Afaceriștii din jurul lui Bolojan. Inclusiv capii mafiilor imobiliară și funciară din Oradea.(I)

Postat la: 28.07.2025 | Scris de: ZIUA NEWS

Afaceriștii  din jurul lui Bolojan. Inclusiv capii mafiilor imobiliară și funciară din Oradea.(I)

În ultimii 15-16 ani, perioadă care coincide cu era Bolojan de la Primăria Municipiului Oradea și  de  la Consiliul Județean  Bihor (2008-2024), care a fost bine alimentată cu fonduri guvernamentale și europene, la Oradea s-au structurat o mafie imobiliară și o mafie funciară dintre cele mai mari din țară, depășite poate doar de cele din capitală și din județul Ilfov.

Cum a fost posibil ca urbea de pe Crișul Repede să devină un rai al dezvoltatorilor imobiliari și al samsarilor de terenuri?  Pentru că a beneficiat de sprijinul substanțial al factorului politico-administrativ,  predominant liberal, al unor funcționari publici cu funcții de conducere importante din administrația publică locală (Primărie, Prefectură, Consiliul Județean) și din instituții deconcentrate ale statului, îndeosebi din Oficiul Județean de Publicitate Imobiliară (OJCPI) Bihor, precum și al unor avocați, notari și judecători racolați și cointeresați, dar și al unor foști șefi locali de servicii secrete.

Astfel, în această eră, beneficiind de sprijinul și de protecția factorului politico-administrativ Ilie Bolojan și al acoliților acestuia, au prosperat substanțial trei oameni de afaceri: Ștefan Kopanyi (patronul grupului de firme PRIMA Development, profilat pe construirea de locuințe), Sandu Pop (patronul grupului SAPIENT, profilat pe real estate) și Beniamin Rus (patronul grupului SELINA, profilat pe construire și modernizare străzi, poduri, pasaje și construcții edilitare și industriale). Concomitent, au prosperat marii samsari de terenuri din Oradea, Mihail Pater și Bernhard Kubon. Pe lângă Bolojan, au mai valsat Zoltan Teszari, patronul miliardar al grupului DIGI, specializat pe telecomunicații, și Ioan Crișan, boss-ul cooperației de consum din România, care deține, cu susținere liberală, funcția de președinte al CENTROCOOP de 20 de ani (după ce anterior a fost președintele UJECOOP Bihor). În jurul primarului Bolojan s-a înfiripat o încrengătură de afaceri și afaceriști raportat la care cei mai penali primari ai României, ca Dumitru Sechelariu de la Bacău, Radu Mazăre de la Constanța, Cătălin Cherecheș se la Baia Mare sau Sorin Oprescu de la București , par mici copii.

 Prietenul Kopanyi, cel mai mare învestitor imobiliar din Oradea

În seara zilei de sâmbătă, 12 iulie 2025, premierul Ilie Bolojan a sărbătorit la un restaurant cu specific italian din București alegerea sa ca președinte deplin al PNL la congresul extraordinar desfășurat în aceeași zi, la care a fost unicul candidat precum în ,,epoca de aur" pe care o credeam apusă. Cu această ocazie, paparazzii CAN-CAN l-au surprins împreună cu partenera sa de viață Ioana Pâșie, fostă Vereș (asistentă medicală la Spitalul Județean din Oradea, căsătorită inițial cu un agent de poliție rutieră, de care a divorțat în 2013) și afaceristul orădean Ștefan Kopanyi cu soția sa. Kopanyi a debutat în afaceri ca mic cămătar în perioada 1990-2010. În această postură, a fost cercetat într-un dosar de corupție al  unui fost adjunct al șefului Poliției Județene Bihor, comisarul șef Ioan Brândaș, arestat si condamnat definitiv pentru luare de mită, căruia i-ar fi împrumutat suma de 60.000 de euro.  Numele lui Ștefan Kopanyi apare pe un tabel anexat articolului intitulat ,,Sorin Blejnar, fostul șef al ANAF, a pus la cale un adevărat jaf financiar. Furtul mileniului: 8 miliarde de euro", publicat de ZiuaNews în 17 august 2012.

