Ghimbirul, alimentul care țintește 12 semne ale îmbătrânirii. Studii științifice arată că acest condiment poate avea efect antiaging
Postat la: 04.01.2025 | Scris de: ZIUA NEWS
0
Din ce în ce mai multe studii conformă că ghimbirul este la fel de benefic pentru sănătate pe cât este de gustos. Acum, un nou studiu științific leagă acest condiment de un proces de îmbătrânire sănătos.
Recenzia, publicată în revista Biomolecules, a analizat date din cercetări existente și a descoperit că această rădăcină vegetală acționează asupra celor 12 semne consacrate ale îmbătrânirii la nivel celular. Cercetătorii subliniază că un număr „deosebit de mare" de studii efectuate pe animale arată că ghimbirul poate avea efecte pozitive asupra celulelor și inflamației din organism.
„Cu peste 400 de compuși bioactivi, proprietățile antiîmbătrânire ale ghimbirului i-au intrigat pe strămoșii noștri de secole," spune Kathleen Moore, nutriționist la Ohio State Wexner Medical Center. „Deși cercetările descompun deseori alimentele în componente, întregul este mai mult decât suma părților sale. Misterele ghimbirului poate nu vor fi niciodată pe deplin înțelese."
Care sunt cele 12 semne ale îmbătrânirii?
Aceste semne reprezintă indicatori ai îmbătrânirii la nivel celular. Deși limbajul folosit poate fi tehnic, acestea includ:
- Defecte în procesele care controlează modul în care celulele se divid.
- Scurtarea treptată a telomerilor, acele capace protectoare aflate la capetele cromozomilor.
- Modificări în ADN care afectează comportamentul genelor.
- Pierderea proteostaziei, un proces care reglează proteinele din celule pentru a menține sănătatea.
- Dificultăți ale celulelor în a-și recicla și descompune conținutul propriu.
- Dereglări ale mecanismului de detectare a nutrienților (cum ar fi glucoza).
- Disfuncții mitocondriale (mitocondriile sunt „uzinele de energie" ale celulelor).
- Oprirea diviziunii celulare, dar cu păstrarea vieții celulelor.
- Scăderea numărului și funcției celulelor stem, esențiale pentru repararea și întreținerea țesuturilor.
- Modificări în comunicarea dintre celule.
- Inflamația cronică, legată de multe boli.
- Dezechilibre în microbiomul intestinal.
Ce este ghimbirul și este el sănătos?
Ghimbirul este o plantă cu o tulpină frunzoasă și flori galben-verzui, conform Institutelor Naționale de Sănătate din SUA (NIH). Partea comestibilă provine din rizom - tulpina subterană a plantei. Ghimbirul este originar din China, Japonia și India, fiind utilizat în scopuri medicinale în China de peste 2.500 de ani, conform NIH.
Este important de menționat că „multe cercetări despre efectele ghimbirului au fost realizate pe animale," spune Jennifer Tomesko, profesor asociat la Rutgers University. „Este nevoie de mai multe studii clinice pe oameni pentru a confirma eficacitatea beneficiilor ghimbirului," adaugă aceasta.
Cu toate acestea, ghimbirul este considerat în general sănătos, spune Scott Keatley, co-proprietar al Keatley Medical Nutrition Therapy. „Ghimbirul oferă beneficii semnificative, inclusiv reducerea inflamației și a stresului oxidativ, care sunt factori majori în îmbătrânire și boli cronice," explică el. „În plus, îmbunătățește sănătatea digestivă, reduce greața, sprijină sănătatea metabolică prin îmbunătățirea sensibilității la insulină și combate sindromul metabolic."
Cum poate ghimbirul să influențeze procesul de îmbătrânire?
Recenzia sugerează că anumite componente ale ghimbirului pot promova îmbătrânirea sănătoasă. Cercetătorii au descoperit că literatura științifică sugerează că ghimbirul poate contracara problemele legate de utilizarea nutrienților în corp, disfuncțiile mitocondriale, inflamația cronică și echilibrul organismelor din corp. Practic, acesta poate influența cele 12 semne ale îmbătrânirii enumerate mai sus.
Conform studiilor anterioare, ghimbirul poate ajuta la:
- Reducerea zahărului din sânge.
- Scăderea nivelului de colesterol și a markerilor inflamatori la persoanele cu diabet de tip 2.
- Îmbunătățirea sănătății digestive, reducerea grețurilor și sprijinirea sănătății metabolice.
Cum să adaugi mai mult ghimbir în dieta ta
Deși poți găsi ghimbir în produse precum berea de ghimbir, kombucha sau biscuiți, acestea nu sunt surse bune ale rădăcinii vegetale și pot conține cantități foarte mici, spune Moore. „Dacă sunt coapte sau preparate cu cantități mari de grăsimi sau zahăr, cele mai multe beneficii sunt anulate," explică ea.
În schimb, dacă gătești cu rădăcină de ghimbir proaspătă sau pudră de ghimbir, „ai șanse mai mari să consumi o cantitate care să aducă beneficii," spune Moore.
Ceaiurile sunt o modalitate bună de a consuma ghimbir, fiind făcute din rădăcină proaspătă, uscată sau extract lichid, spune Tomesko. „Este important de reținut că constituenții chimici ai ghimbirului variază între formele proaspete, semi-uscate și uscate," adaugă aceasta.
