Acest site foloseste cookies. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor Afla mai multe! x












Responsabilitatea pentru Bogdan Olteanu

Postat la: 01.08.2016 | Scris de: ZIUA NEWS

0

Se iau la intrecere politicienii si chiar si unii analisti, ca sa nu mai vorbesc de simpli jurnalisti, in identificarea de vinovati pentru situatia creata in jurul lui Bogdan Olteanu. Pana ieri-alaltaieri, viceguvernatorul Bancii Nationale a Romaniei era un personaj in toata regula. O personalitate de prim rang la nivelul tarii.

Astazi, acelasi Bogdan Olteanu este transformat intr-o oaie neagra. Si, in jurul lui, se incearca identificarea unor tinte vii. Pentru a fi declansata o noua vanatoare. De vrajitoare. Cat timp s-a numarat printre demnitarii Camerei Deputatilor, unde a indeplinit chiar functia de presedinte, si printre liderii Partidului National Liberal, Bogdan Olteanu a fost privit si tratat de catre toata lumea, inclusiv de catre reprezentantii altor partide politice, drept un tanar de mare perspectiva. Bine inzestrat pentru functii de prim rang. A fost numit politic, cum s-au facut de altfel absolut toate numirile, ca viceguvernator al Bancii Nationale a Romaniei. Mandatul sau a fost reinnoit prin acelasi mecanism politic. Ceea ce a insemnat inca o confirmare a capacitatilor domnului Bogdan Olteanu. Cum a ajuns el, in numai cateva zile, un simplu vanat in campul de razboi al DNA si cum au ajuns sa fie haituiti fostii sai colaboratori apropiati?

Foarte simplu. Asa cum se petrec mai toate lucrurile in Romania. Sunt asezati pe soclu niste oameni pe post de statui. Unii ajung acolo treptat. Altii, peste noapte. Dar toate aceste statui, pe rand, la un moment dat, sunt doborate si aruncate la groapa cu lei. Iar opinia publica le devora. Le vine randul la executiile rituale si sistematice din piata publica. S-a aflat, dupa mai bine de opt ani, ca Bogdan Olteanu a obtinut de la Sorin Ovidiu Vintu o sponsorizare pentru partid in valoare de un milion sau de doua milioane de euro. Odata dezvaluirea facuta de catre un denuntator si odata probata, partial, aceasta sponsorizare prin modul in care s-au miscat banii in conturi, iata ca Bogdan Olteanu devine subiectul unui dosar penal. Isi pierde functia detinuta la Banca Nationala, isi vede distrusa intreaga cariera si, mai mult, urmeaza sa intre, pentru a fi sfartecat, in sistemul de roti dintate al procurorilor.

Pana aici, nimic neobisnuit. Poate cu exceptia faptului ca, din nou, avem de-a face cu o extragere ca la loz in plic. De ce? Pentru ca, pana la ultimele alegeri parlamentare si prezidentiale, inclusiv, toate partidele importante si toti candidatii relevanti pentru Cotroceni au fost sponsorizati in acelasi fel. Adica cu sume uriase de bani care nu puteau sa fie contabilizate. Legislatia care reglementa alegerile era de asa natura scrisa, incat sponsorizarile pentru partide, facute sub forma unor donatii, erau strict plafonate sub aspect valoric, la fel cum plafonate erau si cheltuielile pe care partidul, in mod oficial, le putea face in campanie. A fost si probabil inca mai este o realitate cunoscuta practic de toata lumea si pe care, pana la urma, intreaga societate romaneasca trebuie sa si-o asume. In fiecare campanie, au existat evaluari destul de realist facute de catre analistii politici si de catre sociologi, din care reiesea cat se poate de clar ca sumele cheltuite erau de sute de ori mai mari decat sumele declarate. Ca sa se intample acest lucru, oamenii de afaceri care sponsorizau partidele sau liderii politici utilizau bani negri. Sume care erau practic sustrase din propria contabilitate. La randul lor, partidele utilizau sute de milioane de euro, tot la negru, obtinand in schimbul lor diferite servicii de natura electorala. Si in cazul partidelor, contabilitatea era falsificata la greu.

Toata aceasta realitate era cunoscuta si devoalata, in fiecare ciclu electoral, de catre presa. Unul dintre campionii acestor operatii a fost, dupa cum bine se stie, Traian Basescu . Cum, de altfel, el a fost si unul dintre principalii beneficiari ai sistemului negru de finantare a campaniilor. El a luat bani inclusiv de la Sorin Ovidiu Vintu, chiar daca contesta acest lucru si chiar daca Vintu nu a recunoscut niciodata aceasta situatie. Dar, cum aratam, sistemul era generalizat. Iar Bogdan Olteanu este, pur si simplu, tras la loz in plic. Putea fi oricine altcineva. Nu ma numar printre cei care incearca sa faca un proces de intentie, in cazul acestui dosar, Directiei Nationale Anticoruptie. Poate ca acest ghem otravit trebuia desfacut de undeva si mai la indemana a fost Sorin Ovidiu Vintu - Bogdan Olteanu - PNL.

In schimb, nu pot sa nu imi arat uimirea fata de graba si lipsa totala de responsabilitate in care a fost declansata o ploaie de acuzatii impotriva unor asa-zisi responsabili pentru ceea ce se presupune ca a facut ilegal Bogdan Olteanu in urma cu opt ani. Este pus, alaturi de Olteanu, la stalpul infamiei Calin Popescu Tariceanu. Sub motiv ca acesta l-ar fi promovat. Si ca apoi l-ar fi propus pentru Camera Deputatilor. A mai fost aratat cu degetul, e adevarat, in mare viteza, si Crin Antonescu. Care, insa, s-a lepadat de Olteanu, afirmand ca el a sustinut de fapt o alta persoana pentru functia de viceguvernator, care ar fi fost infranta de sistem. Este aratata cu degetul Alina Gorghiu. Pentru ca a facut parte, candva, din aceeasi echipa de politicieni tineri din care facea parte si Olteanu, echipa promovata de Tariceanu. Si, in fine, observ ca o tinta a devenit pana si presedintele Klaus Iohannis. Pentru ca, la scurt timp dupa ce a ajuns lider PNL, in numele partidului, i-a acordat sustinere, pentru un nou mandat la BNR, lui Olteanu.

E ca si cand toti cei mai sus pomeniti ar fi trebuit sa anticipeze si nu au facut-o - si atunci sunt vinovati - ca, la extragerea de loz in plic organizata de DNA, urma sa ii fie rupt gatul tocmai acestui personaj. Care, cum poate confirma toata lumea, pana ieri-alaltaieri, era in ordine. Iata o mentalitate. Iata o apucatura romaneasca extrem de nociva la care, daca vrem sa ne civilizam, va trebui, intr-o buna zi, sa renuntam. Cat priveste tragerea la loz in plic, eu cred ca, daca tot a inceput, ar trebui sa continue. Dar nu la plesneala. Nu la noroc. Nu in mod arbitrar. Ci in mod sistematic. Sa cada aceste personaje de la A la Z, iar cand se ajunge la litera B sa cada si Basescu. Sau sa se traga pur si simplu o linie, printr-o legislatie sanatoasa si realista, o linie rosie peste care, in viitor, nimeni sa nu mai treaca.

Sorin Rosca Stanescu

albeni
Adauga comentariu

Nume*

Comentariu

ULTIMA ORA



DIN CATEGORIE

  • TOP CITITE
  • TOP COMENTATE