Alintat Fănică de apropiați, Ștefan Kopanyi a devenit în era bolojană cel mai mare investitor imobiliar din Oradea, un adevărat rege al dezvoltatorilor imobiliari din urbea de pe Crișul Repede, cu un portofoliu al afacerilor estimat la circa un miliard de euro. În ultimii ani și-a extins afacerile imobiliare și în capitala României, în zona Ghencea, și în capitala simbolică a Transilvaniei, Cluj Napoca. În ultimele zile TikTok-ul a fost năpădit de zeci de postări cu blocurile și cartierele realizate de Kopanyi la Oradea sub sigla PRIMA, denumirea grupului său de firme. Megasuccesul lui Kopanyi este fără precedent în spațiul mioritic, asemănându-se cu performanța primului miliardar din Ungaria, Lorinc Meszaros,  văr cu premierul Viktor Orban, pe care acesta l-a făcut primar în satul  lor natal Felcsut (în care au fost construite un metrou suprateran de 16 kilometri și un stadion modern cu 5.ooo de locuri), după care în niciun deceniu l-a transformat în cel mai bogat om din țara vecină.

Cum a fost favorizată PRIMA lui Fănică de primăria lui Ilie

Mulți orădeni îl cataloghează pe Ștefan Kopanyi drept șeful mafiei imobiliare  locale, acuzându-l că și-a realizat afacerile și averea cu sprijinul neprecupețit al factorului politic și administrativ Bolojan, nu printr-un capitalism autentic și cu respectarea deplină a legii. Conu Fănică a construit în era bolojană cele mai multe, mai mari și mai înalte blocuri de apartamente din Oradea, fiind evident că nu a întimpinat opreliști de la primărie sau de la alte instituții, ci a avut parte de un sprijin total. Conu Fănică a obținut cele mai multe, mai prețioase și mai  dorite terenuri intravilane, majoritatea în buricul târgului sau în locații cu mare atractivitate imobiliară, care au aparținut unor foste intreprinderi de stat, cooperației de consum sau unor actuale companii naționale cu capital de stat și au ajuns în domeniul public al Municipiului Oradea, recte în administrarea Primăriei. Bașca, conu Fănică a beneficiat din partea municipalității de utilitățile necesare (apă, canalizare, curent electric, gaz metan).  Astfel,  grupul Prima a construit cel puțin șase ansambluri imobiliare (cartiere și minicartiere) pe terenurile care au aparținut Fabricii Înfrățirea (cea mai mare din Oradea), Fabricii de Carne (Abatorul Oradea), Fabricii de Lapte, UJECOOP/Federalcoop Bihor (mici intreprinderi de producție sau de prestări servicii, ateliere și depozite în zona Nufărul), Companiei Naționale CFR (lângă Gară) și Companiei Naționale a Imprimeriilor CORESI (Imprimeria de Vest Oradea).

CNI CORESI este companie națională cu acționar unic Statul Român, reprezentat prin Ministerul Culturii. Închiderea și vânzarea Imprimeriei de Vest din Oradea au fost făcute cu mare scandal, în condiții de nelegalitate și inoportunitate, cu o opoziție constantă și vehementă a conducerii manageriale și a sindicatului tipografilor de la această tipografie, care au recurs și la contestații în justiție. Închiderea și vânzarea s-au făcut în perioada guvernului condus de premierul liberal Ludovic Orban (2019-2021), în care ministrul Culturii a fost liberalul Bogdan Gheorghiu, iar vicepremier coordonator a fost struțo-cămila politică Raluca Turcan. Ilie Bolojan era atunci vicepreședinte național al PNL și bun amic cu premierul Orban, fiind reprezentat în guvernul acestuia de amicul și subalternul  său politic Marcel Boloș, care a deținut portofoliul de ministru al Fondurilor Europene. A fost evident că închiderea și vânzarea tipografiei cu terenul aferent s-au făcut cu dedicație la PRIMA.

Potrivit unor surse apropiate noii familii a premierului Bolojan, concubina sa Ana și mama acesteia locuiesc în apartamente dintr-un bloc PRIMA, construit în cartierul Nufărul. Inclusiv Bolojan a locuit și locuiește aici când se află la Oradea. Nu am reușit încă să aflăm în ce mod au fost dobândite aceste apartamente, dar bănuim. Dar din dar se face, postulează un vechi proverb românesc. Colocatarii îl dau model de prosternare aproape până la pământ în fața soacrei sale. În cercuri bine informate din Oradea se discută că patronul Prima ar fi construit o pensiune în Austria, care a fost frecventată de Ilie Bolojan și apropiații săi, în vacanțe sau de marile sărbători.

