Cele mai bune 7 alimente bogate în proteine pe care să le mănânci la micul dejun potrivit dieteticienilor
Postat la: 11.06.2024 | Scris de: ZIUA NEWS

Multe dintre opțiunile tradiționale pentru micul dejun - pâine prăjită, cereale, covrigi și produse de patiserie - sunt bogate în carbohidrați și sărace în proteine. Este de înțeles să apelezi la aceste alimente, mai ales că carbohidrații îți dau un impuls energetic rapid. Cu toate acestea, carbohidrații sunt digerați rapid, lăsându-vă din nou flămânzi la scurt timp după aceea.
Există mai multe beneficii ale adăugării de proteine la micul dejun, inclusiv o mai mare sațietate și satisfacție. În plus, proteinele sunt necesare pentru o bună sănătate generală. "Proteinele alcătuiesc cea mai mare parte a celulelor, organelor și mușchilor noștri. Cantitatea de proteine pe care o stocăm se schimbă în mod constant, așa că cel mai bine este să vă distribuiți aportul de proteine pe parcursul zilei pentru a susține nevoile organismului dumneavoastră", spune Patricia Kolesa, M.S., RDN, fondatoarea Dietitian Dish LLC. Și asta începe cu încadrarea în alimente bogate în proteine la micul dejun.
Am vorbit cu Kolesa și cu alți experți în nutriție despre ce alimente pline de proteine să mănânci mai mult și cum să le încorporezi în masa de dimineață.
Beneficiile consumului de proteine la micul dejun
Oferă energie de lungă durată
Deși carbohidrații îți pot oferi acel impuls rapid, proteinele rămân în preajmă. „Alimentele bogate în proteine durează mai mult timp pentru ca organismul nostru să le digere, ceea ce înseamnă că ne vor face să ne simțim plini și satisfăcuți mai mult timp decât dacă am lua doar un fruct la micul dejun", spune Catherine Karnatz, M.P.H., RD, proprietar al Nutrition Education RD.
Din moment ce consumul de proteine la micul dejun vă face să vă simțiți sătui și satisfăcuți mai mult timp, „proteinele pot, de asemenea, să reducă la minimum gustările înainte de prânz și să prevină mâncatul în exces mai târziu în cursul zilei", adaugă Lilian Nwora, RD, CDCES, dietetician înregistrat și specialist certificat în îngrijirea și educarea diabetului.
Ajută la gestionarea zahărului din sânge
Studiile arată că proteinele de la micul dejun ajută la gestionarea zahărului din sânge. „Consumul de proteine la micul dejun ajută la stabilizarea nivelului de zahăr din sânge și poate preveni o cădere la mijlocul dimineții și ceața cerebrală", spune Nwora.
Și mai bine: beneficiile sunt de lungă durată. „S-a demonstrat, de asemenea, că un mic dejun bogat în proteine reduce nivelul de glucoză din sânge după masă, după prânz și cină", adaugă Eliza Whitaker, M.S., RDN, dietetician autorizat și consilier medical în nutriție pentru Dietitian Insights. Ea subliniază, de asemenea, că reducerea la minimum a vârfurilor de zahăr din sânge după mese poate reduce riscul de a dezvolta boli cardiovasculare.
Îmbunătățește sănătatea inimii
Persoanele care prioritizează proteinele la micul dejun tind să aibă o sănătate mai bună a inimii. Unele surse de proteine furnizează grăsimi nesaturate sănătoase, promovând niveluri sănătoase de colesterol, așa că este important să alegeți cu înțelepciune alimentele proteice. Creșterea proteinelor la micul dejun a fost asociată cu scăderea tensiunii arteriale și creșterea colesterolului HDL (bun), spune Sheri Gaw, RDN, CDCES, dietetician autorizat și purtător de cuvânt al Dietitian Insights.
Construiește și repară mușchii
Consumul de proteine la micul dejun și pe parcursul zilei ajută la prevenirea pierderii de mușchi și promovează o masă corporală slabă. „Dacă te antrenezi la prima oră dimineața, consumul unui mic dejun bogat în proteine te poate ajuta să te realimentezi și să susții creșterea și recuperarea musculară", spune Karnatz.
Cele mai bune alimente bogate în proteine pe care să le mănânci la micul dejun
1. Iaurtul grecesc
„Includerea unei porții de iaurt grecesc la micul dejun este o modalitate sigură de a-ți începe ziua cu o doză generoasă de proteine sățioase", sugerează Gaw. O porție de 7 uncii de iaurt grecesc simplu adaugă 20 de grame de proteine la masa de dimineață. Iaurtul grecesc oferă, de asemenea, probiotice. „Probioticele susțin microbiota intestinală sănătoasă, potențând imunitatea și reducând inflamația sistemică și riscul de boli cronice", adaugă Gaw.
