Acest site foloseste cookies. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor Afla mai multe! x












Vice-guvernatorul băncii centrale din Israel spune că rolul numerarului s-a „erodat" și e depășit tehnologic. El a anunțat testarea șekelului digital

Postat la: 18.04.2024 | Scris de: ZIUA NEWS

0

Andrew Abir, guvernatorul adjunct al Băncii Israelului, a spus recent că numerarul tradițional a fost cândva competitiv cu alte metode de plată, dar rolul său s-a „erodat" din cauza limitărilor tehnologice, pe măsură ce finanțele devin din ce în ce mai digitale, potrivit Cryptoslate.

Abir a făcut declarația în timpul discursului său la conferința „Motoarele ecosistemului israelian" din 16 aprilie. El a anunțat, de asemenea, testarea unei noi monede digitale a băncii centrale numită șekel digital.

Sandbox-ul bazat pe API va permite entităților financiare, companiilor fintech și altor participanți să participe și să dezvolte metode de utilizare pentru șekel digital.

Oficialul băncii centrale a spus că CBDC-urile au potențialul de a deveni un „catalizator de încredere". Potrivit acestuia, ele vor crește competiția financiară între bănci. CBDC vine de la Central Bank Digital Currency - o formă de bani care există doar în formă digitală.

În ciuda observațiilor pozitive și a evoluțiilor legate de un CBDC, Banca Israelului nu a confirmat cu nicio certitudine că va crea sau va emite un șekel digital începând cu aprilie 2024.

Pe pagina web a băncii se precizează în prezent că „va fi pregătit un plan care poate fi pus în acțiune în viitor dacă condițiile o justifică". Acest lucru ar urma să fie făcut după contabilizarea potențialelor costuri și riscuri.

În ciuda rezervelor sale, Banca Israelului a desfășurat mai multe inițiative care implică șekelul digital. În martie, banca a discutat despre arhitectura logică pentru un sikel digital pe baza rezultatelor unui experiment numit „Proiectul Sela".

Într-un experiment anterior numit „Project Icebreaker", banca a explorat utilizarea CBDC-urilor cu amănuntul în plățile transfrontaliere.

Totuși, vice-guvernatorul nu a vorbit despre riscurile pe care le reprezintă o lume fără cash. Absența numerarului ar face vizibile pentru diferite entități statale sau supra-statale toate tranzacțiile pe care cetățenii le fac.

Mai multe țări din Europa, printre care Elveția, Austria, Suedia, Norvegia și România au luat sau doresc să ia măsuri de protecție a numerarului.

În România, în octombre 2023, Partidul AUR a anunțat lansarea pentru declanșarea a două referendumuri de modificare a Constituției. Este vorba despre căsătoria între un bărbat și o femeie și dreptul la numerar.

DIN ACEEASI CATEGORIE...
albeni
Adauga comentariu

Nume*

Comentariu

ULTIMA ORA



DIN CATEGORIE

  • TOP CITITE
  • TOP COMENTATE