Nașul Pater și locotenentul Hirțea

 Mafia funciară este constituită din samsari de terenuri situate în municipiul Oradea sau în localitățile limitrofe, cu o utilitate și implicit valoare deosebită, care au realizat beneficii de multe milioane de euro în ultimul deceniu și jumătate. Samsarii aveau surse de informații în primărie de la care aflau date despre proiectele edilitare ale municipalității și despre proiectele dezvoltatorilor imobiliari, precum și date de identificare ale persoanelor care obținuseră adeverințe și titluri de proprietate pentru terenurile de interes. Ulterior, abordau aceste persoane și le convingeau să le vândă lor terenurile la prețuri relativ modice, după care  le revindeau unor dezvoltatori imobiliari sau chiar primăriei, care le cumpăra direct sau le expropria cu plata unor despăgubiri substanțiale.

Capul mafiei funciare din Oradea este considerat Mihail Pater, care este originar din județul Bihor, din localitatea Husasău de Criș, aflată la o distanță relativ apropiată de Oradea, și are domiciliu în Viena și reședință într-o casă din Oradea. A dobândit cetățenia austriacă și și-a stabilit domiciliul în Viena, sperând că statutul de cetățean străin îi va conferi o anumită respectabilitate și imunitate. A obținut două licențe, în drept și în teologie, dar nu a practicat  nicio meserie și nu a exercitat nicio profesie. A avut doar ocupația de escroc și încă unul patentat, cu acoperire de consultant în probleme de fond funciar. După răsturnarea din decembrie 1989, tatăl său a fost multă vreme preot greco-catolic în Statele Unite ale Americii, ca și sălăjanul  Cristian Terhes, care a dat sutana pentru un loc călduț în Parlamentul European. Pater senior a ajuns protopop și episcop greco-catolic dincolo de Ocean, nefiind exclus să fi purtat oareșce grade sub sutană. În era Bolojan, prin escrocherii patentate, Mihail Pater și asociații săi au acaparat sute de terenuri în Oradea și în localitățile limitrofe, beneficiind din plin de sprijinul unor funcționari publici de la Primărie și de la Cadastru, precum și al unor avocați abonați la litigiile cu primăria, al căror soții sunt judecătoare bine poziționate la Curtea de Apel Oradea.

Pater are de mai mulți ani un locotenent în persoana lui Călin Hirțea, un individ violent, chiar sadic, de profesie oareșce tehnician, care a fost angajat mai mulți ani în Primăria Oradea, la Direcția de Sistematizare și Urbanism. În 2015 a fost obligat să demisioneze și să plece din primărie după ce la adresa sa au fost lansate acuzații că ar fi pretins sume de bani de la unii investitori imobiliari. Printre altele a fost acuzat că ar fi pretins o mită substanțială (peste 100.000 de lei) de la firma germană care deține lanțul de magazine Kaufland și Lidl, care a făcut demersuri la primăria orădeană pentru construirea unui magazin Kaufland în zona bulevardului Decebal. Șpaga a fost disimulată printr-un contract de consultanță încheiat printr-o firmă constituită în luna noiembrie 2015, care a emis în luna următoare trei facturi de peste 100.000 lei, care include și penalități. Ulterior, Călin Hirțea și-a constituit o societate comercială, SC Hircons SRL Oradea, care a derulat afaceri cu o cunoscută companie de stat din Ungaria, Manevi ZRT Budapesta care a cumpărat mai multe clădiri istorice (palate, castele, hoteluri, ș.a.) în Transilvania (Satu Mare, Oradea, Arad, Cluj Napoca, Jibou, Carei ș.a.). Manevi ZRT este o companie subordonată Ministerului de Externe de la Budapesta, existând indicii că ar fi o săgeată a serviciului de spionaj ungar. Firma lui Hirțea a avut probleme cu neplata obligațiilor fiscale și cu construirea fără autorizație a mai multor imobile în zona Cartierul Tineretului.

Valer Marian

loading...
PUTETI CITI SI...