2. Brânză de vaci
Brânza de vaci a câștigat recent popularitate pe rețelele de socializare, datorită conținutului său ridicat de proteine. O cană de brânză de vaci oferă aproximativ 25 de grame de proteine.5 „Brânza de vaci este o alegere excelentă deoarece este plină de alte vitamine și minerale esențiale, cum ar fi potasiu, calciu și vitamina B12", spune Kolesa.
Brânza de vaci este versatilă și poate fi savurată sărată sau dulce. „Adăugați o aromă savuroasă la ouăle amestecate, întindeți-o peste pâinea prăjită din cereale integrale sau savurați-o ca parte a unui bol de fructe", sugerează Kolesa.
3. Ouă
Ouăle sunt o sursă completă de proteine, furnizând toți cei 9 aminoacizi esențiali pe care corpul tău nu îi poate produce singur. În total, există 6 grame de proteine per ou. „Ouăle sunt versatile și o modalitate relativ rentabilă de a adăuga mai multe proteine la micul dejun", spune Nwora. Ea sugerează Shakshuka cu roșii prăjite sau o omletă pentru un mic dejun cu conținut scăzut de grăsimi și conținut ridicat de proteine.
4. Tofu
Poate că tofu nu este primul lucru care îți vine în minte atunci când te gândești la alimentele pentru micul dejun, totuși este un ingredient versatil care poate fi ușor de încorporat în orice rețetă.
O jumătate de cană (aproximativ 126 de grame) de tofu conține 22 de grame de proteine și sub 2 grame de grăsimi saturate. „Este o opțiune slabă și bogată în proteine pentru a vă începe ziua ca o alternativă la ouăle tradiționale și la produsele lactate", spune Whitaker. În plus, obțineți grăsimi nesaturate pentru a vă susține inima și probiotice pe bază de plante pentru sănătatea intestinală, adaugă ea. Studiile arată că compușii vegetali din tofu numiți izoflavone sunt responsabili pentru numeroasele sale beneficii pentru sănătate.
Ea sugerează să faceți un burrito de mic dejun cu tofu amestecat, această omletă de tofu și legume sau să amestecați tofu mătăsos în smoothie-uri în loc de lapte sau iaurt.
5. Somon
Somonul este o sursă excelentă de proteine, cu 17 grame per porție de 3 uncii. Este, de asemenea, bogat în acizi grași omega-3, vitamina D și alți nutrienți care susțin sănătatea generală. Omega-3 pot îmbunătăți sănătatea inimii prin reducerea inflamației, scăderea colesterolului și creșterea elasticității vaselor de sânge.
Pentru idei de a încorpora somonul în micul dejun, încercați această salată de mic dejun netradițională cu somon afumat și ouă poșate sau aceste mușcături de somon Everything Bagel.
6. Curcan
Curcanul este o sursă slabă de proteine folosită în mod obișnuit în rețetele de prânz și cină, dar este o opțiune excelentă și pentru micul dejun! O porție de 4 uncii de curcan măcinat cu 93% grăsime slabă are 20 de grame de proteine. De asemenea, furnizează nutrienți esențiali, cum ar fi vitaminele B, zinc și seleniu.
Curcanul este un înlocuitor excelent pentru șuncă și cârnați în omlete, omletă și caserole pentru micul dejun, deoarece are un conținut mai scăzut de grăsimi saturate. Folosiți resturile din seara precedentă pentru un plus de comoditate.
7. Shake-uri proteice
Cei mai mulți dieteticieni recomandă o abordare a nutriției bazată mai întâi pe alimente, dar shake-urile proteice sunt o opțiune convenabilă pentru diminețile aglomerate. Dacă vă satisfaceți majoritatea nevoilor de proteine din alimente, folosirea unui supliment de proteine pentru un plus de energie este bună.
Majoritatea shake-urilor proteice au între 20 și 30 de grame de proteine. Nwora sugerează să folosiți un shake de proteine ca lapte pentru cereale sau ca o cremă în cafea. "Sunt grozave pentru naveta de dimineață. Pot fi păstrate chiar și în mașină, în geantă sau în rucsac pentru micul dejun în caz de nevoie", spune ea.
