Acest site foloseste cookies. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor Afla mai multe! x












Mulţumim domnule profesor „Pilică" Popescu!

Postat la: 04.09.2017 | Scris de: ZIUA NEWS

0

Scriitorul şi gazetarul sportiv Horia Alexandrescu a readus săptămâna trecută în prim planul sportului românesc numele ultimului mare antrenor pe care l-a avut handbalul românesc în secolul XX-profesorul Constantin „Pilica" Popescu.

În cartea document "Antrenorul de aur- Prof.Constantin Pilică Popescu", Horia Alexandrescu relatează impresionanta poveste a carierei celui mai titrat antrenor al handbalului feminin românesc căruia i se datorează cucerirea celor trei titluri mondiale ale reprezentativei României. Ieri, pe 3 septembrie, s-au împlinit 89 de ani de când Constantin „Pilică" Popescu a văzut lunima zile i,într-o familie de ceferişti, şi unde altundeva, decât în cartierul ceferiştilor din Capitală. Este ultimul mohican în viaţă dintre cei patru mari antrenori ai României- Oprea Vlase, Virgil Trofin și Nicolae Nedef, de numele cărora se leagă cele şapte titluri mondiale obţinute de handbalul masculin şi feminin românesc.

Constantin „Pilică" Popescu a absolvit Institutul de Educaţie Fizică şi Sport. În facultate a început să practice atletismul şi handbalul şi a fost poreclit de către colegi „Pilică", după latinescul pilus (păr), datorită podoabei capilare bogate. Ulterior, porecla lui Constantin Popescu a ajuns să se confunde uneori cu numele, antrenorul însuşi folosind patronimul Constantin Popescu Pilică în monumentală enciclopedie a handbalului scrisă de el şi intitulată „Istoria Jocului".

Este cel mai titrat antrenor de handbal feminin din România, câştigând trei titluri de campion mondial cu echipa naţională feminină, dintre care două la handbal în 11 jucătoare (1956 şi 1960) şi unul la handbal în 7 jucătoare (1962), şi un titlu de vicecampion (1973), plus alte titluri cu echipe de club. Tot de numele lui se leagă şi cea mai bună performanţă până în prezent a echipei feminine la Jocurile Olimpice de vară, locul 4 la Olimpiada din 1976.

„Un specialist care şi-a dedicat întreaga viaţă handbalului, cu un devotament remarcabil, având o contribuţie de excepţie la dezvoltarea şi afirmarea internaţională a handbalului feminin românesc", spune inegalabilul fost mare jucător Cristian Gaţu despre nea „Pilică" Popescu.

Carte scrisă în stilul inconfundabil a lui Horia Alexandrescu descrie o serie de evenimente din viaţa prefosorului Constantin „Pilică" Popescu, dar, totodată, relatează şi despre oamenii care l-au ajutat şi i-au influenţat şi marcat carieră. Un rol capital în viaţa profesorului „Pilică" Popescu l-a avut profesorul Victor Cojocaru de la UNEFS-ul de azi, Practic, mai voalat, nea „Pilică" recunoaşte că întreaga viață şi carieră a fost marcată de pildele profesorului Victor Cojocaru care şi astăzi sunt de actualitate. Dar oare cine din handbalul românesc de azi mai are timp de aşa ceva, adică de a copia modelul „Pilică „ Popescu?

„Mulţi muncesc, dar secretul celor care reuşesc este felul în care îşi organizează şi disciplinează munca, cu perseverenţă şi rigoare. Trebuie să fi extrem de exigent şi punctual, în primul rând cu ţine,şi mai ales cinstit", afirma la 89 de ani renumitul antrenor. Fosta mare handbalista Aurora Leonte povesteşte cum le motiva renumitul antrenor:„Pentru locul ÎI nu cânta imnul! Aşa ne spunea profesorul Pilică Popescu că să ne determine să luptăm cu îndârjire în meciuri". Şi nea „Pilică" a fost un invigător care n-a făcut rabat de la principiile care i-au călăuzit întreaga viaţă şi carieră.

„Cu litere de foc mi-au rămas întipărite în memorie perceptele pe care am căutat să le respect cu încăpăţânare pozitivă toată viaţa mea:

-PENTRU A-I ÎNVAŢA PE ALŢII, ÎN PRIMUL RÂND TREBUIE SĂ ÎNVEŢI TU PERMANENT, chiar şi atunci când crezi în mod fals că ştii totul. În momentele de cumpănĂ, pune din nou, mâna pe carte!

-CITEŞTE, ÎNTREABĂ, ISCODEŞTE, PROVOACĂ DISCUŢII, SPIONEAZĂ, urmăreşte antrenamente şi orice meci, dar cu ochii şi mintea unui antrenor!

-SCRIE CÂTE CEVA ÎN FIECARE ZI, măcar câteva rânduri, notiţe, ce-ai văzut, ce ai făcut, ce vrei să faci. Când scri, obligatoriu gândeşti, şi asta este esenţial!"

Fabuloasa poveste despre viaţa antrenorului şi omului „Pilică" Popescu va rămâne un reper greu de atins în zilele noastre şi nici într-un viitor prea apropiat. Cuvinteke uneia dintre cele mai mari jucătoare - Maria Torok-Verigeanu spun totul despre „antreonorul de aur": Domnului profesor C. Popescu vreau să-i spun: Va iubesc domnule Profesor! La mulți ani, domnule profesor!

Ion Teleanu

 

albeni
Adauga comentariu

Nume*

Comentariu

ULTIMA ORA



DIN CATEGORIE

  • TOP CITITE
  • TOP COMENTATE