Afaceriștii din jurul lui Bolojan. Inclusiv capii mafiilor imobiliară și funciară din Oradea.(I)

Postat la: 28.07.2025 | Scris de: ZIUA NEWS

0

În ultimii 15-16 ani, perioadă care coincide cu era Bolojan de la Primăria Municipiului Oradea și  de  la Consiliul Județean  Bihor (2008-2024), care a fost bine alimentată cu fonduri guvernamentale și europene, la Oradea s-au structurat o mafie imobiliară și o mafie funciară dintre cele mai mari din țară, depășite poate doar de cele din capitală și din județul Ilfov.

Cum a fost posibil ca urbea de pe Crișul Repede să devină un rai al dezvoltatorilor imobiliari și al samsarilor de terenuri?  Pentru că a beneficiat de sprijinul substanțial al factorului politico-administrativ,  predominant liberal, al unor funcționari publici cu funcții de conducere importante din administrația publică locală (Primărie, Prefectură, Consiliul Județean) și din instituții deconcentrate ale statului, îndeosebi din Oficiul Județean de Publicitate Imobiliară (OJCPI) Bihor, precum și al unor avocați, notari și judecători racolați și cointeresați, dar și al unor foști șefi locali de servicii secrete.

Astfel, în această eră, beneficiind de sprijinul și de protecția factorului politico-administrativ Ilie Bolojan și al acoliților acestuia, au prosperat substanțial trei oameni de afaceri: Ștefan Kopanyi (patronul grupului de firme PRIMA Development, profilat pe construirea de locuințe), Sandu Pop (patronul grupului SAPIENT, profilat pe real estate) și Beniamin Rus (patronul grupului SELINA, profilat pe construire și modernizare străzi, poduri, pasaje și construcții edilitare și industriale). Concomitent, au prosperat marii samsari de terenuri din Oradea, Mihail Pater și Bernhard Kubon. Pe lângă Bolojan, au mai valsat Zoltan Teszari, patronul miliardar al grupului DIGI, specializat pe telecomunicații, și Ioan Crișan, boss-ul cooperației de consum din România, care deține, cu susținere liberală, funcția de președinte al CENTROCOOP de 20 de ani (după ce anterior a fost președintele UJECOOP Bihor). În jurul primarului Bolojan s-a înfiripat o încrengătură de afaceri și afaceriști raportat la care cei mai penali primari ai României, ca Dumitru Sechelariu de la Bacău, Radu Mazăre de la Constanța, Cătălin Cherecheș se la Baia Mare sau Sorin Oprescu de la București , par mici copii.

 Prietenul Kopanyi, cel mai mare învestitor imobiliar din Oradea

În seara zilei de sâmbătă, 12 iulie 2025, premierul Ilie Bolojan a sărbătorit la un restaurant cu specific italian din București alegerea sa ca președinte deplin al PNL la congresul extraordinar desfășurat în aceeași zi, la care a fost unicul candidat precum în ,,epoca de aur" pe care o credeam apusă. Cu această ocazie, paparazzii CAN-CAN l-au surprins împreună cu partenera sa de viață Ioana Pâșie, fostă Vereș (asistentă medicală la Spitalul Județean din Oradea, căsătorită inițial cu un agent de poliție rutieră, de care a divorțat în 2013) și afaceristul orădean Ștefan Kopanyi cu soția sa. Kopanyi a debutat în afaceri ca mic cămătar în perioada 1990-2010. În această postură, a fost cercetat într-un dosar de corupție al  unui fost adjunct al șefului Poliției Județene Bihor, comisarul șef Ioan Brândaș, arestat si condamnat definitiv pentru luare de mită, căruia i-ar fi împrumutat suma de 60.000 de euro.  Numele lui Ștefan Kopanyi apare pe un tabel anexat articolului intitulat ,,Sorin Blejnar, fostul șef al ANAF, a pus la cale un adevărat jaf financiar. Furtul mileniului: 8 miliarde de euro", publicat de ZiuaNews în 17 august 2012.