Concluzia
Proteinele sunt un nutrient important care ar trebui să facă parte din fiecare mic dejun. Oferă energie de lungă durată, menținându-vă senzația de sațietate și satisfacție pentru mai mult timp. Persoanele care consumă în mod regulat proteine la micul dejun au un control mai bun al zahărului din sânge și o sănătate mai bună a inimii. Încercați să obțineți o masă echilibrată care să includă proteine, grăsimi, carbohidrați și fibre, și luați în considerare includerea unor alimente precum ouăle, somonul, curcanul și tofu în masa de dimineață.
DIN ACEEASI CATEGORIE...
-
Inflația scapă din nou de sub control! BNR anunță luni grele pentru români după măsurile Bolojan
Rata anuala a inflatiei va creste considerabil in urmatoarele luni, sub impactul tranzitoriu al expirarii schemei de pla ...
-
Din calcule se anunță o vară grea - Cu cât se scumpesc benzina și motorina, de la 1 august, după ce vor crește accizele la carburanți și TVA
Legea Austeritații vine cu creșteri ale prețurilor la mai multe produse, mai ales ca, odata cu creșterea accizelor la ca ...
-
Turismul din România se dezintegrează: voucherele de vacanță dispar și TVA se mărește din august
Turismul din Romania, care se bazeaza covarșitor pe turiștii locali și care era sprijinit de voucherele de vacanța, se c ...
-
Marele Reset: Ce pregătesc Guvernul și Comisia Europeană pentru șoferi. Deținerea unei mașini va deveni tot mai costisitoare
Dupa creșterea TVA-ului, a accizelor la carburanți și a tarifelor pentru utilizarea drumurilor (rovinieta), Guvernul tre ...
-
Cu cât se vor scumpi apartamentele pe piața imobiliară după majorarea TVA
Din august, scumpirea TVA-ului de la 9% la 21% ar putea adauga peste 20.000 de euro in doar o luna. În ultimele 12 ...
-
Unde-i șpagă nu e taxă! Un inspector ANAF a fost inculpat de DNA pentru că a cerut șpagă un milion de euro unui om de afaceri
Un inspector din cadrul Regionalei Bucuresti a ANAF a fost inculpat si plasat sub control judiciar de catre procurorii D ...
-
Primarul de Slatina s-a accidentat cu bicicleta. Mario De Mezzo fost transferat la un spital din Capitală unde va fi operat
Primarul municipiului Slatina, Mario De Mezzo, a fost transportat de urgența la spital duminica seara, 6 iulie 2025, dup ...
-
Cercetatorii ruși au descoperit unde calătoreste sufletul dupa moarte. Ce inseamna SIC și cum poate fi monitorizat prin aparate speciale
Pe la jumatatea lunii mai 2025 o stire a trecut, cum s-ar zice, "pe sub radar", desi ar fi trebuit sa faca furori. O com ...
-
5 moduri inovatoare de a-ți îmbunătăți experiența de gaming
Cat de mult conteaza confortul, sunetul sau lumina in timpul unei sesiuni intense de gaming? Surprinzator sau nu, fiecar ...
-
Cartelul jocurilor de noroc a băgat jackpot la Guvern. Câștigurile din păcănele vor fi impozitate mai puțin decât se anunțase inițial. Suspiciuni de lobby sau șpagă
Sebastian Lazaroiu, sociolog și fost consilier prezidențial, a publicat pe pagina sa de Facebook dilema pe care o are in ...
-
Când SF-ul devine realitate: Omenirea face un progres tehnologic major - țara în care un nou mijloc de transport plutește deasupra străzilor fără combustibil și șine
Un nou și inovator mijloc de transport urban bazat pe levitație cuantica a fost dezvoltat și testat cu succes in apropie ...
-
Dacă te interesează de ce oamenii fac cancer mai mult decât animalele un grup de cercetatori iti da raspunsul
Oamenii de știința au aflat de ce oamenii ar putea fi mai susceptibili la cancer decat animalele. E vorba de o mutație g ...
-
A apărut pe cer Meduza Cosmică deasupra SUA. NASA a surpins forma gigantică în timpul unui survol al ISS
Astronautul NASA Nichole Ayers a realizat o imagine electrizanta a unui fulger gigant „sprite" care se ridica deas ...
-
Generalul Emil Străinu face o dezvăluire uluitoare: "Armata română era pregătită să lupte până la ultimul om!"
Potrivit generalului Emil Strainu, in noaptea de 21 spre 22 noiembrie 1961, planurile pentru o intervenție militara sovi ...
