unei lămpi cu sare roz de Himalaya sau pentru a vă răsfăța cu un tratament spa pe bază de sare. Tot ce veți obține de la această piatră este un simplu ambient plăcut ochilui, spune Weil. "Unii consideră că are o valoare decorativă", spune el, dar nu vă așteptați la altceva.

DIN ACEEASI CATEGORIE...
albeni
Adauga comentariu

Nume*

Comentariu

ULTIMA ORA



DIN CATEGORIE

  • TOP CITITE
  • TOP COMENTATE