Alintat Fănică de apropiați, Ștefan Kopanyi a devenit în era bolojană cel mai mare investitor imobiliar din Oradea, un adevărat rege al dezvoltatorilor imobiliari din urbea de pe Crișul Repede, cu un portofoliu al afacerilor estimat la circa un miliard de euro. În ultimii ani și-a extins afacerile imobiliare și în capitala României, în zona Ghencea, și în capitala simbolică a Transilvaniei, Cluj Napoca. În ultimele zile TikTok-ul a fost năpădit de zeci de postări cu blocurile și cartierele realizate de Kopanyi la Oradea sub sigla PRIMA, denumirea grupului său de firme. Megasuccesul lui Kopanyi este fără precedent în spațiul mioritic, asemănându-se cu performanța primului miliardar din Ungaria, Lorinc Meszaros,  văr cu premierul Viktor Orban, pe care acesta l-a făcut primar în satul  lor natal Felcsut (în care au fost construite un metrou suprateran de 16 kilometri și un stadion modern cu 5.ooo de locuri), după care în niciun deceniu l-a transformat în cel mai bogat om din țara vecină.

Cum a fost favorizată PRIMA lui Fănică de primăria lui Ilie

Mulți orădeni îl cataloghează pe Ștefan Kopanyi drept șeful mafiei imobiliare  locale, acuzându-l că și-a realizat afacerile și averea cu sprijinul neprecupețit al factorului politic și administrativ Bolojan, nu printr-un capitalism autentic și cu respectarea deplină a legii. Conu Fănică a construit în era bolojană cele mai multe, mai mari și mai înalte blocuri de apartamente din Oradea, fiind evident că nu a întimpinat opreliști de la primărie sau de la alte instituții, ci a avut parte de un sprijin total. Conu Fănică a obținut cele mai multe, mai prețioase și mai  dorite terenuri intravilane, majoritatea în buricul târgului sau în locații cu mare atractivitate imobiliară, care au aparținut unor foste intreprinderi de stat, cooperației de consum sau unor actuale companii naționale cu capital de stat și au ajuns în domeniul public al Municipiului Oradea, recte în administrarea Primăriei. Bașca, conu Fănică a beneficiat din partea municipalității de utilitățile necesare (apă, canalizare, curent electric, gaz metan).  Astfel,  grupul Prima a construit cel puțin șase ansambluri imobiliare (cartiere și minicartiere) pe terenurile care au aparținut Fabricii Înfrățirea (cea mai mare din Oradea), Fabricii de Carne (Abatorul Oradea), Fabricii de Lapte, UJECOOP/Federalcoop Bihor (mici intreprinderi de producție sau de prestări servicii, ateliere și depozite în zona Nufărul), Companiei Naționale CFR (lângă Gară) și Companiei Naționale a Imprimeriilor CORESI (Imprimeria de Vest Oradea).

CNI CORESI este companie națională cu acționar unic Statul Român, reprezentat prin Ministerul Culturii. Închiderea și vânzarea Imprimeriei de Vest din Oradea au fost făcute cu mare scandal, în condiții de nelegalitate și inoportunitate, cu o opoziție constantă și vehementă a conducerii manageriale și a sindicatului tipografilor de la această tipografie, care au recurs și la contestații în justiție. Închiderea și vânzarea s-au făcut în perioada guvernului condus de premierul liberal Ludovic Orban (2019-2021), în care ministrul Culturii a fost liberalul Bogdan Gheorghiu, iar vicepremier coordonator a fost struțo-cămila politică Raluca Turcan. Ilie Bolojan era atunci vicepreședinte național al PNL și bun amic cu premierul Orban, fiind reprezentat în guvernul acestuia de amicul și subalternul  său politic Marcel Boloș, care a deținut portofoliul de ministru al Fondurilor Europene. A fost evident că închiderea și vânzarea tipografiei cu terenul aferent s-au făcut cu dedicație la PRIMA.

Potrivit unor surse apropiate noii familii a premierului Bolojan, concubina sa Ana și mama acesteia locuiesc în apartamente dintr-un bloc PRIMA, construit în cartierul Nufărul. Inclusiv Bolojan a locuit și locuiește aici când se află la Oradea. Nu am reușit încă să aflăm în ce mod au fost dobândite aceste apartamente, dar bănuim. Dar din dar se face, postulează un vechi proverb românesc. Colocatarii îl dau model de prosternare aproape până la pământ în fața soacrei sale. În cercuri bine informate din Oradea se discută că patronul Prima ar fi construit o pensiune în Austria, care a fost frecventată de Ilie Bolojan și apropiații săi, în vacanțe sau de marile sărbători.