-
Transsoianismul: Soia modificată genetic a fost aprobată de Comisia Europeană: E "bună" de consum pentru oameni și animale chiar daca schimba ADN-ul!
Comisia Europeana a anuntat vineri ca a autorizat utilizarea soiei modificate genetic in produsele alimentare si in hran ...
-
Descoperire de neconceput într-un fir de praf de pe un asteroid: "Echivalează cu găsirea unei semințe tropicale în mijlocul gheții arctice"
Mostrele neatinse aduse de pe asteroidul Ryugu de sonda japoneza Hayabusa2 continua sa rescrie povestea formarii Sistemu ...
-
România, țară experiment pentru criza globală: Românii vor sărăci si-si vor pierde economiile, vor trai din ajutoare sociale si concedii fortate fără plată
Experții fac praf masurile fiscale luate in Romania. Masurile fiscale luate in regim de urgenta pentru a diminua deficit ...
-
Zuckerberg vrea sa socializezi cu roboții. Noua strategie Meta pentru a menține utilizatorii conectați
Meta testeaza o noua funcționalitate pentru chatboții sai AI care ar putea schimba modul in care interacționam cu rețele ...
-
Dacă ai primit acest mesaj pe WhatsApp s-ar putea să fii următoarea victimă a celei mai răspândite escrocherii din România
Tot mai mulți romani sunt pacaliți de o schema aparent banala, dar extrem de eficienta, care se raspandește prin WhatsAp ...
-
Consiliul Economic și Social a dat aviz negativ măsurilor de austeritate propuse de guverul Bolojan!
Consiliul Economic și Social a dat aviz negativ masurilor de majorare a TVA și a de creștere a accizelor. De fapt, intre ...
-
Guvernantii din România au aruncat in aer facturile la energie. Bulgaria însă a găsit o soluție inteligentă care salvează populația
Ridicarea plafonarii la energia electrica va produce o explozie in facturile romanilor, dar situația sta mult diferit in ...
-
Ce alte civilizatii au fost inainte?! O piramidă de 25.000 de ani pune sub semnul întrebării tot ce știm despre istoria umanitatii
O descoperire arheologica remarcabila din Indonezia amenința sa zguduie din temelii ințelegerea noastra asupra inceputur ...
-
Bolojan schimba regulile la sănătate: Nu mai sunt asiguraţi soţ/soţie/părinţi fără venituri, persoane cu indemnizaţie creştere copil, personal monahal, şomaj
Un numar mare de persoane exceptate pana in prezent de la plata contributiei de 10% pentru sistemul public de sanatate ( ...
-
Austeritatea Regimului BoloDan schimba destinatiile turistice ale românilor. Unde călătoresc și ce sume scot din buzunar
Romanii care au apucat sa faca rezervari inca de iarna trecuta au ales vacanțe mai lungi, in destinații exotice, minuțio ...
-
Fostul prim-adjunct SRI Florian Coldea a fost trimis în judecată de DNA, alături de Dumitru Dumbravă
Fostul adjunct SRI Florian Coldea și fostul șef al direcției juridice din SRI Dumitru Dumbrava, asociatul sau intr-o com ...
-
Ce avere are Ion Sterian - capo dei capi Transgaz cu cinci secretare, nouă consilieri și șapte șoferi
Ion Sterian este șeful Transgaz și are un cabinet extins, format din cinci secretare, noua consilieri și șapte șoferi, u ...
-
Foștii premieri ai României pot fi judecați pentru dezastrul bugetar în care au lăsat țara: "Există o lege a responsabilității guvernamentale"
Dupa patru ani in care in fruntea Guvernului Romaniei s-au aflat doi premieri ai PNL și unul de la PSD, țara noastra a a ...
-
Comunitatea științifică nu înțelege ce se întâmplă cu Pământul: unele zile din iulie și august vor fi mai scurte în acest an
Deși, in mod obișnuit, rotația Pamantului incetinește treptat, specialiștii anunța ca in lunile iulie și august din aces ...
-
Pe ce criterii să te bazezi când decizi să faci upgrade la un telefon nou?
Alegerea momentului potrivit pentru a face upgrade la un telefon nou poate fi dificila, avand in vedere varietatea mare ...
-
Astronomii sunt în alertă: au detectat un obiect misterios care pare să vină cu o viteză uriașă din afara Sistemului Solar
Un obiect care pare sa vina din afara Sistemului Solar a fost reperat gonind catre Soare, caz in care, daca provenienta ...
comentarii
Adauga un comentariuAdauga comentariu