Acest site foloseste cookies. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor Afla mai multe! x












EXCLUSIV Băsescu crede că unirea Basarabiei cu România e posibilă acum!

Postat la: 27.01.2016 | Scris de: ZIUA NEWS

0

Aflat în goană după capital politic - mai cu seamă că, spun unii, se şi vede reînscăunat în jilţul de edil al Bucureştilor -, fostul preşedinte Traian Băsescu se strofoacă să puncteze la capitolul imagine, prin proferarea unui virulent mesaj anti-rusesc în ceea ce priveşte incidentele din Basarabia.

Fiindcă - n-ar trebui să fie un mister pentru nimeni! - derapajele antidemocratice şi manevrele kaghebistice de dincolo de Prut sunt colocite în laboratoarele Kremlinului. Unde altundeva?! Potrivit unor surse de primă mână din conducerea PMP, Traian Băsescu le-a dezvăluit colaboratorilor săi cum vede, în realitate, problema „Republica Moldova".

Prea multe fronturi pentru Moscova

Ex-preşedintele e ferm convins că, actualmente, trăim un moment cu adevărat istoric în care, dacă autorităţile de la Bucureşti ar da dovadă de inteligenţă şi abilitate diplomatică, s-ar putea fixa (cu succes) premisele mult doritei reîntregiri teritoriale a României. Astfel, atingerea dezideratului unirii ar fi facilitat, în opinia lui Băsescu, de multiplele fronturi (armate, diplomatice, strategice, propagandistice) în care este implicat Vladimir Putin. Cu alte cuvinte, fostul preşedinte crede că „Ţarul" (orişicât s-ar căzni să plăsmuiască o astfel de imagine) nu dispune nici de logistica şi nici de resursele necesare pentru a juca la fel de eficient atât în Siria, cât şi în Ucraina sau Republica Moldova.

Imunitate totală pentru Plahotniuc şi Voronin

Tocmai de aceea, Putin preferă să paralizeze (prin diverse crize) Ucraina şi Basarabia, fără a putea susţine o acţiune decisivă, în condiţiile în care tratativele cu America sunt în curs de derulare. În această ordine de idei, potrivit raţionamentului, autorităţile de la Bucureşti ar trebui să negocieze intens cu cei mai importanţi pioni politici de dincolo de Prut, în vederea identificării unui compromis cu urmări unioniste. Băsescu apreciază că de la masa tratativelor ar trebui excluşi Dodon şi Usatîi (oamenii Kremlinului), dar ar trebui să fie prezenţi oligarhul reprobabil Vladimir Plahotniuc (laolaltă cu liderii coordonaţi în jurul acestuia) şi comunistul Vladimir Voronin. Fostul şef de stat consideră că, dacă România le oferă imunitate totală acestora, unirea poate deveni un obiectiv cu adevărat tangibil.

Regretele unui fost

Numai că Iohannis şi Cioloş au obligaţia de a se mişca rapid şi inteligent, astfel încât să pună Moscova în faţa faptului împlinit, şi să nu-i lase şansa lui Putin de a negocia cu America soarta Republicii Moldova. Totodată, Băsescu şi-a mărturisit regretul că nu se mai află la butoanele de la Cotroceni, lăudându-se că ar fi ştiut exact ce avea de făcut (şi ce pedale diplomatice ar fi trebuit apăsate).

Băsescu îl portretizează pe Putin

Pe de altă parte, Traian Băsescu obişnuieşte să depene amintiri despre Vladimir Putin, lângă care a stat de nenumărate ori - cu prilejul multor întruniri oficiale zonale şi internaţionale -, pentru simplul motiv că, alfabetic, scaunul preşedintelui României s-a aflat întotdeauna lângă cel al preşedintelui Rusiei. Potrivit surselor citate, Băsescu spune despre Putin că are un comportament plăcut şi că e dotat (din plin) cu simţul umorului. Doar că „Ţarul" se încruntă imediat ce discuţia atinge situaţiile din Ucraina, Republica Moldova şi Transnistria, întrucât nu va accepta niciodată ca graniţele NATO să ajungă în proximitatea Rusiei.

Tălmaci de la Bucureşti

Facem menţiunea că dialogurile dintre Băsescu şi Putin au fost posibile datorită unui interpret adus chiar de fostul şef de stat, pentru a putea schimba impresii în compania „Ţarului", întrucât acesta din urmă nu prea cunoaşte limba lui Shakespeare. Şi nici nu vrea să o înveţe.

 

DIN ACEEASI CATEGORIE...
albeni
Adauga comentariu

Nume*

Comentariu

ULTIMA ORA



DIN CATEGORIE

  • TOP CITITE
  • TOP COMENTATE