Keatley sugerează folosirea ghimbirului proaspăt, atunci când este posibil. „Ghimbirul proaspăt este bogat în gingeroli, care oferă beneficii antiinflamatoare și antioxidante puternice," explică el. „De asemenea, reține mai mulți nutrienți originali, inclusiv vitamina C, magneziu și calciu."
Cât ghimbir poți consuma?
Moore indică Ghidul pentru Suplimente al Academiei de Nutriție și Dietetică, care sugerează că ghimbirul poate fi consumat zilnic ca „tonic." Aceasta înseamnă între 0,3 și 1,5 grame de ghimbir proaspăt sau 2 până la 4 grame de pudră uscată. (O linguriță are aproximativ 2 grame).
DIN ACEEASI CATEGORIE...
ULTIMA ORA
-
Ursula merge mai departe! UE semnează un nou contract de achiziții vaccinuri COVID 19. Stocuri pe patru ani
Comisia Europeană a anunţat vineri semnarea unui contract cu grupul farmaceutic american Moderna care permite achiziţionarea în comun de vaccinuri împotriva Covid-19 de către 15 state membre.
-
Rasa alba piere, fiind inlocuita de o populatie metisa. Declin demografic alarmant: "Omenirea va suferi un colaps fără precedent în istoria modernă!"
Un nou raport al McKinsey Global Institute (MGI) avertizează că economiile majore se îndreaptă spre un „colaps al populației" până la finalul secolului, din cauza ratei scăzute a fertilității. Populația unor țări dezvoltate ar putea scădea chiar și cu 50%.
- Călin și Cristela Georgescu dau un mesaj din mijlocul oamenilor: este un moment de glorie uriașă!
-
Aleksandr Dughin despre ceea ce urmeaza sa se intample după revenirea lui Donald Trump la putere
Cel considerat a fi ideologul lui Vladimir Putin, e vorba despre Aleksandr Dughin, are un amplu comentariu pe contrul sau de Telegram despre revenirea la putere a lui Donald Trump si ceea ce ne-ar putea astepta in viitor. Redam in continuare:
-
Cel mai mare aisberg din lume se îndreaptă cu viteză spre o insulă cu un rol strategic extrem de important
Cel mai mare aisberg din lume este încă în mişcare şi există temeri că s-ar putea îndrepta spre nord din Antarctica, spre insula Georgia de Sud.
-
S-a creat un precedent în Europa: O mamă singură trebuie să beneficieze de un concediu parental dublu
O instanţă din Spania a decis că o mamă singură are dreptul la un concediu parental dublu, cumulându-le pe al ei şi pe al partenerului ei dacă ar fi avut unul.
-
Trump inagurează era cripto - Ordin executiv pentru a sprijini creșterea criptomonedelor
Președintele SUA, Donald Trump, a semnat un ordin executiv prin care creează un grup de lucru pentru criptomonede însărcinat să propună un nou cadru de reglementare pentru activele digitale și să analizeze crearea unui stoc de criptomonede.
-
Moment istoric la Mănăstirea Pantocrator: Moaștele întregi ale Sfintei Împărătese Elena ajung în România, pentru prima dată
Moaștele întregi ale Sfintei Împărătese Elena, mama Sfântului Împărat Constantin cel Mare, vor fi aduse în pelerinaj la Mănăstirea Pantocrator din Drăgănești-Vlașca, județul Teleorman.
-
Europa rămâne spectator în cursa SUA-China pentru inteligența artificială supraumană
În timp ce Trump elimină toate restricțiile pentru giganții tech americani și aprobă investiții de 500 de miliarde de euro în proiectul Stargate, Europa se află în imposibilitatea de a concura, neavând acces la resursele esențiale - putere de calcul, energie ieftină și capital.
DIN CATEGORIE
- TOP CITITE
- TOP COMENTATE
- 1.Porți un smart watch? Ai risc crescut de cancer din cauza unor substanțe toxice despre care companiile nu scot o vorbă
- 2.Noul Nostradamus a facut șapte previziuni înfricoșătoare pentru 2025
- 3.Un bărbat a trimis salivă de șopârlă pentru testarea ADN-ului dezvăluind frauda totală a afirmațiilor privind ascendența umană
- 4.Dacă nu ești atent vei transforma cafeaua într-o băutură otravitoare
- 5.O cercetare absolut surprinzătoare schimba total datele care se stiau pana acum despre cum poți trăi mai mult
- 6.Mărturisirea Dacianei Sârbu înainte de divorțul de Victor Ponta: "Am trecut prin iad!"
- 7.Urmează să intrăm în Anul Șarpelui: 2025 va fi un an al transformărilor profunde
- 8.Încep pregătirile pentru unul dintre cele mai mari experimente globale. Ce presupune și ce vor să afle cercetătorii
- 9.Care e legatura dintre longevitate si cat de des respiri. Rezultatul este unul șocant dar argumentat stiintific
- 10.Mihaela Bilic face dezvăluiri: Ce conțin de fapt conservele de pește pe care le cumpără românii
comentarii
Adauga un comentariuAdauga comentariu