Nașul Pater și locotenentul Hirțea

 Mafia funciară este constituită din samsari de terenuri situate în municipiul Oradea sau în localitățile limitrofe, cu o utilitate și implicit valoare deosebită, care au realizat beneficii de multe milioane de euro în ultimul deceniu și jumătate. Samsarii aveau surse de informații în primărie de la care aflau date despre proiectele edilitare ale municipalității și despre proiectele dezvoltatorilor imobiliari, precum și date de identificare ale persoanelor care obținuseră adeverințe și titluri de proprietate pentru terenurile de interes. Ulterior, abordau aceste persoane și le convingeau să le vândă lor terenurile la prețuri relativ modice, după care  le revindeau unor dezvoltatori imobiliari sau chiar primăriei, care le cumpăra direct sau le expropria cu plata unor despăgubiri substanțiale.

Capul mafiei funciare din Oradea este considerat Mihail Pater, care este originar din județul Bihor, din localitatea Husasău de Criș, aflată la o distanță relativ apropiată de Oradea, și are domiciliu în Viena și reședință într-o casă din Oradea. A dobândit cetățenia austriacă și și-a stabilit domiciliul în Viena, sperând că statutul de cetățean străin îi va conferi o anumită respectabilitate și imunitate. A obținut două licențe, în drept și în teologie, dar nu a practicat  nicio meserie și nu a exercitat nicio profesie. A avut doar ocupația de escroc și încă unul patentat, cu acoperire de consultant în probleme de fond funciar. După răsturnarea din decembrie 1989, tatăl său a fost multă vreme preot greco-catolic în Statele Unite ale Americii, ca și sălăjanul  Cristian Terhes, care a dat sutana pentru un loc călduț în Parlamentul European. Pater senior a ajuns protopop și episcop greco-catolic dincolo de Ocean, nefiind exclus să fi purtat oareșce grade sub sutană. În era Bolojan, prin escrocherii patentate, Mihail Pater și asociații săi au acaparat sute de terenuri în Oradea și în localitățile limitrofe, beneficiind din plin de sprijinul unor funcționari publici de la Primărie și de la Cadastru, precum și al unor avocați abonați la litigiile cu primăria, al căror soții sunt judecătoare bine poziționate la Curtea de Apel Oradea.

Pater are de mai mulți ani un locotenent în persoana lui Călin Hirțea, un individ violent, chiar sadic, de profesie oareșce tehnician, care a fost angajat mai mulți ani în Primăria Oradea, la Direcția de Sistematizare și Urbanism. În 2015 a fost obligat să demisioneze și să plece din primărie după ce la adresa sa au fost lansate acuzații că ar fi pretins sume de bani de la unii investitori imobiliari. Printre altele a fost acuzat că ar fi pretins o mită substanțială (peste 100.000 de lei) de la firma germană care deține lanțul de magazine Kaufland și Lidl, care a făcut demersuri la primăria orădeană pentru construirea unui magazin Kaufland în zona bulevardului Decebal. Șpaga a fost disimulată printr-un contract de consultanță încheiat printr-o firmă constituită în luna noiembrie 2015, care a emis în luna următoare trei facturi de peste 100.000 lei, care include și penalități. Ulterior, Călin Hirțea și-a constituit o societate comercială, SC Hircons SRL Oradea, care a derulat afaceri cu o cunoscută companie de stat din Ungaria, Manevi ZRT Budapesta care a cumpărat mai multe clădiri istorice (palate, castele, hoteluri, ș.a.) în Transilvania (Satu Mare, Oradea, Arad, Cluj Napoca, Jibou, Carei ș.a.). Manevi ZRT este o companie subordonată Ministerului de Externe de la Budapesta, existând indicii că ar fi o săgeată a serviciului de spionaj ungar. Firma lui Hirțea a avut probleme cu neplata obligațiilor fiscale și cu construirea fără autorizație a mai multor imobile în zona Cartierul Tineretului.

Valer Marian

albeni
Adauga comentariu

Nume*

Comentariu

ULTIMA ORA



DIN CATEGORIE

  • TOP CITITE
  • TOP COMENTATE